Raskausviikot 4 ja 5

07.06.2021

Raskaustesti ja alkuraskauden oireet ja merkit

Pahoinvointini jatkuu aika samanlaisena kuin edellisen viikon aikana, mutta uutena oireena ja raskausmerkkinä on tullut rintojen arkuus. Rinnat tuntuvat tässä vaiheessa vähän kipeiltä samalla tavalla kuin ennen kuukautisia. Niihin sattuu, kun juoksen esimerkiksi rappusia. 

Viikon aikana rinnat kuitenkin kihelmöivät eri tavalla kuin ennen kuukautisia, joten tämä kyllä vaikuttaa erilaiselta kuin normaalisti. Mutta onneksi loppuviikosta saan vihdoin tehdä raskaustestin.


Raskausviikko 4

Pahoinvointini jatkuu aika samanlaisena kuin edellisen viikon aikana, mutta uutena oireena ja raskausmerkkinä on tullut rintojen arkuus. Rinnat tuntuvat tässä vaiheessa vähän kipeiltä samalla tavalla kuin ennen kuukautisia. Niihin sattuu, kun juoksen esimerkiksi rappusia. Viikon aikana rinnat kuitenkin kihelmöivät eri tavalla kuin ennen kuukautisia, joten tämä kyllä vaikuttaa erilaiselta kuin normaalisti. Mutta onneksi loppuviikosta saan vihdoin tehdä raskaustestin.

Tulos on POSITIIVINEN. Käytän Clearbluen raskaustestiä, koska heidän testiperheensä tuotteet ovat aikaisempien kokemusteni perusteella vaikuttaneet selkeiltä ja helppokäyttöisiltä. Raskaustestillä mitataan istukkahormonia (HCG) virtsasta tai verestä. Istukkahormoni lisääntyy nopeasti raskauden edetessä. Tämän vuoksi odotin, kunnes kuukautisistani oli kulunut 27 päivää, joka on suunnilleen oma kiertoni. 

Testin voisi tehdä jo aikaisemmin erilaisilla varhaistesteillä, mutta halusin välttää virheellisen tuloksen ja maltoin innostuksesta huolimatta odottaa kuukautiskierron alkuun. Toki jos vielä jaksaisin odottaa, että kuukautiset ovat oikeasti myöhässä, olisi etenkin testin virheellisen negatiivisen tuloksen mahdollisuus pienempi.

Kotitesti on kuitenkin aina kotitesti ja vain virtsasta otettu. Mitä jos kotitesti ei toimi kunnolla? Ja taas aina voi odottaa ja katsoa mitä tapahtuu. Mutta kun se ei kuuluu omiin vahvuuksiini. Tunnen, että haluan tietää varmasti, olenko oikeasti raskaana vai en. 

Seuraavana päivänä käyn vielä varmuuden vuoksi yksityisesti laboratorion verikokeessa varmistamassa kotitestin positiivisen tuloksen. Ja myös tämä testi oli POSITIIVINEN 😊. Olen siis oikeasti raskaana! Vau ja hui.....!

Raskausviikko 5

Aika samat pahoinvointioireet jatkuvat, samoin myös rintojen arkuus ja kihelmöinti. Huomaan olevani hirveän väsynyt ja tuntuu, että ärsyynnyn aikaisempaa helpommin. Etenkin pinna on lyhyempi esikoisemme kanssa. Raskaushormonit aiheuttavat väsymystä, mutta en osaa sanoa, johtuuko ärtyneisyys väsymyksestä vai hormoneista. 

Tuntuu, että pitäisi mennä nukkumaan keskellä päivää ja iltaisin ei jaksa tehdä mitään. Yllätyksekseni huomaan, että kun olen ystäväni kanssa reippaalla kävelyllä, hengästyn ylämäessä vähän liian helposti. Lenkkeilyn lopetin välittömästi jo pari viikkoa sitten. 

En sen vuoksi, että uskoisin sen olevan raskaudelle haitallista, vaan koska lenkkeily ei enää tuntunut miellyttävältä. Sama juttu tapahtui alkuraskaudessa myös kahdella ensimmäisellä kerralla. Olen kyllä aina raskauden aikana pyrkinyt liikkumaan, mutta lenkkeily ei ole ollut minulle sopiva tapa. 

Ruokarajoituksia käydään läpi neuvolassa vasta ensimmäisellä käynnillä. Vaikka olen ollut aikaisemmin raskaana, en oikein muista kaikki asioita. Lisäksi suositukset myös muuttuvat uusien tutkimustulosten perusteella. Jo raskautta suunnitellessamme kävin laboratoriokokeissa. 

Etenkin foolihapon riittävä pitoisuus on todella tärkeä jo raskautta suunnitellessa ja ensimmäisten 12 raskausviikon aikana. Ainakin se asia oli kunnossa ja tiedossa, mutta muiden asioiden osalta päätin perehtyä asiaan tarkemmin jo tässä vaiheessa. 

Lue lisää odottajan ruokasuosituksista ja rajoituksista.