Huimaus, tinnitus ja kuulonalenema voivat olla merkkejä kasvaimesta

10.07.2022

Kallonpohjan kasvaimet ovat harvinaisia ja usein hyvänlaatuisia. Ne voidaan poistaa kallonpohjakirurgialla, jolloin kasvain ei pääse aiheuttamaan vahinkoa.


Olen korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri, korvakirurgi ja kallonpohjakirurgi Jussi Jero ja tässä artikkelissa ja videolla kerron kallonpohjakirurgiasta.



Suurin osa on hyvänlaatuisia

Kallonpohjan kasvaimista suurin osa on hyvänlaatuisia ja niiden hoidoksi riittää usein seuranta. Hyvänlaatuinenkin kasvain voi kuitenkin aiheuttaa vakavia oireita, jolloin kasvain on syytä poistaa. Suureksi kasvanut kasvain voi painaa esimerkiksi hermoja tai verisuonia ja aiheuttaa kallonsisäisen paineen nousun.

Yleisin hyvänlaatuinen kallonpohjan kasvain on vestibulaarischwannoma eli akustikusneurinooma. Kyseessä on tasapainohermon kasvain, joka on sisemmässä kuulohermokanavassa. 

Sieltä löytyy kuulohermo, tasapainohermo sekä kasvohermo. Kasvaessaan kasvain aiheuttaa kuulonalenemaan, tasapainovaikeuksia ja tinnitusta. Lopulta kasvaessaan tasapainohermon kasvain voi aiheuttaa kasvohermohalvauksen ja olla kuolemaan johtava.

Sydämen tahdissa kuuluva tinnitus voi kertoa kasvaimesta

Tinnituksen syitä voi olla monia. Pulsoiva tinnitus voi kuitenkin liittyä kallonpohjan kasvaimeen ja syyn selvittäminen onkin tärkeää. Sydämen tahdissa kuuluva suhahdus eli pulsoiva tinnitus toisen korvan seudulla voi liittyä kallon paraganglioomaan, eli glomus tuumoriin. Tämäkin kasvain on usein miten hyvänlaatuinen, mutta voi kasvaessaan invalidisoida potilasta.

Näihin kasvaimiin liittyviä oireita on pulsoivan tinnituksen lisäksi huimaus, kuulonalenema sekä päänsärky. Oireita on runsaasti ja lopulta kasvaimen päästessä kasvamaan suureksi, aiheuttaa se pysyvän kasvohermohalvauksen.


Leikkaushoitoa vaativat kasvaimet hoidetaan julkisella puolella, alkuvaiheen kasvaimet myös yksityisellä

Huimaus, tinnitus ja kuulonalenema ovat syitä hakeutua asiantuntevan korva-, nenä ja kurkkutautien lääkärille. Kasvainten löytäminen, kasvutaipumuksen selvittäminen ja tarvittaessa kasvaimen poistaminen on tärkeää, jotta pysyviä haittoja ei pääse syntymään.

Suurin osa leikkaushoitoa vaativista aivokasvaimista hoidetaan julkisella puolella. Itse leikkaan yksityisellä puolella kallon alueen paraganglioomia sekä alkuvaiheen glomus tuumoreita myös yksityisellä puolella. Vestibulaarischwannooman leikkauksia olen tehnyt aikoinaan paljon julkisella puolella. Minulla on paljon kokemusta niiden diagnosoinnista ja hoidon suunnittelusta sekä seurannasta.

Mikäli sinulla on huimausta, tinnitusta ja kuulonalenemaa, ota yhteyttä asiantuntevaa lääkäriin.


Jussi Jero

Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri

Olen korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri, professori, korvakirurgi ja kallonpohjakirurgi. Hoidan potilaita vauvasta vaariin. Korva-, nenä- ja kurkkutautien alalla hoidan erilaisia infektioita ja ongelmia, teen tutkimuksia sekä pieniä ja suuri toimenpiteitä. Minulla on laaja osaaminen korvakirurgiasta ja teen toimenpiteitä ja leikkauksia korvien putkituksesta kuulonparannusleikkauksiin. Lisäksi olen perehtynyt kallonpohjan kasvaimien hoitoon. 

Ajan vastaanotolleni voit varata verkkoajanvarauksen kautta Pihlajalinnan lääkärikeskuksiin ja Pikkujätin lastenlääkäriasemalle ja Mehiläisen lääkärikeskuksiin. Leikkauksia teen yksityisissä sairaaloissa.