Raskausviikko 11

19.07.2021

Pitää miettiä, mitä suuhun pistää

Raskausajan ravinto on äärettömän tärkeää sikiön kasvulle ja kehitykselle. Istukka on kiinni kohdun limakalvossa, ja sen toisessa päässä on kiinni napanuora. Yleensä napanuorassa on kolme verisuonta, joista yksi kuljettaa happipitoista verta ja ravintoa sikiölle ja kaksi muuta kuljettaa verta ja kuona-aineita pois sikiöstä. 

Sikiö on täysin riippuvainen siitä, mitä äidin keho hänelle tarjoaa. Jos äidillä on kehossaan tärkeiden hivenaineiden, mineraalien tai vitamiininen osalta puutteita, ovat samat puutteet sikiöllä. Kasvua ja kehitystä häiritsevät toki myös puutostilojen lisäksi epäterveelliset tai jopa sikiölle haitalliset elämäntavat.


Osa äideistä varmaan kokee sikiön riippuvuussuhteen ja uuden elämän rakentamisen maailman hienoimmaksi asiaksi. Itselleni tämä riippuvuussuhde on lähinnä tuonut paineita, huonoa omatuntoa ja jopa lievää ahdistusta. Oliko tämä grilliliha nyt tarpeeksi kypsää? Söinkö liikaa sokeria? Syönkö sittenkin liikaa suolaa? Muistanko aina ravintolassa kysyä kaikki tarpeelliset kysymykset ruuasta? 

Apua... Elän normaalisi melko terveellistä elämää, joten en ole edes joutunut hirveästi muuttamaan ruokavaliotani. Sen hallinta raskauden aikana tuntuu kuitenkin haasteelliselta. Lue lisää raskausajan ruokavaliosta.

Kotona ruokavaliota on helpompi hallita, mutta entä työpaikalla, ravintoloissa ja vieraiden luona? Omalta osaltani alkuraskaus sattui vielä kesken kesäloma-aikaa. Kävimme normaalia useammin ystävien luona sekä heidän kanssaan ravintolassa. En halunnut kertoa vielä raskaudesta, joten joka kerta minulle iskee pieni hiki, kun saan ruokalistan eteeni tai kun tarjottavia esitellään.

Yksi asia minut kuitenkin pelasti selityksiä vääntäessä. Minulla on sekä närästys että gastriitti, joihin on onneksi ollut hyvä tilanteen vaatiessa vedota. Närästystä minulle aiheuttavat esimerkiksi kahvi, hiilihapotetut juomat, sitrushedelmät, sipulit (erityisesti valkosipuli), tomaatti ja paprika, suklaa sekä mausteinen ja rasvainen ruoka. 

Gastriitista kärsivien mahalaukun limakalvot ovat vaurioituneet, ja usein vastaavat ruoka-aineet kuin närästyksessä aiheuttavat oireita. Gastriitti on vatsahaavan esiaste ja voi olla todella kivulias. Usein sain vältettyä raskauden aikana kiellettyjä ruoka-aineita vetoamalla vatsaongelmiini. 

Alkoholijuomien peittely ravintolassa oli tietenkin hankalaa, mutta pari kertaa pääsin itse tiskille tilaamaan salaa alkoholittoman vaihtoehdon. Omalla mökillä ja vieraiden luona juomien vaihtaminen alkoholittomiin sujui yllättävän hienosti. Joten niissä tilanteissa olin selvillä vesillä 😊.

Yleisesti ruuansulatuselimistöön kohdistuneet vaivat ovat raskauden aikana hyvin tavallisia. Toistaiseksi normaalin närästykseni lisäksi minulla ei onneksi ole ollut muita vaivoja kuin turvonnut vatsa ja aika paljon ilmavaivoja. Välillä tosin vessassa käynti on ollut vähän aaltoilevaa. Joskus minulla on ollut todella löysä vatsa ja toisinaan niin kova, ettei meinaa saada mitään ulos.

Huomaan loppuviikosta taas valtavaa väsymystä ja ihan jopa uupumista. Olemme kesälomalla ja erilaista ohjelmaa on kalenterissa tavallista enemmän. Ehkä väsymys johtuu vain siitä, kun yritän pysyä muiden tahdissa ja elää tavallista aktiivista loma-aikaa.