Elämä asteittain omaan hallintaan

01.01.2024

Syömishäiriö on siitä pirullinen, että siitä on vaikea saada otetta ja kokonaiskuvaa, myös parantumisvaiheessa. Varsinkin lapsen kanssa, joka ei joko osaa tai halua puhua vaikeista tunteista, pitää turvautua omiin havaintoihin. Ne ovat onneksi olleet puolellamme.

Puhun 100 %:sesta ja lopullisesta parantumisesta varovasti, koska en voi vieläkään tarkkaan tietää, mitä Merin päässä liikkuu tai mitä hän koko asiasta ajattelee.


Olemme edelleen silmä kovana, mutta painopiste on siirtynyt rautaisesta kontrollista enemmän tarkkailuun ja säännöllisen ruokarytmin ylläpitämiseen. Annan pääsääntöisesti Merin annostella ruokansa itse ja puutun tilanteeseen vain, jos on pakko. Melko harvoin on.

Toipilaan pitää siis oppia pitämään myös itsestään huolta. Ilokseni voin todeta, että Meri laittaa itselleen ennen koulua kelpo aamiaisen ja sen jälkeen kohtuullisen välipalan, ottaa itse hyvänkokoisia annoksia ja on persoonaltaan sama aktiivinen tyttö kuin ennen sairastumistaan. Hänet voi päästää kouluun, yökylään ja useiden päivien leireille, ulkomaanmatkoille tai mökkireissuille. Ainoastaan puntarille meneminen ei ole helppoa. Mutta ei se ole sitä itsellenikään.

Uskallan sanoa, että tilanne on hyvä. Ja uskon, että se on sitä jatkossakin, vaikka joskus syömishäiriöt uusiutuvat. En haluaisi kirjoittaa jatko-osaa jo valmiiksi melko pitkälle tarinalle.

Tästä päästäänkin viimeiseen vinkkiini sairastuneen läheisille. Älkää kadottako optimismia ja luopuko toivosta synkkinäkään hetkinä. Syömishäiriö määritti perheemme elämää noin kaksi vuotta, mutta todella raskasta aikaa tästä oli korkeintaan neljäsosa. Loppu oli verrattain normaalin arjen pyörittämistä, vaikka ruokailut vaativat erityistä huomiota ja takaraivossa jyskytti huoli.

Ja vaikka aloitin tämän kertomuksen toteamalla, että vain reilu puolet paranee täysin, hyvällä ja pitkäjänteisellä hoidolla lukema on huomattavasti lähempänä sataa prosenttia. 

Presidentti Mauno Koivistoa lainatakseni: "Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin."


Jakso 9/9 selviytymistarinasta