Putkittamalla voi katkaista korvatulehduskierteen ja tärykalvon reiänkin voi paikata

28.07.2022

Toistuvien korvatulehdusten ja liimakorvan hoidossa korvien putkittaminen on erittäin tehokas hoitokeino. Korvatulehdukset ja liimakorva voivat aiheuttaa kuulonalenemaa, mikä on merkittävä haitta lapselle. 

Olen tavannut liimakorvasta kärsiviä lapsia, jotka ovat eläneet kuin omassa maailmassaan, kunnes korvien putkittaminen on palauttanut kuulon.


Olen Jussi Jero, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri ja korvakirurgi. Tässä blogitekstissäni ja alla olevalla videolla kerron, kuinka korvien putkittaminen tehdään.



Suurin osa korvatulehduskierteistä katkeavat putkittamisella

Noin 85 prosenttia potilaista saa avun liimakorvatautiin tai korvatulehduskierteeseen putkittamisesta. Suurimmalle osalle riittää, että putket laitetaan kerran. Noin 20 prosentille putkittaminen joudutaan tekemään useammin.

Yksi itselleni tärkeä osa-alue on lasten korvatulehdukset ja teinkin aiheesta väitöskirjani. 

"Putkittamista on syytä harkita, jos korvatulehdukset eivät parane kunnolla ja niihin liittyy kipua sekä kuulonalenemaa." 

Yleensä putkitus tulee kyseeseen, jos korvatulehduksia on noin kolme tai enemmän puolen vuoden aikana tai noin neljä tai enemmän vuodessa. Päätös putkituksesta tehdään kuitenkin aina yksilöllisesti ja tilannekohtaisesti. 

Tarkkaa määritelmää siihen, milloin putket laitetaan en voi sanoa. On kuitenkin tärkeää hakeutua erikoislääkärin vastaanotolle, jos korvatulehduskierre ei meinaa loppua tai lapsen liimakorva kestää kolme kuukautta.

Korvien putkitus kestää vain viisi minuuttia

Putkituksessa korvan tärykalvoon asennetaan ilmastointiputki. Toimenpide on nimeltään tympanostomia. Korvaan asennettu putki ilmastoi välikorvan ja vähentää näin märkäpesäkkeiden syntymistä.

"Putkitus on helppo ja yksinkertainen toimenpide, josta toipuminen on nopeaa."

Molempien korvien putkittamiseen menee aikaa noin viisi minuuttia ja toimenpide tehdään niin sanotussa humautusnukutuksessa. Joskus joillain lapsilla saattaa olla operaation jälkeen pientä kaiherrusta korvassa, mutta se menee yleensä pian ohi.


Putkikontrollissa on hyvä käydä puolen vuoden välein

Putket kestävät korvissa kahdeksasta kuukaudesta 1,5 vuoteen ja tulevat ulos itsestään. Omien potilaideni kohdalla haluan aina korostaa, että on tärkeää käydä puolen vuoden välein putkikontrollissa. Putket eivät saa olla korvassa kahta vuotta pidempään.

Jos putki ei tulisi ulos korvasta itsestään, niin korvaan jääneet putket voivat aiheuttaa vahinkoa korvan rakenteille.

"Liian pitkäksi aikaa korvaan jääneen putken reunoista alkaa kasvaa ihoa välikorvan puolelle." 

Tämä saa aikaan helmiäistä eli kolesteatoomaa. Helmiäisen kasvaminen korvaan vaatii aina leikkaushoidon.

Korvaan jäänyt putki voi lisäksi aiheuttaa reiän tärykalvoon, mistä seuraa tulehduksia ja kuulonalenemaa. Mikäli tärykalvoon jäänyt reikä ei parane itsekseen, se pitää paikata joko rasvapaikalla tai lihaskalvopaikalla.

Korvien suojaaminen uidessa on tärkeää

Suihkussa ja kylvyssä käydessä korvia ei ole tarpeen suojata. Itse olen kokemuksen perusteella huomannut, että uidessa on tärkeää pitää huolta, että korviin ei pääse vettä. Sen vuoksi suosittelenkin käyttämään silikonikorvatulppia sekä neopreeni korvapantaa. 

"Etenkin kesällä korvatulehdukset ovat yleisiä, kun lapset tykkäävät sukellella ja korvaan pääsee likaista vettä."

Putkikorvassa tulehdus tulee esille märkävuotona, johon riittää usein hoidoksi reseptillä saatavat korvatipat. Toistuvissa tulehduksissa on tärkeää viljellä putkikorvan märkäerite ja viljelyvastauksen perusteella valita oikeanlainen antibioottikuuri.


Jussi Jero

Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri

Olen korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri, professori ja korvakirurgi. Hoidan potilaita vauvasta vaariin. Korva-, nenä- ja kurkkutautien alalla hoidan erilaisia infektioita ja ongelmia, teen tutkimuksia sekä pieniä ja suuri toimenpiteitä. Minulla on laaja osaaminen korvakirurgiasta ja teen toimenpiteitä ja leikkauksia korvien putkituksesta kuulonparannusleikkauksiin. Lisäksi olen perehtynyt kallonpohjan kasvaimien hoitoon. 

Ajan vastaanotolleni voit varata verkkoajanvarauksen kautta Pihlajalinnan lääkärikeskuksiin ja Pikkujätin lastenlääkäriasemalle ja Mehiläisen lääkärikeskuksiin. Leikkauksia teen yksityisissä sairaaloissa.