Raskausviikko 12

26.07.2021

Uskallanko veneillä raskauden aikana?

Meillä on mökki saaristossa ja sinne siirtymistä varten pieni koppivene. Aalloista johtuva veneen hyppiminen hieman huolestutti, joten kysyin alkukesästä omalta gynekologiltani veneilyn turvallisuudesta raskauden aikana. 

Hän sanoi, että sikiö on tässä vaiheessa vielä aika suojassa, mutta kehoon ei toki saa tulla iskuja ja suuria tömähdyksiä. Huomasin myös itse, että istuessani aallot tuntuivat epämiellyttäviltä. Tai sitten tunne oli vain korvieni välissä.


Aloin pelkäämään veneilyssä aaltoja, mutta yritin peittää pelkoni. Mieheni vastaus nimittäin pelkoihini oli, että sitten emme voi mennä veneellä mihinkään, koska aaltoja ei osaa etukäteen arvioida. Niitä voi tietyissä kohdissa esiintyä, vaikka tuuli olisi vähäistä.

Mökkimme on saaressa, joten en tietenkään halunnut, että jäämme sinne istumaan. Etenkin kun pelkoni oli luultavasti vain psyykkistä. Esikoista odottaessani minulla oli myös vähän samanlaisia ongelmia, mutta silloin meillä oli vain avovene, joten emme liikkuneet saaristossa yhtä paljon kuin nykyisin. Silloin aina välillä päätin seistä veneessä ja joustaa jaloilla. Tämä osoittautui loistavaksi ratkaisuksi. 

Seisoin veneessä ja pidin kiinni katon kahvoista heti, kun tuli kohtia, jossa oli enemmän aallokkoa. Käytävällä seisoessani näin hyvin kaikki vastaantulevat aallot ja pystyin joustamaan jaloilla niin, että liikuin aallon kanssa samaan tahtiin. Näin en saanut mitään tömähdystä takapuoleeni niin kuin istuessa olisin saanut. 

Aika kovaa treeniä jaloille, mutta se on vain tervetullutta 😉. Tosin, kun kyydissä oli vieraita, piti hieman oudolle käytökselleni taas keksiä joku selitys. Oiva sellainen oli lopulta ristiselän kipu, joka johtui aaltojen aiheuttamista tömähdyksistä. Selitys meni täydestä 😊!

Liian herkät aisti

Raskauden aikana aistit voivat herkistyä, ja minulla on normaalistikin välillä vähän turhan herkkä hajuaisti. Aikaisempien raskauksien aikana hajuaistini on entisestään parantunut ja niin on näköjään käynyt myös tällä kertaa. Onneksi pahoinvointi alkaa pikkuhiljaa hellittämään, sillä herkkä hajuaisti etenkin näin kesällä on ollut välillä tosi hankalaa. 

Erityisesti kaikki vähänkin haisevat roskikset voivat saada aikaan oksennuksen tunteen ja kuvottavan olon. Myös jotkut ruuat voivat aiheuttaa samanlaisia reaktioita. Ravintoloissa onneksi näin kesällä istutaan ulkona, joten minun ei tarvitse haistaa kaikkia keittiöstä tulevia hajuja.

Nukkumisen haasteet

Huomaan olevani välillä todella väsynyt. Tuntuu, että jos hetkeksi suljen silmäni, voisin nukahtaa ihan missä vaan. Väsymysreaktio johtuu varmaan hormoneista, mutta luultavasti myös siitä, että nukkuminen on tässä vaiheessa hankalaa. Juoksen koko ajan pissalla ja saatan valvoa monta tuntia keskellä yötä, vaikka kukaan ei häiritse minua. Todella ärsyttävää. 

Eikä hermostuminen tietenkään yöllä auta nukahtamaan, mutta edes erilaiset rentoutumiskeinot eivät tunnu tepsivän. Hormonien lisäksi ehkä kesä ja loma vaikeuttavat nukkumista. Mieleeni muistuu samantyylisiä kokemuksia esikoistani odottaessa mökillä ja juuri kesällä loma-aikaan. Tosin silloin olin raskaudessani kolme kuukautta pidemmällä.

Ja muutama sana vielä verenvuodosta...

Onneksi seksin jälkeen ei ole enää tullut mitään verenvuotoa. Mitään vuodon tapaista ei luojan kiitos ole muutenkaan enää esiintynyt. Luultavasti aikaisemmat vuodot olivat kohdun tyhjennystä tai muuta vastaavaa. Pidän sormet ristissä, ettei vuodoista enää tarvitsisi murehtia.