Äitiyspakkaus

- vinkkejä kuinka hyödyntää sen sisältöä

Kelalta voit hakea äitiysavusta, kun olet ollut raskaana noin 5 kuukautta. Äitiysavustus tarkoittaa joko äitiyspakkausta tai sitten 170 euron rahasummaa. Äitiysavustus pitää muistaa hakea 2 kuukautta ennen laskettua aikaa, niin se on hyvä hoitaa kuntoon samalla kuin haet Kelalta äitiys- ja vanhempainvapaata koskevia korvauksia. 

Blogikirjoituksessa raskausviikolla 25 käyn läpi tarkemmin, kuinka itse hain Kelalta äitiysavusta. Tästä linkistä pääset tutustumaan Kelan sivuille, kuinka äitiysavustusta haetaan.

Äitiyspakkauksen asema

Äitiysavustuksella on pitkät perinteet ja pakkauksia on jaettu jo vuodesta 1937 lähtien. Alkutaipaleella sitä jaettiin vain vähävaraisille, mutta jo vuodesta 1949 äitiysavustusta on jaettu Suomessa kaikille äideille. Kelan tietojen mukaan suurin osa ensisynnyttäjistä valitsee rahan sijaan äitiyspakkauksen. Lisää aiheesta voit lukea täältä. 

Kun keskusteluja seuraa, niin tulee välillä tunne, ettei äitiyspakkaus ole ehkä enää niin arvostettu kuin se oli joskus aikanaan. Etenkin ehkä ns. trendikkäät some-äidit eivät juuri äitiyspakkauksesta kirjoittele. Eikä tietenkään äitiyspakkauksessa ehkä ole niitä kaikista hienompia vauvatuotteita tai aina itselleen mieluisia vauvanvaatteita, mutta hintalaatusuhde on ainakin kohdallaan. Äitiyspakkauksen tuotteiden yhteisarvo on huomattavasti suurempi kuin 170 euroa.

Ja itse olen myös miettinyt asian niin, että jos pakkaus sisältää jotain sellaisia vaatteita, joita en itse syystä tai toisesta halua käyttää vauvalle, niin voin lahjoittaa ne eteenpäin. Äitiyspakkauksen tuotteet ovat tosi hyvälaatuisia ja esimerkiksi hyväntekeväisyysjärjestö Hope ry, vastaanottaa mielellään mahdollisimman hyväkuntoisia vaatteita. Vuonna 2022 Hope auttoi Suomessa 22 975 lasta.

Kokemukseni äitiyspakkauksesta

Tilasin äitiyspakkauksen, kun odotin esikoistani vuonna 2014 ja päätin tilata sen myös tällä kertaa, kun aikaa oli kulunut lähes 7 vuotta. Hirveästi ei ollut pakkauksen sisältö muuttunut, koska siinä on aina mukana tietyt perustarvikkeet. Tuotteiden määrä on vaihdellut viime vuosina. Vuonna 2020 tuotteita oli ennätysmäärä 56, mutta sen jälkeen niitä on ollut nousseen hintatason vuoksi noin 10–12 vähemmän.

Mitkä hyvät perusasiat näyttävät aina olevan mukana äitiyspakkauksessa?

Äitiyspakkauksen vaatteet ja tavarat tulevat isossa laatikossa, jota voi halutessaan käyttää ensivuoteena. Laatikon pohjalla on siihen sopiva patja. Meillä on aina ollut vastasyntyneelle oma ensisänky, mutta laatikkoa voi hyödyntää monella muulla tavalla.


  • Vastasyntynyt vauva tuntuu niin pieneltä ja hauraalta. Itse en ole aluksi halunnut jättää vauvaa esimerkiksi alustan päälle lattialle. Jos esimerkiksi asuu kahdessa tasossa, ei sänkyä voi kovin helposti kantaa kerrosten välillä. Silloin vuodelaatikkoon on helppo laittaa vauva, kun vauvan sänky ei ole lähellä.
  • Matkasängyt ovat vastasyntyneelle todella isoja. Jos matkustat vaikka vieraaksi mökille, niin laatikko on helppo ottaa mukaan vauvan nukkumapaikaksi. Vaikka laatikkoa ei saa kasaan, niin sen sisään voit pakata vauvan tavarat.
  • Laatikko on todella kestävä ja usein kuosikin on ihan kiva, niin se toimii loistavana säilytyslaatikkona pitkään vauva-ajan jälkeen.

Vuodevaatteet ja makuupussi

Petivaatteita pitää hankkia aika paljon lisää, mutta äitiyspakkauksesta saa yhden setin, kun mukana tulee aluslakana, pussilakana sekä jonain vuonna on ollut mukana myös suojalakana. Äitiyspakkauksen peitto on myös meille ollut tarpeellinen. Se on ollut tarpeeksi ohut, jos vastasyntyneelle haluaa tehdä peitosta kapalon. 

Ja vaikka itse haluaisit hankkia peiton tai saat ystävältä, niin kaksi peittoa on meille ollut tarpeellista vauva-aikana. Jostain syystä vaikka kuinka tarkasti laittaisi vaippoja, niin aina välillä tulee pissat läpi. Silloin on hyvä olla kaapissa toinen vauvalle tarkoitettu peitto, kun märän laittaa pesuun.

Äitiyspakkauksen makuupussi on puuvillaa, joka tarkoittaa sitä, että meillä se on ollut eniten käytössä sisällä ja kesällä vaunukopan pehmusteena. Makuupussin saa avattua vetoketjusta, niin että sitä voi myös tarvittaessa käyttää varapeittona, laittaa vaan pussilakan päälle. Lisäksi sitä voi tarvittaessa käyttää lattialla alustana.

Talvella ja kosteina vuodenaikoina meillä on ollut vaunukopassa makuupussi, joka ei kerää kosteutta ja jossa on kevyt vettähylkivä ulkopinta.

Viltti, kylpypyyhe, ruokalappuja ja harsoja

Äitiyspakkauksen viltti on meillä ollut kovassa käytössä. Se on ihanan pehmeä ja sopivan pieni. Esikoinen saattoi käyttää sitä vielä parivuotiaana sohvalla, kun katsoi esimerkiksi telkkaria.

Pyyhe on myös ollut kovassa käytössä vauvan ensimmäisistä päivistä noin 2-vuotiaaseen saakka. Mukana tulee yleensä vielä jotain kuola- ja ruokalappuja sekä harsoja tai pesulappuja. Itse olen käyttänyt todella paljon harsoja, joten niitä olen aina hankkinut ison kasan. 

Käytössä olevien ruokalappujen tarve ja ominaisuudet vaihtelevat iän mukaan, joten niitä olen myös hankkinut lisää. Mutta kyllä näistä äitiyspakkauksen hoitotarvikkeista on myös hyötyä.

Vauvan ja äidin hoitotarvikkeita

Vauvan hoitotarvikkeet vaihtelevat vuodesta toiseen, mutta hyviä tuotteita mielestäni ovat olleet vauvan harja ja kylpylämpömittari. Kynsisakset ovat meillä olleet varasaksina. Ne ovat ihan hyvät, mutta itse olen hankkinut vastaavat, joita on helpompi itse pitää kädessä ja pysyvät paremmin omissa sormissa.

Ensihammasharjaksi olen hankkinut vähän pienemmän version ja ottanut tämän käyttöön vasta yksivuotiaalle. Meidän pakkauksessa tuli mukana kaikenlaista muutakin, mutta näitä on kustannusten noustessa karsittu.

Äidin hyvinvointiin liittyvät hoitotarvikkeet vaihtelevat ja tässä meidän pakkauksessamme oli mukana yllättävän paljon. Liivisuoja, nännivoide, kuukautissuoja, kondomi ja liukuvoide. Kyllä näitä tarvikkeita voi käyttää, mutta itse suosittelen vauvavuoden blogissani eri tuotemerkkejä.

Äitiyspakkauksen vaatteet

Ulkovaatteet

Äitiyspakkauksen ulkohaalari on ollut meillä käytössä ja se on ollut mielestäni alle yksivuotiaalle oikein toimiva. Haalarin lahkeissa on myös vetoketjut, joten siitä saa myös tehtyä makuupussin. Ulkohaalari on kokoa 68-74 cm, joten se on kyllä aivan valtavan suuri vastasyntyneelle talvivauvalle. 

Meillä on ollut suvussa käytössä jo monelle talvivauvalle Reiman 50 cm kokoinen ulkohaalari. Jopa se on ollut aluksi todella iso. Haalari on säilynyt hyvässä kunnossa, kun vauva kasvaa todella nopeasti, niin sitä on käytetty vain lyhyen ajan. Sen jälkeen on hyvin voinut siirtyä äitiyspakkauksen haalariin. 

Vauva kasvaa parissa kuukaudessa todella paljon, joten kun pienokainen syntyy loppukeväästä, kesällä tai alkusyksystä, niin äitiyspakkauksen ulkohaalari on oikein sopiva ensimmäiseksi talvihaalariksi.

Äitiyspakkauksessa tulee myös mukana toimivat pienet lämpörukkaset ja -töppöset, jotka sopivat hyvin haalarin kanssa. Olemme myös käyttäneet myssyä, joka on ollut sopivan pieni.

Erilaisia muita haalareita tulee myös yleensä äitiyspakkauksen mukaan. Ne toimivat alushaalarina, sisällä tai vaikka kesällä. Villahaalarissa on mukana merinovillaa, joten se on ihanan pehmeä. Puuvillaiset haalarit on meillä ollut käytössä lähinnä kesällä. Toki voivat olla myös käytössä vaatteiden päällä sisällä, jos on esimerkiksi vähän kylmä.

Bodyt ja housut

Äitiyspakkauksen vaatteita tulee eri vuosien pakkauksissa vähän eri määrä ja eri kuosilla. Kun vaatteiden koko on välillä 50–74 cm, niin yhteen vauvan kasvujaksoon ei kovin montaa vaatetta tule. Äitiyspakkauksen sisävaatteet ovat siis ihan kiva lisä, mutta vauvalle pitää kyllä hankkia todella paljon lisää vaatteita.

Joten jos joku mietti, kun blogikirjoituksen alussa puhuin lahjoittamisesta, että mitä järkeä siinä on? Saahan kaikki äidit Suomessa oman pakkauksen? Niin vastaus on, että vaatteita tarvitsee äitiyspakkauksesta huolimatta niin paljon lisää, että kaikki saadut bodyt ja housut tulevat kyllä tarpeen.

Ihan pienille vauvoille mielestäni äitiyspakkauksen vaatteet ovat melkein kaikki liian isoja. Ihan muutama vaatteista on kokoa 50 cm tai enintään 62 cm, jotka kuitenkin yleensä ainakin 2 ensimmäistä kuukautta on pikkuisella vauvalla käytössä. Paljon vaatteita on lähellä kokoa 68–74 cm, joka on kyllä ihan järkevää. Silloin vaatteiden käyttöaika on mahdollisimman pitkä ja äitiyspakkauksesta on eniten hyötyä.

Toivottavasti sait vastauksen kysymykseesi, tilaatko äitiyspakkauksen vai otatko sen rahana. 😊

Tästä linkistä pääset etukäteen tutustumaan Kelan sivuilta, millainen on tämän hetken äitiyspakkauksen sisältö?

Äitiyspakkauksen sisältö kuvina

Raskausblogi

Raskausajan blogissa Sari on kolmatta kertaa raskaana. Blogissa käsitellään viikkotasolla lähteiden ja perheeni.fi oman kätilön Riia Siivikon avulla, mitä odotusaikana kasvavan sikiön osalta tapahtuu. Tietoon on yhdistetty kyseisellä viikolla tapahtuvat Sarin omat kokemukset, oli sitten kyse terveydestä, ravinnosta tai vain omista tunteista. Tutustu raskausblogiin...

Kirjoittaja: Sari Järvinen, farmaseutti