“Trampoliinille en ainakaan mene!” – Virtsankarkailu rajoittaa monen naisen elämää

20.05.2022

Virtsankarkailu on yleinen vaiva, jonka moni ajattelee kuuluvan osaksi vanhenemista. Estrogeenin tuotannon vähentymisen sekä raskauden myötä lantionpohjan lihakset heikkenevät ja virtsankarkailu alkaa pahimmillaan rajoittaa elämää.

Lantionpohjan lihaksia on mahdollista harjoittaa siinä missä muitakin lihaksia eikä ikä tarkoita, että vaivan kanssa pitäisi vain oppia elämään. 


Olen lantionpohjan fysioterapeutti, seksuaalineuvoja Mari Camut ja tässä artikkelissa ja videolla kerron, kuinka fysioterapiassa voidaan hoitaa virtsankarkailua.


Virtsankarkailu voi rajoittaa elämää ja aiheuttaa sosiaalista stressiä

Trampoliinilla hyppiminen kauhistuttaa ja aivastuksen seurauksena alushousuissa on tippa virtsaa. Ilta teatterissa mietityttää ja lenkillä joutuu käymään puskapissalla. Kaupungille lähtiessä on reitti mietittävä vessojen perusteella. Mielessä on pelko, että muut haistavat virtsan hajun. Pahimmillaan virtsankarkailu rajoittaa elämää.

"Virtsankarkailu on yleistä etenkin alatiesynnyttäneillä naisilla, mutta jo raskaus itsessään heikentää lantionpohjan lihaksia." 

Myös ikääntymisellä on oma vaikutuksensa, kun estrogeenin määrä elimistössä vähenee. Viimeistään siinä vaiheessa, kun virtsankarkailu vaikeuttaa arkea on aika hakeutua ammattilaisen vastaanotolle.

Lantionpohjan lihaksia kannattaa vahvistaa ennaltaehkäisevästi

Lantionpohjan lihaksia kannattaa alkaa vahvistamaan ennaltaehkäisevästi eikä jäädä odottamaan virtsankarkailua. Moni ajattelee virtsankarkailun olevan osa elämää, mutta se ei kuulu ikääntymiseen. Lantionpohjan lihakset ovat lihakset siinä missä muutkin, ja niitä on onneksi mahdollista vahvistaa läpi elämän.

Etenkin raskaana olevien kannattaa aloittaa harjoittelu jo raskauden aikana, sillä varsinkin alatiesynnytys heikentää lihaksia.

Videollani annan vinkkejä siihen, kuinka löytää ja aktivoida lantionpohjan lihaksia.

Mari Camut

Lantionpohjan fysioterapeutti, seksuaalineuvoja

Olenlantionpohjan toimintahäiriöihin ja vatsalihasten erkauman kuntoutukseen erikoistunut fysioterapeutti. Äitiyden myötä halusin erikoistua juuri lantionpohjan ja vatsalihasten erkaumien kuntoutukseen. Taustastani ja palvelutarjonnasta voit lukea lisää omilla verkkosivullani sekä instagramissa ja facebook-tililläni.

Ajan vastaanotolleni voit varata Helsingin keskustaan Femedan gynekologiselle erikoislääkäriasemalle ja Aavan Kampin lääkärikeskukseen sekä Espoossa Terveystalon Leppävaaran toimipisteeseen ja Aavan Tapiolan lääkärikeskukseen.