Tue lapsen suun terveyttä ja aloita jo vauvalle oikeat rutiinit

25.11.2021

Suun ja hampaiden terveyttä ylläpitävät rutiinit opitaan jo pienestä pitäen. Hampaiden puhdistus aamuin illoin tuleekin aloittaa heti, kun vauvasi saa ensimmäisen maitohampaansa. 

Vanhempien näyttämän esimerkin avulla lapsi kasvaessaan vähitellen ymmärtää, miksi hampaiden pesu on tärkeää ja miten suun terveydestä tulee myös jatkossa itse pitää huolta.


Olen hammaslääkäri Karri Åberg ja kerron tässä artikkelissa ja videolla, miten vanhemmat voivat tukea lapsen suun terveyttä jo vauvan ensimmäisestä hampaasta lähtien. Lisäksi kerron, miten hampaiden harjaus kannattaa aloittaa.


Puhdistusrutiinit kuntoon jo ensimmäisestä hampaasta

Lapsen suun terveyteen kannattaa kiinnittää huomiota jo vauvan ensimmäisestä hampaasta lähtien. Näin voidaan havaita ja myös todennäköisemmin estää jo maitohampaisiin liittyvät mahdolliset ongelmat. Yleensä ensimmäinen maitohammas puhkeaa puolen ikävuoden jälkeen. Hampaiden puhkeamisen ajankohta on kuitenkin hyvin yksilöllinen ja voi tapahtua myös vasta lähempänä ensimmäistä ikävuotta. Tavallisesti ensimmäisenä puhkeavat etuhampaat, jonka jälkeen suuhun alkaa pikkuhiljaa ilmestyä muitakin hampaita.

"Koska suun bakteeristo tarttuu vain hampaiden pinnalle, tulee hampaita hoitaa alusta asti mahdollisimman hyvin." 

Jotta hampaiden hoidosta tulee miellyttävä osa lapsen päivittäisiä rutiineja, kannattaa hyvän suuhygienian opettelu tehdä lapsen ehdoilla. Vauvan suuhun tulisi totutella pientä hammasharjaa viimeistään ensimmäisen hampaan ilmestyessä. Aluksi ilman hammastahnaa ja vain mekaanista puhdistusta. Mitä enemmän hampaita hoidetaan kotona yhdessä lapsen kanssa, sitä paremmin lapsi oppii tulevaisuudessa itse pitämään huolta suunsa terveydestä.

Vanhemman oma käytös vaikuttaa lapsen suun tervyteen 

Vauvan suussa on jo pienestä pitäen paljon bakteereita, joista suurimmalla osalla on tärkeä rooli suun terveyden ylläpidossa. Valtaosa näistä bakteereista periytyy vanhemmilta, etenkin äidiltä, joka on yleensä tiiviimmässä kontaktissa lapseen. 

Molempien vanhempien on kuitenkin tärkeä muistaa, että ylimääräisiä sylkikontakteja on hyvä välttää. Näin lapsen suu säästyy mahdollisimman pitkään vanhemman suun bakteeristolta. Käytännössä sylkikontaktin välttäminen tarkoittaa esimerkiksi sitä, että vanhempi ei käytä lapsensa kanssa samaa lusikkaa. Sylkikontaktin välttäminen ei ole kuitenkaan ainoa asia, joka tulee huomioida. 

"Jotta vanhemmalta lapselle periytyvät bakteerit olisivat mahdollisimman hyviä, on tärkeää, että vanhemmat kiinnittävät huomiota myös oman suunsa terveyteen."

Läheisyyttä tai vauvan ja lapsen suukottelua ei kuitenkaan kannata pelätä. Tärkeä ohjenuora vanhemmille on se, että pitämällä huolta omasta suun terveydestä tulee huolehdittua myös lapsensa suuhygieniasta. Kun vanhemman suun bakteeristo on kunnossa, ei sylkikontakteista tarvitse olla niin huolissaan ja vauvasta asti lasta voi suukotella huoletta


Karri Åberg

Hammaslääkäri

Hoidan mielelläni sekä aikuisia että lapsia. Teen erilaisia hammashoidon toimenpiteitä laaja-alaisesti. Erikoisosaamistani ovat esteettinen hoito ja kestävät keraamiset paikat. Olen tehnyt paljon töitä pelkopotilaiden kanssa. 

Ajan vastaanotolleni voit varata Herttoniemeen Hampaasi hammaslääkäriasemalle tai valita Pihlajalinnan hammasklinikan.