Raskausviikot 1, 2 ja 3

24.05.2021

Alkuraskaus - ovulaatiotesti ja raskauden suunnittelu

Raskausviikkojen laskeminen on mielestäni edelleen hyvin hämmentävää, vaikka olen jo kokenut sen kaksi kertaa ennen tätä raskautta. Ensimmäinen ihmetystä herättävä asia on se, että laskeminen aloitetaan, kun viimeiset kuukautiset ovat alkaneet.  


Todellisuudessa en tässä vaiheessa ole raskaana, kun sisälläni ei vielä kasva mitään. Normaali kuukautisvuoto on käynnissä tässä vaiheessa. Oletan, että tämä laskentapa johtuu historiallisista syistä, jolloin laskettua aikaa ei voitu määrittää muuten kuin edellisten kuukautisvuotojen perusteella. Tänä päivänä esimerkiksi varhaisraskauden ultraäänitutkimuksessa saa jo mitattua alkion tarkan iän.

Toivomme toista lasta, joten suunnittelu on täysillä käynnissä. En halua jättää liikaa sattumanvaraan, joten tulen tämän kierron aikana tekemään ovulaation mittauksen. Mittaustapoja on useita erilaisia, mutta itse olen tykännyt käyttää Clearbluen tavallista digitaalista ovulaatiotestiä. Aloitan laskemisen heti ensimmäisenä kunnollisena vuotopäivänä.

Raskausviikko 2

Tiedän jo useiden onnistuneiden mittausten perusteella, että minulla on ovulaatio yleensä päivinä 10-12. Niinpä aloitan mittauksen jo viimeistään päivänä kymmenen kuukautisten alkamisesta. Tällä kertaa ovulaatio olikin jo päivänä yhdeksän, eli onneksi aloitin mittauksen tarpeeksi aikaisin.

Nyt ollaan vasta siinä vaiheessa, että hedelmöityminen on edes mahdollista. Ja tällä kertaa kävi tuuri. On perjantai ja edessä on koko viikonloppu, jolloin seksihommat etenkin näin perheellisenä on huomattavasti helpompi toteuttaa. Tarkasta suunnittelusta huolimatta pyrin kuitenkin pitämään kiinni siitä, että kyse on rakastelusta, ei mistään pakkoseksistä. Itse uskon siihen, että nautinnolla ja mielentilalla on myös merkitystä raskaaksi tulemisessa. Ja jos ei sitten tieteellisesti, niin parisuhteen vahvistamisen vuoksi.

Raskausviikko 3

Jo nyt tuntuu, että odottavan aika on pitkä. Kaikki mahdollinen on ovulaation aikana tehty, ja nyt voin vain odottaa, onko munasolu hedelmöittynyt tällä kertaa vai ei. Seuraaviin kuukautisiin tai mahdolliseen raskaustestiin on vielä aikaa vähän yli viikko. Alan jo loppuviikosta kuitenkin vähän tuntea ensimmäisiä raskauteen viittaavia oireita. 

Alkuviikosta on aamuisin lievää pahoinvointia ja vähän pökerö olo. Vai onko tämä sittenkin sattumaa tai vain oman mielikuvitukseni tuotosta? Pahoinvointi kuitenkin selkeästi lisääntyy päivä päivältä loppuviikkoa kohti. Aamupahoinvointi kuitenkin helpottaa melko nopeasti, kun saan aamupalan syötyä. Eikä minulla ole kuitenkaan mitään oksentelua. 

Ennen lounasaikaa vointini alkaa taas olla vähän kehno, eikä tulisi mieleenikään syödä lounasta puolenpäivän jälkeen. Lounas helpottaa vointiani, mutta noin puoli tuntia lounaan jälkeen minulle tulee taas huonovointisuutta. Pahoinvointini helpottaa iltapäivän aikana, ja loppuiltapäivä ja ilta sujuvat melko normaalisti. 

En kuitenkaan tiedä vielä, tapahtuuko jotain, mutta selvästi uudet hormonit sekoittavat kehoani ja normaalia toimintaani. Ehkä alkio on sittenkin kiinnittynyt??????