Raskausviikko 30

21.11.2021

Närästystä ja muita ruuansulatusvaivoja

Närästys alkaa olla tässä vaiheessa raskautta jo melko tuskallista. Onneksi toiset päivät ovat edelleen parempia kuin toiset, eikä polttelu tunnu suussa asti ihan joka päivä. 

Pitää miettiä todella tarkkaan, mitkä ruoka-aineet pahentavat närästystä. Niitä ovat muun muassa ruisleipä, liian happamat hedelmät ja jugurtti. 

Käytän kaikkia mahdollisia apteekista löytyviä raskauden aikana sallittuja valmisteita, mutta valitettavasti en saa närästystä kunnolla aisoihin.


Farmaseuttina tiedän, että tehokkaat vatsahappoja hillitsevät lääkkeet eivät sovellu käytettäväksi raskauden aikana. En tosin uskalla miettiä, mikä olisi tilanne ilman erilaisia käsikauppavalmisteita. Niillä on nyt pärjättävä. Oma suosikkini on edelleen ehdottomasti Reduflux, Benegastin purutabletit. Valmistetta ei markkinoida Suomessa, joten apteekeilla on yleensä vain pieni varasto valmistetta, jos sitä ylipäätään löytyy. 

Hamstraan siis joka kerta kaikki 1-5 pakettia, jotka sattumalta löydän jostain apteekista. Purutablettien lisäksi Redufluxista löytyy myös oraalisuspensio pienissä pusseissa. Liuoksen maku on kuitenkin mielestäni aika hirveä, joten suosin mintunmakuisia purutabletteja.

Itselläni närästys ja ruuansulatusvaivat ovat välillä riesana ihan normaalissakin tilanteessa, mistä aikaisemmin jo kirjoitin. Normaalitilassa pystyn kuitenkin käyttämään tehokkaita lääkekuureja toisin kuin nyt, ja matkaa on vielä jäljellä kuukausia!

En ole kuitenkaan ongelmani kanssa yksin. Duodecimissä sanotaan seuraavaa: "Lievempiä ruoansulatuselimistön vaivoja on useilla naisilla raskauden aikana. Närästys on yleistä raskauden jälkipuoliskolla kohdun mahalaukkuun aiheuttaman mekaanisen paineen vuoksi. Myös ruokatorven ja vatsalaukun välisen sulkijalihaksen jäntevyys vähenee. Raskauden aiheuttama ummetustaipumus on yleistä, koska suolen seinämän lihaksisto laiskistuu."

Ei meidän raskaana olevien naisten elämä ole helppoa. Pitää syödä säännöllisesti ja monipuolisesti, jotta sikiö saa kaiken tarvitseman ravinnon. Kuitenkin heti ruuan jälkeen kaikki meinaa nousta takaisin suuhun hirveän polttelun kera. Ja sitten vielä ruuansulatusvaiheessa ilmaa muodostuu niin, että hyvä, kun ei halkea tai lähde paineesta lentoon. Lisäksi syötyä ruokaa ei meinaa saada kunnolla ulos, kun ummetus iskee kaiken kukkuraksi... huh huh huh.

Laulaminen

Siirrytään hauskempiin aiheisiin. Usein puhutaan siitä, että vauva tunnistaa äidin äänen lisäksi kaikki ympärillä kuuluneet äänet. Sikiön kuuloaisti ja korvat kehittyvät jo varhaisessa vaiheessa, mutta noin viikolla 17 sikiön on mahdollista kuulla esimerkiksi puhetta. 

Arviolta noin raskausviikolla 25 sikiö reagoi jo kohdun ulkopuolelta tuleviin ääniin. Onneksi puhua pälpätän ihan tarpeeksi, joten tulevat lapseni ovat varmasti kyllä kuulleet ääneni raskausaikana. Kuitenkin suoraan mahalle tai oikeastaan sikiölle puhuminen on aina tuntunut minusta vähän hassulta. 

Puhutaan myös paljon, että kohdun turvassa kuultu musiikki voisi rauhoittaa vauvaa esimerkiksi nukahtamaan. Esikoiselleni en ole laulanut nukkumaan menon yhteydessä pitkään aikaan, mutta keksimme ottaa taas unilaulut käyttöön. 

Kerroin tyttärellemme, kuinka laulan yhtä aikaa heille molemmille, mikä tuntui hänestä tosi kivalta ajatukselta. En ole mikään laululintu, mutta jos voin helpottaa tulevan vauvan rauhoittumista ja nukkumista, niin antaa mennä, laaa, laaa-aaa, la, la, la, laaa-aa.....

Raskauden eteneminen kuvana

Raskauden eteneminen vatsassa, sikiön kehitys raskausviikolla 30
Raskauden eteneminen vatsassa, sikiön kehitys raskausviikolla 30