Suun hyvinvointi vaikuttaa aikuisen terveyteen – säännöllinen tarkastus paljastaa piilevät tulehdukset

20.11.2021

Ihminen on kokonaisuus, jossa jokainen asia vaikuttaa toiseen. Suu ei ole tästä yhtälöstä suinkaan irrallinen, vaan suun terveydellä on suuri vaikutus yleisterveyteen. 

Tutkimuksissa on todettu, että suun alueen tulehduksilla on yhteys moniin pitkäaikaissairauksiin kuten sydän- ja verisuonisairauksiin sekä astmaan.


Olen hammaslääkäri Karri Åberg ja tässä artikkelissa ja videolla kerron suun hyvinvoinnin vaikutuksesta yleisterveyteen.Uusissa tutkimuksissa suun tulehduksilla yhteys myös Alzheimerin tautiin

Hyvinvoiva suu on paitsi kaunis, myös tärkeässä asemassa koko elimistön hyvinvoinnin kannalta. Suun alueen tulehduksilla on todettu olevan yhteys moniin kroonisiin sairauksiin.

Jo pitkään on tiedetty, että tulehdukset vaikuttavat sydän- ja verisuonisaurauksiin sekä astmaan ja diabetekseen. Uusimpana tutkimustuloksena on löydetty lisäksi yhteys suun terveyden ja Alzheimerin taudin välillä.

Odottavan äidin huono suun terveys voi puolestaan vaikuttaa lapsen syntymäpainoon ja jopa johtaa ennenaikaiseen synnytykseen. Kerron tarkemmin raskauden aikaisesta hammastarkastuksesta blogiartikkelissani "Raskauden aikainen suun tulehdus voi vaikuttaa lapsen syntymäpainoon." 

Suun tulehdus hidastaa urheilusuorituksesta palautumista

Vaikka kunto olisi muuten hyvä, saattaa suun terveys vaikuttaa myös liikkuvan ihmisen jaksamiseen. Urheilijoilla suorituksesta palautumisen on huomattu hidastuvan, jos suussa on tulehdus.

Suun terveydestä onkin siis syytä pitää huolta, sillä sen vaikutus yleisterveyteen on merkittävä. Suun tulehdukset eivät aina oireile, joten hammastarkastuksessa on syytä käydä säännöllisesti myös oireettomana. 

"Tulehdus saattaa olla piilevä ja oireeton hyvinkin pitkän aikaa ja kun oireita lopulta ilmenee, ongelma on päässyt pitkälle."

Myös suun omahoitoon on hyvä kiinnittää huomiota. Vinkkejä suun omahoitoon saat suuhygienisti Noora Liesisen artikkelista "Harjaus on omahoidon kulmakivi - hampaita tulee harjata vähintään kaksi minuuttia". 

Hammasröntgen paljastaa piilevät tulehdukset

Säännöllisten hammastarkastusten yhteydessä on hyvä ottaa aika ajoin myös röntgenkuvat hampaista, sillä kuvista saattaa paljastua piilossa oleva tulehdus.

Jotta suun ongelmat eivät pääse vaikuttamaan yleisterveyteen, on hammaslääkärillä tärkeää käydä silloinkin, kun hammaslääkäripelko tuntuu ylitsepääsemättömältä. Pelkoon on mahdollista saada apua ja pyrin kohtaamaan jokaisen asiakkaan vastaanotollani yksilönä eikä vain hoidettavana suuna tai hampaina

Kerron tarkemmin hammaslääkäripelosta artikkelissani Aikuisen hammaslääkäripelkoa ei pidä sivuuttaa - vastaanotolla asiakas kohdataan kokonaisuutena.


Karri Åberg

Hammaslääkäri

Hoidan aikuisia ja lapsia ja teen toimenpiteitä laaja-alaisesti. Erikoisosaamistani ovat esteettinen hoito ja kestävät keraamiset paikat. Olen tehnyt paljon töitä pelkopotilaiden kanssa. 

Ajan vastaanotolleni voit varata Herttoniemeen Hampaasi hammaslääkäriasemalle tai valita Pihlajalinnan hammasklinikan.