Raskausviikko 25

18.10.2021

Seikkalu Kelan byrokratiaviidakkoon

Tällä viikolla olen päättänyt hoitaa kaikki Kelaan liittyvät asiat kuntoon. Tunnetusti Kelan kanssa asiointi ei aina ole ihan helppoa, joten juuri sen vuoksi varoitan, että tämän viikon kirjoitus on aika pitkä. 

Ole siis tarkkana ja ota itse selvää asioista ennen hakemuksen täyttämistä ja varmista etukäteen, että sinulla on kaikki tarvittavat todistukset.

Raskausviikko 25
Raskausviikko 25

Kelan äitiysavustusta ja tulevia tukia voi hakea, kun raskaus on kestänyt viisi kuukautta ja kun raskaudesta on saanut lääkäriltä, kätilöltä tai neuvolan terveydenhoitajalta todistuksen. Kelan myöntämää äitiys- ja vanhempainrahaa tulee hakea vähintään kaksi kuukautta ennen laskettua aikaa, mutta niitä voi hakea heti, kun on saanut todistuksen raskaudesta. Hakemuksessa tulee myös ilmoittaa, maksaako työnantaja palkkaa äitiysvapaalla.

Avustuksen hakeminen työntekijänä

Ensimmäisen raskauteni aikana olin ilmoittanut, että työnantajani ei maksa palkkaa, vaikka maksoi. Tästä tuli sitten pienimuotoinen säätö, koska työnantajan pitää hakea palkanmaksusta tukea Kelalta. Se, kuuluuko työnantajan maksaa palkkaa, äitiys-, isyys- ja vanhempainvapaan aikana on usein määritetty työehtosopimuksessa, joten tarkista tilanne vaikka työnantajasi palkanlaskennasta

Kelan äitiysavustusta ja tulevia tukia voi hakea, kun raskaus on kestänyt viisi kuukautta ja kun raskaudesta on saanut lääkäriltä, kätilöltä tai neuvolan terveydenhoitajalta todistuksen. Kelan myöntämää äitiys- ja vanhempainrahaa tulee hakea vähintään kaksi kuukautta ennen laskettua aikaa, mutta niitä voi hakea heti, kun on saanut todistuksen raskaudesta. Hakemuksessa tulee myös ilmoittaa, maksaako työnantaja palkkaa äitiysvapaalla. 

Ensimmäisen raskauteni aikana olin ilmoittanut, että työnantajani ei maksa palkkaa, vaikka maksoi. Tästä tuli sitten pienimuotoinen säätö, koska työnantajan pitää hakea palkanmaksusta tukea Kelalta. Se, kuuluuko työnantajan maksaa palkkaa, äitiys-, isyys- ja vanhempainvapaan aikana on usein määritetty työehtosopimuksessa, joten tarkista tilanne vaikka työnantajasi palkanlaskennasta.

Avustuksen hakeminen yrittäjänä

Tällä kertaa omalla kohdallani tilanne oli taas uusi, koska olin hiljattain siirtynyt palkkatyöntekijästä yrittäjäksi. Kuvittelin, että tuloni katsotaan vuositulojeni mukaan kuten palkansaajanakin, mutta ei! Yrittäjän kohdalla tuki maksetaan YEL-/MYEL-tulorajan mukaan. Koska yrittäjän työeläkevakuutus tarvitsee ottaa vasta, kun yrittäjän vuositulot ylittävät n. 8 000 euron rajan, tarkoitti tämä omalla kohdallani sitä, että kyseinen summa jäi pois tuloistani. 

Olin tästä tyrmistynyt ja yritin selvittää asiaa Kelan kanssa useaan kertaan. Miten voi olla mahdollista, että olen ihan laillisesti tienannut ja maksanut veroa noin 8 000 eurosta, mutta Kela ei hyväksy näitä tuloja. Kaikki nämä näkyvät kirjanpidossani ja verotuksessani. 

Otin yrittäjän työeläkevakuutuksen vasta, kun raja oli lähestymässä, enkä silloin mitenkään voinut tietää tällaisesta epäkohdasta. Kaiken lisäksi olin kysynyt Kelan asiakaspalvelusta puhelimitse, miten yrittäjän kohdalla äitiysraha lasketaan ja sain väärää tietoa. Olisin nimittäin voinut hakea yrittäjän eläkevakuutuksen takautuvasti, jos olisin tiennyt tai saanut Kelalta oikeaa tietoa. 

Mutta tämä oli omalla kohdallani jo liian myöhäistä. Olkaa siis tarkkana! Kelan sivuilla tai laskureissa ei mainittu yrittäjän vakuutuksesta mitään. Ensimmäistä valitustani käsittelevä Kelan työntekijä jopa pyysi minua valittamaan eteenpäin, koska tämä sama epäkohta on kaikissa Kelan yrittäjille maksamissa päivärahoissa. 

Hän näki yhteydenottoni heidän järjestelmässään, mutta minulla ei ollut puhelinkeskustelusta mitään kirjallista todistetta, joten valittaminen väärän tiedon saamisesta ei johtanut mihinkään. Taas muistutus siitä, että kaikki pitää pyytää kirjallisesti, vaikka omaan sähköpostiin. Kelan sivuilta kannattaa ajoissa ottaa selvää, tai siis ainakin yrittää ottaa selvää, kuinka omalla kohdalla tukipäivät ja rahamäärät lasketaan. Osoitteesta www.kela.fi/lapsiperheet.

Elokuussa 2022 on tulossa perhevapaan uudistus

Kelan sivuilla sanotaan näin uudistuksesta:

"Uudistuksessa pyritään ottamaan tasa-arvoisesti huomioon kaikki tilanteet, myös monimuotoiset perheet ja yrittäjyyden eri muodot." Tuskin siis olen ainoa, joka tästä on kärsinyt, ja toivottavasti valituksistani on kuin onkin apua. Voimme siis toivoa, että monet epäkohdat on korjattu 😊

Valmisteluissa ei mainita, että perheiden tukipäiviin tai rahamääriin olisi tulossa muutoksia. Tällä hetkellä äitiysvapaa on 105 arkipäivää eli noin neljä kuukautta. Sen jälkeen toinen vanhemmista voi hakea vanhempainrahaa 158 päivää eli noin kuusi kuukautta. Isyysvapaa on yhteensä yhdeksän viikkoa, ja on olemassa oma kaavio siihen, miten vapaan saa pitää yhdessä äidin kanssa. Me olemme pystyneet hyödyntämään vain kaksi ensimmäistä viikkoa lapsien syntymän jälkeen. Yhteinen aika kotona, jos se on vain mahdollista vanhemmille, on etenkin alussa todella arvokasta.

Jos olet siis jäänyt äitiysvapaalle noin kuukausi ennen vauvan syntymää, on vauva noin yhdeksän kuukauden ikäinen, kun Kelan vanhemmille maksama ansioihin sidottu tuki lakkaa. Kaksosten vanhemmat ja yksinhuoltajat saavat vanhempainrahaa hieman pidempään.

Kotihoidon tuki

Moni haluaa kuitenkin vielä jäädä kotiin vauvan kanssa. Kannattaa jo etukäteen taloudellisesti varautua siihen, että vaikka et itse vielä sitä raskausaikana uskoisi, voi töihin paluu tuntua henkisesti raskaalta. Suurimmalla osalla kuukausitulot romahtavat hoitovapaalla. Kotihoidon tuki on enintään noin 500 euroa, ja siitä vähennetään vielä verot. Itselleni tuesta jäi verojen jälkeen noin 430 euroa. Kokonaissumma vaihtelee kunnittain, koska hoitoraha on vain noin 340 euroa, jonka päälle maksetaan kuntalisä.

Esikoiseni oli vuosi ja kolme kuukautta, kun palasin töihin, mutta vain 60 %:n työajalla. Jos palaat töihin osa-aikaisesti, tarkista mahdollisuutesi saada joustavaa hoitorahaa. Itselleni töihin paluu oli paljon suurempi shokki kuin mihin olin osannut varautua. Tuntui, että eihän tuo pieni pieni ihminen voi pärjätä ilman minua. Valinta palata työelämään osoittautui kuitenkin meidän kohdallamme parhaaksi mahdolliseksi ratkaisuksi. Jaksoin itse aivan eri tavalla olla läsnä kotona, kun pääsin hetkeksi pois. Ja koska mieheni teki paljon töitä, olimme esikoiseni kanssa paljon kahdestaan. Hänen kehitykselleen teki hyvää päästä hieman kurkistamaan maailmaa sekä hetkeksi pois ylisuojelevan äidin helmoista. 😊

Äitiysavustusta ja lapsilisää 

Samalla, kun täyttää Kelan asiointipalvelussa lomakkeita, kannattaa hakea myös äitiysavustusta ja lapsilisää. Nämä etuudet ovat kaikilla samoja, eikä niistä makseta veroja. Äitiysavustuksella tarkoitetaan klassista ja legendaarista Kelan äitiyspakkausta, tai vaihtoehtoisesti voi valita 170 euron rahasumman. 

Kannattaa miettiä tarkkaan, koska äitiyspakkauksen arvo on kuitenkin paljon suurempi kuin siitä maksettava rahasumma. Kerron pakkauksesta lisää, kun se itselleni saapuu. Halusin nimittäin uuden pakkauksen uudelle vauvalle. 😊 

Raskauden eteneminen kuvana

Raskauden eteneminen vatsassa, sikiön kehitys raskausviikolla 25
Raskauden eteneminen vatsassa, sikiön kehitys raskausviikolla 25