Raskauden aikaiset hormonit sekä hellivät että rasittavat ihoa

01.01.2024

Yhdellä raskaus hellii ihoa ja toisen kohdalla hormonit saavat normaalisti niin kauniin ja kuulaan ihon kukkimaan. Raskauden ja imetyksen aikana ihonhoidon laite- tai kuorintahoitojen mahdollisuudet ovat rajalliset, mutta onneksi tilanne kestää vain tietyn aikaa. 

Jos tilanne tuntuu vaikealta, voidaan saada jotain apua käyttämällä ihon tarpeiden mukaisia kotihoitotuotteita.


Olen ihonhoitoihin ja esteettisiin hoitoihin erikoistunut sairaanhoitaja Elina Lähdetie ja tässä artikkelissa kerron raskauden aikaisesta ihonhoidosta.Raskauden ja imetyksen aikaan ihoa ei voi käsitellä tai kuoria

Raskauden ja imetyksen aikaan mahdollisuudet hoitaa ihoa ovat rajalliset. Tiettyjä laitehoitoja tai kemiallisia kuorintoja ei tehdä lainkaan raskauden ja imetyksen aikaan. Vastaanotollani saat kuitenkin hyviä vinkkejä ihonhoitoon kotona. Voimme esimerkiksi käydä yhdessä läpi käytössäsi olevat tuotteet ja varmistaa, että ne ovat vauvantuoksuiseen arkeen sopivat. 

Käytössä olevista tuotteista kannattaa esimerkiksi käydä läpi niiden sisältämät raaka-aineet, jotta voidaan olla varmoja niiden soveltuvuudesta raskaana olevalle ja imetyksen aikaan.

Suomessa suositus on rajoittaa turhaa kosmetiikan käyttöä ja konsultoida ongelmatilanteissa asiantuntijoita. Raskaana olevan akneongelmissa suosittelen hakeutumaan ihotautilääkärin vastaanotolle.

Raskauden aikana tulisi välttää seuraavia raaka-aineita:

  • A-vitamiini (retinol, retinalhyde, tretinoiini, jne.)
  • Benzoyl peroxide
  • Kemialliset aurinkosuojat
  • BHA eli salisyylihappo suurina määrinä
  • AHA-hapot eli maitohappo, glykolihappo ja sitruunahappo suurina määrinä

Hormonit ovat syynä ihon muutoksiin

Jokaisen raskaana olevan iho reagoi muuttuneisiin hormoneihin eri tavoin. Kun yhdellä raskaus näkyy kauniina hehkuna ja viimeisetkin näppylät häviävät iholta, toisen iho siirtyy takaisin teinivuosien tyyliin. Osalla iho on paremmassa kunnossa kuin aikoihin ja toiselle taas puhkeaa ensimmäistä kertaa elämässään akne.

Tarkkaa tietoa siitä, miksi osalla iho voi raskauden aikaan paremmin kuin toisilla ei ole. Syitä voi toki arvuutella, mutta tärkeintä on kiinnittää huomiota kotihoitotuotteiden valintaan.

Iho palaa yleensä entiselleen raskauden jälkeen

Vielä imettäessä voi tuntua siltä, että tilanne on toivoton eikä iho voi enää milloinkaan palata ennalleen. Tilanne yleensä kuitenkin rauhoittuu, kun lapsi on saatettu turvallisesti maailmaan tai sitten kun imetyskin on päättynyt.

Elina Lähdetie

Sairaanhoitaja

Olen esteettisiin ihon hoitoihin erikoistunut ja kouluttautunut sairaanhoitaja. Hoitosuositukset ja -ratkaisut perustuvat tutkittuun tietoon ja säännölliseen kouluttautumiseen niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Teen monipuolisesti hoitoja niin iho-ongelmien rauhoittamiseen kuin ikääntymismuutosten ennaltaehkäisyyn. 

Lisätietoa taustastani ja erilaisista hoitovaihtoehdoista sekä ajanvaraus By Elina Lähdetie verkkosivuiltani sekä inspiraatiota ja asiakaskokemuksia instagram-tililtäni . Pidän vastaanottoa Helsingin ydinkeskustassa.