L

Lihan paistaminen

Muista aina ottaa liha jääkaapista ajoissa huoneenlämpöön. Jos tiedät jääkaapissa olevan todella kylmää, niin laske lihan lämpenemiseen ainakin tunti. Pyyhi aina liha tai kana pakkauksen nesteistä.

Paista liha kuumalla pannulla! Mutta koska pannu on tarpeeksi kuuma?

Seuraa näitä ohjeita niin onnistut:

  • Kun voi alkaa sulamaan pannulla, sen sisältämä vesi saa voin rätisemään ja kiehumaan pannulla, siinä vaiheessa pannu ei ole vielä tarpeeksi kuuma!
  • Kun vesi on haihtunut rätisevä ääni lähes loppuu ja voi alkaa ruskistua.
  • Ruskistetusta rasvasta ei enää nouse höyryä, vaan lähinnä paistamisen käry.
  • Nyt pannu on kuuma ja voit aloittaa lihan paistamisen!
  • Älä laita liikaa lihaa pannulle, paista pienemmissä erissä.
  • Näin kannattaa paistaa muun muassa jauheliha.

Naudan pihvit, karitsan ja porsaan sisäfilee sekä kananrinta saa paistamisessa parhaan lopputuloksen, kun valmistat ne sekä pannulla että uunissa. Niiden pinta ruskistetaan pannulla noin 20 sekuntia per puoli. Sen jälkeen suosittelen kypsentämään lihat uunissa sopivassa lämpötilassa. Nosta lihat voidellulle uunipellille tai lasiseen uunivuokaan ja mausta suolalla ja pippurilla. Paahda 100° uunissa kunnes saavutat toivotun lihan lämpötilan. Käytä digitaalista paistomittaria.

Lihan sisälämpötilat:

  • Naudanfilee, karitsanfilee, karitsan paahtopaisti 54-55°C, medium
  • Broileri, ankka, possu, kalkkuna 65 - 68°C
  • Vasikanfilee 60°C

Vinkkejä...

Pannulla ja uunissa paistaminen: Possu

Muista aina ottaa liha jääkaapista huoneenlämpöön ajoissa ja pyyhi aina liha nesteistä ja poista kalvot. Katso pannun oikea kuumuus paisto-ohjeista.

Paista liha kokonaisena palana tai pihveinä. Ruskista molemmin puolin ja nosta voidellulle pellille tai lasiseen uunivuokaan. Mausta pippurilla ja suolalla ja paahda uunissa 100° kunnes lihan sisälämpötila on 65°.

Anna lihan vetäytyä 5-10 min ennen leikkaamista, silloin nesteet eivät valu alustalle ja liha pysyy mehevänä.

Pannulla ja uunissa paistaminen: Karitsa tai Lammas

Muista aina ottaa liha jääkaapista ajoissa huoneenlämpöön ja pyyhi liha nesteistä ja poista mahdolliset kalvot. Katso pannun oikea kuumuus paisto-ohjeista.

Ruskista karitsan tai lampaan paahtopaisti/ulkofile molemmin puolin ja nosta voidellulle pellille tai lasiseen uunivuokaan. Mausta pippurilla ja suolalla jonka jälkeen paahda uunissa 100° kunnes lihan sisälämpötila on 55°.

Anna lihan vetäytyä 5-10 min ennen leikkaamista, silloin nesteet eivät valu alustalle ja liha pysyy mehevänä.