Kerro murrosikäiselle seksistä hienotunteisesti ja ilman paineita

03.05.2022

Lapsen tullessa murrosikään keskustelu seksuaalisuudesta ja seksistä muuttuu. Nuoren keho kokee suuria muutoksia, ja seurustelusuhteet ja seksi saattavat kiinnostaa aikaisempaa enemmän. Myös vanhempien rooli nuoren elämässä muuttaa muotoaan. 

Nuori kaipaa enemmän tilaa, eikä hän välttämättä halua enää samalla tavalla keskustella seksuaalisuudesta ja kehonsa asioista vanhempiensa kanssa. Vaikka keskustelu näistä asioista nuoren kanssa voi tuntua vaikealta, ovat vanhempien malli ja neuvot tärkeitä.


Olen seksuaaliterapeutti ja seksuaalikasvattaja Anna Kolster. Kerron tässä artikkelissa ja alla olevalla videolla murrosikäisten seksuaalikasvatuksesta. Lisäksi annan vinkkejä siihen, miten murrosikäisten kanssa seksistä ja seksuaalisuudesta kannattaa puhua.


Anna nuorelle tilaa

Kun nuori tulee murrosikään, saattaa aiemmin avoinna ollut ovi pysyä tiukasti kiinni ja saunominen vanhempien kanssa tuntua kiusalliselta. Murrosikä tuo lapsen kehoon ja omiin rajoihin monia muutoksia, joista vanhempien on hyvä olla tietoinen. 

Nuoren asettamat rajat on hyvä oppia tunnistamaan ja niitä on myös tärkeä kunnioittaa. Murrosikä on herkkää aikaa. Siinä vaiheessa, kun nuori käy jo muutoksia läpi, voi häneen olla vaikeampi saada keskusteluyhteys. 

"Murrosiän tuomista muutoksista kannattaakin puhua nuoren kanssa jo hyvissä ajoin."

Vaikka murrosikään liittyy monia asioita, jotka on hyvä käydä läpi, ei nuorelle kannata järjestää niistä luentoa. Keskustelu sujuu helpommin, jos se käydään pienissä osissa ja silloin, kun se tuntuu luontevalta. Vanhemmat voivat myös käyttää keskustelun tukena erilaisia seksuaalikasvatusmateriaaleja. 

Esimerkiksi RFSU on tuottanut videon "Kartalla seksistä", joka on tarkoitettu 12-18-vuotiaiden seksuaalikasvatukseen. Heidän verkkosivultaan löydät videon lisäksi myös muita linkkejä RFSU:n tuottamiin kasvatus ja kampanjavideoihin.

Lisäksi löytyy myös erilaisia kirjoja murrosikäisen kehityksestä ja seksuaalikasvatuksesta. Nuorta voi kannustaa tutustumaan myös itse materiaaleihin ja keskustelemaan niistä vanhempien kanssa jälkikäteen.

Älä aseta rajoja nuoren seksuaali-identiteetille

Vaikka kaikki murrosiän muutokset eivät välttämättä koske nuoren omaa sukupuolta, olisi niistä kuitenkin tärkeä puhua sekä tyttöjen että poikien kanssa. Tietoa siemensyöksyjen alkamisesta ja kuukautisista pitäisi olla kaikille tarjolla sukupuolesta riippumatta. Nuoren on huomattavasti helpompi ymmärtää, mitä hänen kehollensa tapahtuu, kun hän tietää näistä tapahtumista etukäteen.

"Vanhempien on hyvä olla avoimin mielin keskustellessaan nuoren kanssa seurustelusta ja seksistä." 

On tärkeää, ettei vanhempi tee oletuksia nuoren sukupuoli-identiteetistä tai seksuaalisesta suuntautumisesta. Vanhempien tapa puhua näistä asioista vaikuttaa merkittävästi siihen, millä tavalla nuori kokee oman seksuaali-identiteettinsä ja sen, hyväksytäänkö hänet perheessä.


Ehkäisykeskustelu tukee tervettä ja turvallista seksielämää

Nuoren kasvaessa ja kehittyessä usein myös seurustelusuhteet ja seksi alkavat kiinnostaa entistä enemmän. Vanhempien ei tarvitse pelätä, että ehkäisystä puhuminen saisi nuoren aloittamaan seksielämän aiemmin. Tutkimukset osoittavat, että useimmiten vaikutus on juuri päinvastainen. 

Siinä vaiheessa, kun seksielämä kuitenkin aloitetaan, on nuorta hyvä muistuttaa vastuullisesta seksistä. Tämä tarkoittaa sitä, että nuori ottaa vastuun sekä omasta että kumppanin hyvinvoinnista ja kunnioittaa molempien rajoja.

On monia tapoja, joilla vanhemmat voivat tukea nuoren tervettä ja turvallista seksielämää. Esimerkiksi kondomeja voi olla kotona tarjolla, jotta nuorella on niihin helppo pääsy. Nuoren kanssa on myös hyvä puhua rajoista ja muistuttaa, ettei seksin aloittamiseen ole kiirettä. Vanhempien on tärkeä painottaa, että seksiä ei kannata harrastaa vertaispaineen vuoksi tai siksi, että esimerkiksi kumppani siihen painostaa.

Sanon aina, että nuori on valmis seksiin silloin, kun halut ovat suuremmat kuin pelot. Myös nuorten on tärkeä ymmärtää, että seksin kuuluu olla mukavaa.

Videoltani löydät lisää tietoa murrosikäisten seksuaalikasvatuksesta ja vinkkejä keskusteluihin nuoren kanssa

Anna Kolster

Seksuaaliterapeutti

Työskentelen mielellään sekä parien että yksilöiden kanssa. Voit tulla juttelemaan kanssani kaikenlaisissa ihmissuhteiden haasteissa. Koulutukseltani olen kasvatustieteiden kandidaatti, erityistason seksuaaliterapeutti (NACS), seksuaalikasvattaja, työnohjaaja sekä olen käynyt useita erilaisia ohjaajakoulutuksia. Lisätietoja taustastani voit lukea Sparks & Emotion -verkkosivulta

Ajan vastaanotolleni voit varata Sexpon terapiapalvelujen verkkoajanvarauksen kautta.