Raskauden aikainen suun tulehdus voi vaikuttaa lapsen syntymäpainoon

16.11.2021

Myös raskaana ollessa hammastarkastuksessa käyminen on tärkeää ja suu kannattaakin hoitaa kuntoon jo raskautta suunniteltaessa. 

Etenkin äidin suusta bakteerit siirtyvät lapselle ja suun tulehduksen vaikutus näkyy viimeistään, kun lapsi saa maitohampaat. Raskauden aiheuttamat muutokset syljessä ja ruokailutottumuksissa lisäävät reikiintymisen riskiä.


Olen hammaslääkäri Karri Åberg ja tässä artikkelissa ja videolla kerron raskauden aikaisen hammastarkastuksen tärkeydestä.


Suun terveydestä tulee pitää huolta läpi raskauden

Raskaus aiheuttaa monia muutoksia odottavan elimistössä eikä suu ole tässä poikkeus. Raskauden aikainen suun säännöllinen puhdistaminen, hyvät ruokailutottumukset sekä hammastarkastukset ovat tärkeitä sekä äidin että lapsen terveydelle.

"Raskauden aikana esimerkiksi ientulehduksen riski on suurempi."

Tämä johtuu siitä, että hampaiden pinnalle saattaa kertyä plakkia aiempaa helpommin. Hammastarkastuksessa olisikin hyvä käydä jo silloin, kun suunnittelee raskautta.

Äidin suun terveys vaikuttaa myös lapsen terveyteen

Uuden perheenjäsenen saapuminen on odotettu hetki ja ensimmäisten hampaiden saaminen jää mieleen. Hammastarkastuksessa on tärkeää käydä raskauden aikana, jotta mahdolliset tulehdukset suun alueella eivät vaikuta lapsen hyvinvointiin.

Äidillä oleva piilevä suun tulehdus on riskitekijä esimerkiksi lapsen alhaiselle syntymäpainolle. Lisäksi vanhempien bakteerikanta siirtyy lapselle ja erityisesti äidin suussa olevat bakteerit voivat aiheuttaa harmia, kun lapsi saa ensimmäiset hampaansa.

Raskauden aikaiset hormonaaliset muutokset voivat aiheuttaa hampaiden reikiintymistä

Suun terveys vaikuttaa koko elimistön terveyteen. Raskauden aikaiset hormonaaliset muutokset taas vaikuttavat suuhun ja erityisesti syljen koostumukseen. Hampaat ovatkin raskauden aikana vaarassa reikiintyä, sillä myös ruokailutottumuksissa tapahtuu usein raskauden aikana muutoksia.

"Hampaita rasittaa raskauden aikana myös mahdollinen pahoinvoinnin aiheuttama oksentelu." 

Oksentelun seurauksena suun ph-arvo laskee. Oksentelun aiheuttama happamuus pehmentää hampaita ja kuluttaa kiillettä. Pahoinvoinnin vaikutusta suun terveyteen onkin syytä kontrolloida läpi raskauden.

Toisessa blogiartikkelissa ja videolla kerron, miten vanhemmat voivat tukea lapsen suun terveyttä jo vauvan ensimmäisestä hampaasta lähtien.

Videollani kerron hammastarkastuksen tärkeydestä raskauden aikana

Karri Åberg

Hammaslääkäri

Hoidan aikuisia ja lapsia ja teen toimenpiteitä laaja-alaisesti. Erikoisosaamistani ovat esteettinen hoito ja kestävät keraamiset paikat. Olen tehnyt paljon töitä pelkopotilaiden kanssa. 

Ajan vastaanotolleni voit varata Herttoniemeen Hampaasi hammaslääkäriasemalle tai valita Pihlajalinnan hammasklinikan.