Raskausviikko 6

14.06.2021

Sydänäänet varhaisraskauden ultraäänitutkimuksessa

Nyt vatsa alkaa jo tuntua vähän erilaiselta kuin normaalisti. Mitään ei vielä kyllä näy ulospäin, mutta vatsa ei ole samalla tavalla pehmeä ja joustava kuin normaalisti. 

Huomaan myös, että vatsalla nukkuminen alkaa jo tuntua inhottavalta. Siihen tulee epämiellyttävää paineen tunnetta.

Raskausviikko 6
Raskausviikko 6

Raskausviikko 6

Odottavan aika on pitkä, enkä ole luonteeltani kovin hyvä odottamaan. Ymmärrän todella hyvin, miksi raskaana olemista kutsutaan odotusajaksi, koska sitä se kyllä kirjaimellisesti on. Raskauden eteneminen päivä päivältä ja viikosta toiseen on todella jännittävää ja välillä hermoja raastavaa odotusta. 

Koska edellinen raskaus päättyi keskeytykseen, huomaan olevani paljon paljon pessimistisempi tämän raskauden osalta kuin esikoistamme odottaessani. Silloin en ehkä onnekseni edes ymmärtänyt, mitä kaikkea voisi raskauden aikana tapahtua.

Tässä vaiheessa tiedän, että positiivinen raskaustesti voi tarkoittaa esimerkiksi kohdun ulkoista raskautta tai tuulimunaa. Usein alkiolle on jo tässä vaiheessa kehittynyt sydän, jonka voi nähdä lyövän varhaisraskauden ultraäänitutkimuksessa. Päätän panostaa tähän ja loppuviikosta käyn yksityisen gynekologin luona tarkistamassa asian ultraäänitutkimuksessa.

Ja sain mielenrauhan. Sydänlyönnit näkyivät, joten kyseessä ei ole tuulimuna, vaan ihan oikea alkio. Lisäksi alkio oli hienosti kohdun sisällä, joten kohdun ulkoisesta raskaudesta ei tarvinnut huolehtia. 

Haluan korostaa, että mikäli kaikki tuntuu normaalilta, ei näin alussa varhaisraskauden ultraäänitutkimus ole todellakaan tarpeellinen. Se kertoo vain, onko raskaudella tässä vaiheessa edellytyksiä edetä normaalisti. Alkio nimittäin oli tässä vaiheessa noin 6 mm ja näkyi kuvassa vain pienen pienenä pallona. Alkion iäksi vahvistettiin 6 viikkoa ja 3 päivää, eli 6+3.

Raskauden eteneminen kuvana

Raskauden eteneminen vatsassa, sikiön kehitys raskausviikolla 6
Raskauden eteneminen vatsassa, sikiön kehitys raskausviikolla 6