Irtosiko hammas? Ei hätää, sen voi vielä korjata!

18.11.2021

Hampaat ovat tulilinjalla, kun pään alueelle osuu esimerkiksi kaatumisen seurauksena tai urheilun lomassa isku. Tapaturman jälkeen on syytä hakeutua välittömästi hammaslääkärille, vaikka kipua ei olisi.

Tapaturmatilanteessa kokonaan irronnut hammas on joissain tapauksissa mahdollista kiinnittää takaisin paikalleen, mutta silloin hoitoon on kiire.


Olen hammaslääkäri Karri Åberg ja tässä artikkelissa ja videolla kerron pysyviin hampaisiin kohdistuvista tapaturmista.

Lasten maitohampaiden tapaturman hoidosta, kerron erikseen toisessa blogiartikkelissani ja videossa.


Hakeudu tapaturman jälkeen hammaslääkärille

Pään alueen tapaturmat ja etenkin kontaktilajeissa tapahtuvat iskut voivat vaurioittaa hampaita tai jopa johtaa hampaan irtoamiseen. Vaurioitunut hammas on yleensä erittäin kipeä ja se voi tulehtua. Tapaturman jälkeen hampaat on syytä tarkistuttaa siinäkin tapauksessa, että kipua ei tunnu.

"Tapaturmaisesti rikkoutunut hammas saadaan yleensä helposti korjattua."

Hammaslääkärille on kuitenkin syytä suunnata viipymättä, jos hampaan mielii pelastaa. Toisaalta kipeä hammas kaipaakin pikaisesti hoitoa.

Kokonaan irronnut hammas tulee säilyttää kosteana

Toisinaan hampaaseen kohdistuva isku tulee juuri oikeasta suunnasta ja oikealla voimalla. Tällöin on riskinä, että hammas irtoaa kokonaan. Irronnut hammas voidaan kuitenkin vielä kiinnittää paikalleen, jos kyse on pysyvästä hampaasta eikä maitohampaasta ja hoitoon pääsee pian tapaturman jälkeen.

"Irronnut hammas tulee säilyttää kosteassa." 

Paras vaihtoehto on säilyttää hammasta syljessä kielen alla. Mikäli tämä ei ole mahdollista, on myös maito hyvä vaihtoehto. Tärkeintä kuitenkin on, että hammas on kosteassa ja hoitoon hakeudutaan välittömästi, jotta hammas voidaan istuttaa takaisin paikalleen.

Hammassuoja on syytä ottaa käyttöön kamppailulajeissa

Tapaturmahammas saattaa tulehtua vielä vuosiakin tapaturman jälkeen. Hammasta tuleekin seurata säännöllisesti, sillä tulehdus ei välttämättä anna vihjeitä itsestään kuin vasta siinä vaiheessa, kun se on päässyt leviämään.

Tapaturman sattuessa hammaslääkärille kannattaa hakeutua myös vakuutusturvan vuoksi, vaikka kipuja ei olisikaan. Jos kivut ilmestyvät vasta vuosien jälkeen, pystytään kivun syy näin ollen osoittamaan vakuutusyhtiölle.

"Tärkeintä on suojata hampaansa kunnolla mahdollisilta iskuilta." 

Etenkin erilaisissa kontaktilajeissa, kuten kamppailulajeissa ja esimerkiksi jääkiekossa, suun suojaaminen hammassuojalla on tärkeää. Tällöin hampaat ovat paljon paremmassa turvassa.

Videollani kerron tarkemmin pysyviin hampaisiin kohdistuvista tapaturmista ja irronneen hampaan kiinnittämisestä

Karri Åberg

Hammaslääkäri

Hoidan aikuisia ja lapsia ja teen toimenpiteitä laaja-alaisesti. Erikoisosaamistani ovat esteettinen hoito ja kestävät keraamiset paikat. Olen tehnyt paljon töitä pelkopotilaiden kanssa. 

Ajan vastaanotolleni voit varata Herttoniemeen Hampaasi hammaslääkäriasemalle tai valita Pihlajalinnan hammasklinikan.