Raskausajan kofeiinin ja yrttivalmisteiden rajoitukset

- yhteenveto ja lisätietoa

Kofeiinirajoitukset koskevat sekä raskauden aikana että raskauden jälkeen imettäville äideille. Kofeiini kulkeutuu istukan kautta sikiöön ja rintamaidon kautta lapselle. Kofeiinin turvallisen käytön rajoista on tieteellisesti melko vähän näyttöä, kun puhutaan lapsista ja nuorista. 

Turvallisen saannin raja on johdettu lapsille ja nuorille aikuisten rajoista. Kofeiinirajoituksiin on kuitenkin jokaisen raskaana olevan hyvä kiinnittää huomiota. Kofeiiniherkille ja raskaana oleville sekä lapsille kofeiini saattaa aiheuttaa jo pieninä annoksina sydämentykytystä, vapinaa sekä unihäiriöitä.

Lue lisää raskausajan ruokavaliosta...

Kofeiinia saa elimistöönsä monista eri lähteistä. Turvallisen kofeiinin saannin raja kaikista lähteistä päivässä ja kerta-annoksina nautittuna on:

  • aikuisille 400 mg/päivä ja 200 mg/kerta-annos,
  • raskaana oleville 200 mg/päivä, - imettäville 200 mg/päivä tai kerta-annos,
  • 1-18 vuotiaille lapsille ja nuorille alle 3 mg/painokilo.

Kofeiinipitoisia juomia voi käyttää satunnaisesti, mutta käytössä pitää ottaa huomioon vuorokausi- ja kerta-annosrajoitukset ja lapsilla ja nuorilla painokilokohtaiset rajoitukset. Elintarvikkeissa, jotka sisältävät kofeiinia yli 150 milligrammaa litrassa, tulee olla merkintä "Ei suositella lapsille eikä raskaana oleville".

Esimerkkejä kofeiinipitoisista tuotteista

Kahvi ja musta tee

  • 200 mg kofeiinia saa noin 3 dl (= noin kaksi kahvikupillista) tavallista suodatin kahvia tai 1 dl espressoa. Vastaavan määrän kofeiinia saa noin 8 dl mustaa teetä.

Kaakao

  • Kaakaojuomassa on kofeiinia 3-5 mg/dl.

Kolajuomat

  • Tölkillisessä (3,3 dl) kola-juomaa on kofeiinia yleensä noin 25-60 mg ja pullollisessa (5 dl) noin 35-90 mg.

Energiajuomat

  • 0,5 litran pullo energiajuomaa 160 mg kofeiinia ja 0,33 litran sisältää yleensä noin 106 mg.

Makeiset

  • Kofeiinipitoisten elintarvikkeitten pakkauksissa on oltava varoitusmerkintä: "Sisältää kofeiinia. Ei suositella lapsille eikä raskaana oleville". Esimerkiksi maitosuklaassa on 17 g kofeiinia 100 g ja tummassa suklaassa 55 mg kofeiinia 100 g.

Esimerkkejä yrttivalmisteiden rajoituksista

Yrttiteet ja erilaiset yrttihaudukkeet

  • Käyttöä ei suositella raskaana oleville, koska niiden turvallisesta käytöstä ei ole tietoa. Ne voivat esimerkiksi sisältää luontaisia haitta-aineita. Ei koske in teekasvista haudutettuja juomia.

Inkiväärivalmisteet

  • Sisältävät haitallisia aineita, joiden turvallisesta käytöstä ei ole tietoa. Tämä koskee sekä inkivääriä tiivisteenä että uutteena, jonka vuoksi inkivääriteetä ja inkivääriä sisältäviä ravintolisiä. Inkiväärin mausteenomaisesta käytöstä tuoreena tai kuivattuna mausteena ei ole haittaa.

Kasviperäiset ravintolisät

  • Käyttöä ei suositella raskaana oleville, koska niiden turvallisesta käytöstä ei ole tietoa. Ne voivat esimerkiksi sisältää luontaisia haitta-aineita.

Kirjoittajat: Riia Siivikko, kätilö ja Sari Järvinen, farmaseutti

Tutustu myös Sarin omaan raskausajan blogiin