Tinnitukseen auttaa parhaiten rento elämäntilanne

12.07.2022

Tinnitus on ikävä vaiva, josta kärsii elämänsä aikana yli puolet ihmisistä. Tinnituksen syyt ovat lukuisat, mutta yleisimmin se liittyy ikääntymiseen. 

Myös voimakas melu voi vaurioittaa kuuloa pysyvästi ja silloin tinnitus on usein miten vaikea hoitoinen. Tinnituksen taustalla voi kuitenkin olla tekijöitä, joita voidaan hoitaa.


Olen korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri, korvakirurgi Jussi Jero ja tässä artikkelissa kerron tinnituksen syistä ja hoitomahdollisuuksista.Tinnitus saattaa liittyä lihasten jännitystiloja

Tinnituksen tunnusmerkit ovat yleensä korkeataajuinen ja tasainen ääni, joka usein koetaan hyvin häiritseväksi. Tinnitus saattaa pahentua fyysisen rasituksen tai verenpaineen nousun seurauksena.

Ikään liittyvä tinnitus on jatkuvaa ja sen taustalla on usein sisäkorvan rappeuma. Ilmiö on erittäin yleinen ihmisillä ja myös eläimillä.

"Lyhytkestoinen tinnitus voi puolestaan aiheutua purentaelinten kulumista ja jännitystilasta tai niska-hartiaseudun jäykkyydestä." 

Taustalla voi olla myös korkea verenpaine. Jokaisen meistä harmina jossain vaiheessa elämää oleva lyhytkestoinen tinnitus kestää sekunneista muutamaan minuuttiin. Se ei vaadi erillistä hoitoa vaan lyhytkestoinen tinnitus menee ohi itsestään. 

"Tinnituksen syy, kuten korkea verenpaine, on kuitenkin tärkeää hoitaa."

Meluvamma vaurioittaa kuuloa pysyvästi

Meluvamman aiheuttama tinnitus on yleensä vaikea hoitoinen. Kovat äänet vaikuttavat sisäkorvaan niin, että sen hienot rakenteet, karvasolut tuhoutuvat ja syntyy pysyvä kuulovamma. Onkin siis tärkeää suojata kuulonsa tilanteissa, joissa esimerkiksi musiikki soi kovalla.

Myös erilaiset virusinfektiot voivat aiheuttaa tinnitusta. Usein syytä ei kuitenkaan tiedetä, mutta ajatellaan, että tinnitus liittyy verenkiertohäiriöihin ja verisuonten kalkkeutumiseen. Tällaisissa tapauksissa kuulo saattaa myös hävitä yllättäen molemmista tai vain toisesta korvasta, ja jäljelle jää tinnitus.

Menieren tauti aiheuttaa kuulon heikkenemistä ja huimausta

Tinnitus saattaa liittyä myös Menieren tautiin, jota Suomessa sairastaa 2-5 ihmistä tuhannesta. Kyseessä on siis melko harvinainen sairaus.

Menieren tautia kutsutaan kolmen H:n taudiksi, sillä se aiheuttaa kohtauksia, joiden tunnusmerkkejä ovat huimaus, humina ja huonokuuloisuus. Kohtauksen aikana yleensä vain toiseen korvaan tulee paineentuntua ja korvan ja kuulo alenee.

Alkuvaiheessa kohtaukset kestävät muutaman tunnin. Joissakin tapauksissa kuulo vähitellen alenee pysyvästi ja matalat äänet katoavat. Nämä ovat kuitenkin harvinaisempia kuin hyvälaatuinen Menieren tauti. 

"Tauti hoidetaan esimerkiksi vähäsuolaisella ruokavaliolla ja nesteenpoistolääkkeillä."

Tinnituksen kanssa on opittava elämään

Pitkäkestoisen tinnituksen hoitoon on kokeiltu erilaisia hoitomuotoja, kuten yläpainehappihoitoa. Osalle hoidoista on ollut apua, mutta kokemukseni mukaan, paras hoito on oppia elämään tinnituksen kanssa. Pahinta on, jos keskittyy varta vasten kuuntelemaan tinnitusta.

Tinnitusta pahentavat taustatekijät on tärkeä selvittää ja hoitaa, ennen kuin voidaan tietää onko tinnitus pysyvää. Lihakset on syytä rentouttaa ja verenpaine saada laskemaan. Mahdollista stressiä on myös pyrittävä vähentämään. Ylipäätään suosittelen tinnituksesta kärsiville potilaille, että olisi hyvä tavoitella rentoa elämäntapaa.


Jussi Jero

Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri

Olen korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri, professori ja korvakirurgi. Hoidan potilaita vauvasta vaariin. Korva-, nenä- ja kurkkutautien alalla hoidan erilaisia infektioita ja ongelmia, teen tutkimuksia sekä pieniä ja suuri toimenpiteitä. Minulla on laaja osaaminen korvakirurgiasta ja teen toimenpiteitä ja leikkauksia korvien putkituksesta kuulonparannusleikkauksiin. Lisäksi olen perehtynyt kallonpohjan kasvaimien hoitoon. 

Ajan vastaanotolleni voit varata verkkoajanvarauksen kautta Pihlajalinnan lääkärikeskuksiin ja Pikkujätin lastenlääkäriasemalle ja Mehiläisen lääkärikeskuksiin. Leikkauksia teen yksityisissä sairaaloissa.