Raskausviikko 17

23.08.2021

Hikoilua, ilmavaivoja, raudanpuute.... ihanaa olla raskaana!

Sikiö kasvaa kovaa vauhtia, ja edellisestä ultraäänitutkimuksesta raskausviikolla 13 on ehtinyt kulua neljä viikkoa. Sikiön pituus on tänä aikana arviolta tuplaantunut, eli se olisi noin 20 cm. Paino on tänä aikana arvioilta nelinkertaistunut, eli se olisi noin 180-200 g. 

Sikiön raajat ovat kasvaneet paljon, ja jalat ovat jo käsiä pidempiä. Rustoa muuttuu koko ajan luustoksi. Seuraavan kerran tarkempia mittoja saan rakenneultraäänitutkimuksessa kolmen viikon kuluttua.


Sikiön kehitys

Vatsassani on kovasti kasvavan ja kehittävän sikiön osalta ehtinyt jo tapahtua paljon. Välillä mietin, että on se aika hurjaa, miten kaikki ihmiskehon monimutkaiset ilmiöt sisälläni kehittyvät päivä päivältä. Sisäelimet ovat jo suurimmaksi osaksi kehittyneet. Sikiö osaa jo harjoitella imemistä, nielemistä ja hengitysliikkeitä, kun se ottaa suuhunsa lapsivettä ja juo sitä. 

Lisäksi sikiö osaa jo esimerkiksi pissata, kun se pissaa ulos lapsiveden. Istukka puhdistaa lapsivedestä kuona-aineita, ja koko lapsivesi uusiutuu kolmen tunnin välein. Osa lapsiveden eri jäteaineista kerääntyy sikiön suolistoon, joka tulee syntymän jälkeen ulos mustana kakkana, ns. tervakakkana tai pihkakakkana.

Aluksi sikiön läpinäkyvälle iholle on alkanut muodostua hentoa vaaleaa untuvakarvaa, joka peittää sen kehon syntymään saakka. Karva poistuu ennen syntymää, mutta joskus vastasyntyneellä voi olla esimerkiksi taipeissa jäljellä pientä untuvakarvaa.

Liikkeitä voisi jo tässä vaiheessa tuntea vatsassa. Olen ollut raskaana aikaisemmin ja tiedän, miltä liikkeiden kuuluisi tuntua. Siitä huolimatta minun on todella vaikeata tulkita, ovatko kyseessä sikiön liikkeet vai ainoastaan suolistossa mylvivä ruoka ja ilma.

Ilmavaivoja ja närästystä

Ilmavaivoista puheen olleen, voi apua, mitä vatsassani oikein tapahtuu? Etenkin iltaa kohden koko vatsa muuttuu aivan kivikovaksi ja tuntuu kuin se kohta räjähtäisi. Ilmaa on aivan valtavasti, ja se alkaa jo tuntua itsestäni epämiellyttävältä ja häiritä elämää. Mitä oikein syön, koska normaalisti minulla ei juuri ilmavaivoja ole? 

Laskeneen hemoglobiinin vuoksi ja väsymystä vastaan olen yrittänyt syödä rautavalmisteita niin paljon kuin omalta osaltani on mahdollista. Rautavalmisteiden syöminen ei ole helppoa, koska ne aiheuttavat sekä vatsakipuja että ilmavaivoja.

 Joudun kyllä tilannetta nyt tarkasti seuraamaan. Näin en voi jatkaa. Kun mietin asiaa, en ole enää niin väsynyt ja uupunut kuin olin muutama viikko sitten. Olisivatko rautavalmisteet kuitenkin auttaneet ja täyttäneet rautavarastoja? Kokonaistilanne raudan saannin osalta tuntuu vähän hankalalta. Pitää tutkia eri vaihtoehtoja ja miettiä ratkaisuja.

Ruokavaliooni kuuluu aika paljon hedelmiä, etenkin omenoita, sekä kasviksia ja vihanneksia. Kaikki nämä toki myös aiheuttavat ilmavaivoja, etenkin raakana, ja jos syön paljon kerralla saman aterian aikana. Raskausdiabeteksen ja terveellisen ruokavalion vuoksi hedelmät, kasvikset ja vihannekset ovat kuitenkin erittäin tärkeitä, joten minun pitää vain yrittää rytmittää niitä eri aterioille. 

Omenoita olen ehkä syönyt liian monta päivässä, joten pitää varmaan alkaa laskemaan, kuinka monta niitä syön. Muita ilmavaivoja aiheuttavia asioita en oikein keksi. Mitään hiilihapollisia juomia en kykene edes käyttämään närästyksen ja vatsavaivojen vuoksi.

Hikoilua

Toinen kiusallinen asia on se, että hikoilen normaalia enemmän. Kesä on ollut ohi jo kauan sitten, ja olemme jo täydessä vauhdissa kaupungin arkirutiineissa. Kesällä alkanut hikoilu ei kuitenkaan hellitä ja huomaan, että dödö pettää. Tämä on minulle uutta, joten suuntaan pikavauhtia ostamaan uutta deodoranttia. 

Apteekeissa on yleensä hyvä valikoima, mutta itse löydän lopulta omasta mielestäni parhaan vaihtoehdon, Biotermin Deo Pure 24 h -deodorantin. Ihan tavallinen Biotermin dödö ei auta. Katsotaan kuinka käy. Toivotaan parasta.

Raskauden eteneminen kuvana

Raskauden eteneminen vatsassa, sikiön kehitys raskausviikolla 17
Raskauden eteneminen vatsassa, sikiön kehitys raskausviikolla 17