Kun intensiivinen kutina ei jätä rauhaan, gynekologin vastaanotolta löytyy apu

22.08.2022

Yleisiä gynekologisia vaivoja - hiiva ja muut tulehdukset

Tavallisimpia oireita, joiden vuoksi gynekologin vastaanotolle saavutaan, ovat hiivatulehdus ja bakteerivaginoosi. Kutinan taustalla saattaa olla myös kuivat limakalvot, jotka vaivaavat etenkin vaihdevuosi-iässä olevia. 

Lisätietoa aiheesta, voit lukea artikkelissani vaihdevuosista ja esivaihdevuosista (premenopaussi). 


Olen naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Marika Mikola ja tässä artikkelissa kerron, kuinka erilaiset tulehdukset tunnistaa, ja kuinka niitä voidaan hoitaa. Videollani kerron enemmän yleisistä syistä saapua gynekologin vastaanotolle sekä harvinaisesta kipuoireyhtymästä nimeltä vulvodynia.Kun ilman reseptiä saatavat lääkkeet eivät auta, on hyvä käydä gynekologilla

Hiivatulehduksen tunnistettavin oire on intensiivinen kutina, josta ei millään pääse eroon. Lisäksi oireina voiolla kokkareista tai juoksevaa valkovuotoa. Bakteerivaginoosin tunnistaa kutinan lisäksi yleensä myös pahasta hajusta, jota joskus kuvaillaan myös kalan hajuiseksi. 

"Molemmat tulehdukset ovat yleisiä ja hoidettavissa ilman reseptiä saatavilla lääkkeillä." 

Jos kuitenkin tuntuu siltä, että tulehdus ei helpota tai se toistuu usein, on hyvä kääntyä gynekologin puoleen. Vastaanotolla voidaan selvittää, minkälaisesta tulehduksesta on kyse. Toistuvia hiivatulehdusta voidaan hoitaa myös estolääkityksellä. Bakteerivaginoosi vaatii toisinaan antibioottilääkityksen.

Estrogeeni auttaa kuiviin limakalvoihin

Myös kuivat limakalvot ovat usein syy saapua vastaanotolle. Etenkin vaihdevuosi-iässä limakalvot saattavat kutista eikä syy kuitenkaan ole tulehdus. Kuivat limakalvot saattavat tuntua kuin hiekkapaperilta ja toisinaan voi olla myös alavatsakipuja. Tilanteen pystyy toteamaan limakalvoihin kurkkaamalla. 

Mikäli käytössä ei ole hormonikorvaushoitoa, apua saa yleensä emättimeen laitettavasta paikallis-estrogeenistä. Emättimeen laitettava estrogeenitabletti tai voide pitää limakalvot paremmassa kunnossa.

Ongelmien kanssa ei kannata koskaan jäädä yksin

Gynekologin vastaanotolle kannattaa saapua aina, jos jokin painaa mieltä. Yhdessä tunnistamme mistä on kyse ja suunnittelen hoidon sen mukaan. Kipujen ja kutinoiden kanssa ei kannata koskaan jäädä yksin, sillä suurin osa gynekologisista vaivoista on hoidettavissa.


Marika Mikola

Gynekologi

Olen naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri sekä erikoistunut lapsettomuuden hoitoon. Vastaanotollani hoidan mielelläni kaikenlaisia gynekologisia potilaita ihan nuorista naisista jo kypsempään naisen ikään ehtineisiin. Vastaanotolleni voit tulla kaikenlaisten gynekologisten ongelmien ja vuoksi, kuten kuukautisongelmien, ehkäisyasioiden, hormoniheittelyiden tai vaihdevuosivaivojen vuoksi. Teen mm. kierukan asennuksia, ehkäisykapselin laittoja, munajohdinten aukiolotutkimuksia ja otan tarvittaessa kohdun limakalvonäytteitä. Hoidan myös lapsettomuuspotilaita ja teen raskaudenaikaisia tutkimuksia ja ultraääniä.

Ajan vastaanotolleni voit varata Terveystalon Kampin toimipisteeseen tai valita ajan Pihlajalinnan lääkärikeskukseen tai Espoossa Mehiläisen Matinkylän toimipisteeseen.