Kun nuoren iho kukkii, kärsii tilanteesta äkkiä koko perhe

16.05.2022

Hormonaaliset muutokset näkyvät jokaisen nuoren iholla sukupuolesta riippumatta. Finnit ja mustapäät rassaavat nuorta ja iho-ongelmista tulee äkkiä koko perheen ongelmia. Vanhempien tärkein tehtävä on tukea nuorta oikeanlaisessa ihonhoidossa. 

Tärkeintä on valita oikeanlaiset puhdistusaineet ja suunnata ihonhoidon ammattilaisen vastaanotolle viimeistään siinä kohtaa, kun iholla on havaittavissa selkeä tulehdus.


Olen ihonhoitoihin ja esteettisiin hoitoihin perehtynyt sairaanhoitaja Elina Lähdetie ja tässä artikkelissa ja alla olevalla videollani, annan vinkkejä, joiden avulla selvitä arjesta, kun hormonit laittavat nuoren ihon sekaisin.


Ihon rasvoittumisesta se kaikki yleensä alkaa

Kun nuoren hormonit hyrräävät ja kropassa tapahtuu muutoksia, vaikuttaa se myös ihoon. Ensimmäinen muutos on yleensä ihon rasvoittuminen. Vanhempien tärkein tehtävä tässä vaiheessa on auttaa nuorta valitsemaan juuri hänen iholleen sopivat, oikeanlaiset puhdistusaineet.

Hyviä tuotteita löytyy esimerkiksi apteekista. Tärkeää on kiinnittää huomiota tuotteiden raaka-aineisiin ja valita ostoskoriin aineita, jotka ovat tarkoitukseen sopivia. 

"Heti ei ole syytä valita kaikkein tehokkainta aknen hoitoon tarkoitettua puhdistusainetta, vaan rasvoittuvalle iholle tarkoitettu puhdistusaine on riittävä."

Konsultaatio antaa mielenrauhaa iho-ongelmien askarruttaessa

Koska iho-ongelmia on monenlaisia ja hoitovaihtoehdot vaihtelevat suuresti, on vaikea antaa yleisohjeita, jotka auttaisivat kaikkia. Sen vuoksi vastaanotollani ensimmäinen käynti on maksuton. Konsultaatiokäynnillä näen ihon tilanteen ja voin ohjata oikealle hoitopolulle. 

Käynnillä keskustelemme yhdessä tilanteen läpi ja mietimme, mikä on paras tapa edetä nuoren ihonhoidon kanssa. Annan myös vinkkejä oikeiden hoitotuotteiden valintaan.

Maksuttomalle konsultaatiokäynnille kannattaa tulla jo silloin, kun vähänkin pohtii, onko tarvetta suunnata esimerkiksi ihotautilääkärin vastaanotolle. 

"Tärkeää on päästä hoitamaan mahdollista ihon tulehdusta mahdollisimman aikaisessa vaiheessa."

Konsultaatio antaa myös mielenrauhan eikä ongelmien kanssa tarvitse painia yksin kotona. Teini-ikäisen iho-ongelmat muuttuvat helposti koko perheen ongelmiksi, kun tilanne painaa mieltä ja laskee mielialaa.

Ihon puhdistaminen aamuin ja illoin on nuoren ihonhoidon perusta

Niin nuoren kuin aikuisenkin ihonhoidon kulmakivi on oikeaoppinen puhdistaminen, joka tehdään sekä aamulla että illalla.

Etenkin nuorten tyttöjen suosioon on noussut erilaiset puhdistusöljyt, misellivedet ja puhdistusliinat. Niiden käyttämisen suosittelen kuitenkin lopettamaan, sillä puhdistuslapuilla pyyhittäessä ihohuokosiin jää helposti likaa ja epäpuhtauksia.

Perinteiset puhdistusmenetelmät ovatkin oleellinen osa onnistunutta ihonpuhdistusta. Suuri merkitys on myös sillä, kuinka kauan puhdistusainetta jaksaa ihon pinnalla pyöritellä.

Videollani annan lisää vinkkejä nuorten ihonhoitoon. Kerron esimerkiksi, kuinka tulee toimia, kun nuoren sormet hakeutuvat puristelemaan mustapäitä.

Hoitovaihtoehdot

Nuoren iholle sopivat hoidot valitaan ammattilaisen tuella, mutta esimerkkejä, jotka voisivat olla mahdollisia:

  • Perinteinen ihonpuhdistus
  • LED -valohoitosarja
  • Timanttihionta, Hydrafacial, Diamond Glow
  • Miedot kemialliset kuorinnat

Elina Lähdetie

Sairaanhoitaja

Olen esteettisiin ihon hoitoihin erikoistunut ja kouluttautunut sairaanhoitaja. Hoitosuositukset ja -ratkaisut perustuvat tutkittuun tietoon ja säännölliseen kouluttautumiseen niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Teen monipuolisesti hoitoja niin iho-ongelmien rauhoittamiseen kuin ikääntymismuutosten ennaltaehkäisyyn. 

Lisätietoa taustastani ja erilaisista hoitovaihtoehdoista sekä ajanvaraus By Elina Lähdetie verkkosivuiltani sekä inspiraatiota ja asiakaskokemuksia instagram-tililtäni. Pidän vastaanottoa Helsingin ydinkeskustassa.