Kohti normaalia ja relapsi

03.01.2024

Hoidon tavoitteena on luonnollisestikin paitsi parantuminen, myös paluu arkeen tilanteesta, joka on kaukana tavallisesta. Askeleet kohti normaalia elämää kannattaa kuitenkin ottaa yksi kerrallaan. 

Vajaan vuoden avohoidon jälkeen opimme, että relapsi eli taudin oireiden paheneminen voi olla dramaattinen.


Yksi muutos kerrallaan kohti normaalia

Hoidon tavoitteena on luonnollisestikin paitsi parantuminen, myös paluu arkeen tilanteesta, joka on kaukana tavallisesta. Askeleet kohti normaalia elämää kannattaa kuitenkin ottaa yksi kerrallaan. Jos samanaikaisesti aloitetaan vaikkapa koulu, harrastus ja lääkityksen purkaminen, muutos voi olla liian nopea.

Jos seurauksena on toipumisen hidastuminen tai takapakki, on mahdoton päätellä, mikä muutoksista tämän aiheutti ja mitä hoidossa pitää korjata. Siksi koulu kannattaa aloittaa ensin. Tämän jälkeen on hyvä elvyttää ystävyyssuhteet. 

Sitten voi aloittaa asteittain harrastamisen. Ja jos kaikki menee hyvin, ruokailuihin voi tuoda aavistuksen joustavuutta. Lopulta mahdollista lääkehoitoa voi alkaa purkaa hitaasti kiiruhtaen. Viimeisenä lopetetaan hoitosuhde kontrollikäyntejä asteittain harventamalla.

Relapsi

Paraneminen ei aina ole lineearista. Monilla hyvät ja huonommat jaksot seuraavat toisiaan. Niin myös Merillä. Osaston jälkeen toipuminen oli nopeaa ensimmäiset kuukaudet. Tämän jälkeen kehitys tasaantui ja jäi junnaamaan paikalleen pitkäksi aikaa. 

Vajaan vuoden avohoidon jälkeen opimme, että relapsi eli taudin oireiden paheneminen voi olla dramaattinen. Yhtenä tavallisena iltana Meri ei pystynyt syömään päivällistä. Parin päivän kuluttua hän palasi osastolle syömiskykynsä menettäneenä.

Vaikka yritimme toimia kaikin tavoin järkevästi ja vastuullisesti, emme pystyneet noudattaneet täysin edellisen kappaleen periaatteita. Samaan hetkeen osui liian monta muutosta ja kuormittavaa tekijää. 

Takana oli liikunnallinen loma. Lomalla oli myös hankala pitää kunnolla kiinni ruokarytmistä. Samalla lääkitystä pienennettiin. Läheinen menehtyi. Ukrainan sota syttyi. 

Myöhemmin opimme, että Merillä oli noihin aikoihin myös myrkyllistä vertaistukea. Mahdoton sanoa, mikä katkaisi kamelin selän, mutta se oli varmaa, että sitä painoi samanaikaisesti liian monta asiaa. Itse hän kuvaili tilannetta siten, että hän vain väsyi alituiseen tsemppaamiseen.


Jakso 7/9 selviytymistarinan seuraava jakso "Pysyvä käänne parempaan"