Vaikun poisto ja korvien puhdistus

25.05.2023

Korvaa kutittaa ja kylpyhuoneen kaapissa olisi pumpulipuikkoja. Lähellä oleva tikku tuo helpotuksen hetkeksi, mutta ei auta vaan pahentaa tilannetta.

Korvien putsaamiseen on tehokas ja turvallinen tapa. 


Olen korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri, korvakirurgi Jussi Jero. Tässä artikkelissa ja videolla kerron, miten korvista saa vaikun pois ja kuinka korvia tulee hoitaa.Vaikku pitää korvan puhtaan

Vaikun tehtävänä on tuoda epäpuhtaudet pois korvasta ja pitää korva puhtaana. Toisinaan vaikkua kuitenkin muodostuu liikaa, jolloin korvassa tuntuu tukkoisuutta. Monet koittavat puhdistaa korvia pumpulipuikoilla, mutta todellisuudessa pumpulipuikko vain työntää vaikun syvemmälle korvaan ja pahentaa näin tilannetta. Korvaan ei tulisikaan koskaan laittaa mitään polvea tai kyynärpäätä pienempää.

"Liian syvälle korvaan laitettu pumpulipuikko voi aiheuttaa tärykalvoon reiän." 

Olen myös nähnyt lukuisia tapauksia, joissa pumpulipuikko unohtuu korvaan, kun esimerkiksi kattila kiehuu liedellä tai vanhempi rientää hoitamaan lapsia kesken korvien puhdistuksen. Kun pumpulipuikko korvassa sitten törmätään esimerkiksi oven karmiin, voi äkisti syvälle korvaan joutunut pumpulipuikko aiheuttaa vakavia vammoja, jopa kuuroutumisen.

Alaan erikoistunut lääkäri saa poistettua vaikun ilman erillisiä aineita

Vaikunpoistoon on saatavilla ilman reseptiä erilaisia pehmentäviä aineita. Näiden käytössä on kuitenkin vaarana, että ainetta jää korvaan. Se joko unohtuu tai sitä ei saa poistettua korvasta kokonaan, jolloin aine aiheuttaa tulehduksen ja ylläpitää sitä. Kokemukseni mukaan, etenkin kesäisin erilaiset vaikunpoistoon tarkoitetut pehmittäjät, aiheuttavat helposti korvakäytävän tulehduksia.

Jos korvaan kertyy paljon vaikkua, on se hyvä käydä poistattamassa lääkärillä. Terveyskeskuksissa korvahuuhteluja ei tehdä enää yhtä yleisesti kuin aiemmin. Paras henkilö korvat putsaamaan onkin alan erikoislääkäri, joka saa poistettua vaikun imulla, pinseteillä tai väkäpäätentaakkelilla.


Jussi Jero

Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri

Olen korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri, professori ja korvakirurgi. Hoidan potilaita vauvasta vaariin. Korva-, nenä- ja kurkkutautien alalla hoidan erilaisia infektioita ja ongelmia, teen tutkimuksia sekä pieniä ja suuri toimenpiteitä. Minulla on laaja osaaminen korvakirurgiasta ja teen toimenpiteitä ja leikkauksia korvien putkituksesta kuulonparannusleikkauksiin. Lisäksi olen perehtynyt kallonpohjan kasvaimien hoitoon. 

Ajan vastaanotolleni voit varata verkkoajanvarauksen kautta Pihlajalinnan lääkärikeskuksiin ja Pikkujätin lastenlääkäriasemalle ja Mehiläisen lääkärikeskuksiin. Leikkauksia teen yksityisissä sairaaloissa.