Kasvojen rasvansiirto on täyteaineita luonnollisempi vaihtoehto

02.09.2022

Ikääntyessä rasvaa katoaa silmien ja suun ympäriltä, ohimoilta, poskien yläosista, leukakulmista, huulista ja korvannipukoista. Pehmytkudosta voi toki kadota myös sairauden, tapaturman tai leikkauksen myötä. 

Perimästä johtuen jo nuorena voi olla litteät poskipäät, syvät ja tummat silmänaluset tai pieni leuka. Perinteisesti näitä ongelmia on hoidettua hyaluronihappoa sisältävillä täyteaineilla.


Olen kirurgian ja plastiikkakirurgian erikoislääkäri Hilkka Peltoniemi. Kauan plastiikkakirurgin työtä tehneenä olen nähnyt, kuinka paljon haasteita täyteaineiden pitkäaikainen käyttö voi aiheuttaa. Täytettä joudutaan lisäämään vuosittain. Nuorilla se johtaa loppuiän täyteainekierteeseen. Ikääntyvillä vuorostaan toivotun lopputuloksen saavuttamiseen tarvitaan usein suuri määrä täyteainetta. Lisäksi kasvoissa usein ristiriita täytetyn ja muiden alueiden välillä voi näkyä täytettyjen alueiden korostuessa liikaa. Täytteitä luonnollisempi ja pehmeämpi vaihtoehto on siirtää ikääntyneille tai ongelmia aiheuttamille alueille omaa rasvaa. Kerron tämän artikkelin videollani tarkemmin, koska rasvansiirto kasvoihin voi olla hyvä vaihtoehto.


Mitä rasvansiirrolla voidaan saavuttaa?

Rasvansiirron ideana on pehmytkudoksen ja täyteläisyyden palauttaminen kasvojen ohentuneille, painuneille ja rypistyville alueille. Kasvojen täyteläistyminen saa kasvot näyttämään nuoremmilta, levänneiltä ja virkeämmiltä sekä loiventaa ryppyjä ja juonteita. Erityisesti rasvansiirrosta hyötyvät laihat ja kapeat kasvot. Väsynyt ja uupunut, harmahtava yleisilme virkistyy. 

"Siirretyt elävät solut lisäävät ihon kimmoisuutta ja verenkiertoa, jonka vuoksi ihon laatu ja väri parantuu."

Rasvaa voidaan kerätä isompikin määrä ja siirtää laajasti, mm. otsaan, kulmakarvojen ja kulmaluiden seutuun, silmäkulmiin, ohimoille, silmien alle, poskipäähän, kauttaaltaan poskiin, korvien eteen, korvannipukoihin, nenänpieliin, suupieliin, leukaan ja huuliin. 

Neulalla rasvaa voidaan siirtää pinnallisesti ryppyihin kuten otsaan, poskien juonteisiin ja huultenympärysryppyihin. Samassa yhteydessä rasvaa voidaan siirtää myös kämmenselkiin ja muuallekin vartalon etupuolelle.

Syvien poimujen ja laskosten häivyttäminen esim. suupielistä ei ole mahdollista, mutta rasva pehmentää ja loiventaa niitä. Runsaan löysän ihon poistamiseen tarvitaan veistä, mutta vähäinen löysyys voi vetäytyä pelkällä rasvasiirrolla. 

Suuria ja löysiä hamsteripusseja ei pelkällä rasvansiirrolla saa hoidettua, mutta silmänaluspussit voidaan maastouttaa rasvansiirrolla ilman leikkausta ja arpia, kunhan ihoylimäärää ei ole hirveän paljon. 

Pienten alaluomipussien häivyttämiseen rasvansiirto on lempeä ja tehokas menetelmä, eikä veistä yleensä tarvita. 

"Jos potilaan ongelmana on alakasvojen, kuten leuanalusen sekä kaulan löysyys ja hamsteripussit, niin rasvansiirto ei siihen auta." 

Perinteinen kasvojenkohotus tuo silloin paremman tuloksen. Jos pääongelmana on ohuet huulet tai huulten pystyrypyt tai nenän/suupielten juonteet, ongelma voidaan hyvin hoitaa pelkästään hyaluronihappotäyteaineilla. Rasvansiirto ei tähän ole optimaalinen, koska siirteen tarttuvuus on suun liikkeiden vuoksi haasteellista.


Rasvansiirtotekniikoita on erilaisia

Karkeasti Suomessa käytössä olevat menetelmät voidaan jakaa kahteen, eli ns. Colemanin tekniikkaan ja vesisuihkurasvaimutekniikka WAL (water-assisted liposuction, Body-Jet). Koen turvallisemmaksi käyttää ohuempaa WAL-siirrettä ja siirtäessäni käytän injektoria, joka estää rasvan hulahtamisen ja lammikoitumisen. Tekniikka on kalliimpi kuin Colemanin yksinkertaisempi metodi, koska laitteet ja kertakäyttöiset letkustot maksavat. Voit lukea lisää WAL-tekniikasta ja itse leikkauksesta omilta verkkosivuiltani.

Mitä rasvasiirteelle tapahtuu kasvoissa siirron jälkeen?

Elävät, siirretyt solut ovat hätää kärsimässä ilman verisuonitusta ja happea, ja lähettävät ympäristöön hätäsignaalia, johon kasvojen verisuonet reagoivat kasvattamalla hentoja uudisverisuonihaaroja kohti siirrettyjä solurykelmiä. Suonet kasvavat 5 vuorokaudessa. 

Jos solut eivät ole ehtineet siihen mennessä saada verisuonitusta, ne kuolevat ja elimistö siivoaa kuolleet solut hiljalleen kuukausien myötä pois. Siirretty rasva pärjää hengissä siis vain noin 5 vuorokautta, ilman omaa verisuonitusta. Toistuva liike häiritsee pienten, hentojen suonten kasvua. Siksi vähemmän liikkuvalla alueella (esim. poskipäät) rasva tarttuu paremmin kuin suun seudulla, koska suuhan liikkuu koko ajan.

Rasvansiirron lopputulos

Parhaiten rasvansiirto toimii siis yläkasvoissa, joissa liike on vähäisempää kuin suun seudulla. Lopputulos on arvioitavissa aikaisintaan 4 kuukautta toimenpiteestä. 

"Alkuvaiheen voimakas turvotus tekee muutoksen arvioimisen vaikeaksi ja siksi on hyvä odottaa rauhassa." 

Mitä ohuemmat kudokset kasvoissa on, sitä vähemmän sinne voi yhdellä kertaa siirtää rasvaa. Kaksi siirtokertaa voi olla tarpeen toivotun tuloksen saamiseksi. Siirtojen välillä on oltava vähintään 3 kuukautta aikaa. Tietysti rasvaa siirretään kerralla niin paljon ja niin laajalti kuin on tarpeen ja mahdollista, joskus jopa yli 100 ml. 

Ikääntyminen jatkuu rasvansiirrosta huolimatta, mutta muutoksia voidaan pehmentää ja loiventaa luonnollisesti. Suosittelen, että samassa istunnossa käsitellään kasvot laajasti, jolloin mittasuhteet säilyvät ja tulos on luonnollinen, eikä täytetty alue pistä silmään. Kuin olisit ollut hyvällä lomalla tai hieman lihonut, kerrankin oikeasta paikasta.

Hilkka Peltoniemi

LKT, kirurgian ja plastiikkakirurgian erikoislääkäri

Olen perehtynyt rasvansiirtoihin, rasvaimuun ja vartalon ja rintojen muovaamiseen ja korjaamiseen. Työssäni haluan auttaa ns. tavallisia ihmisiä sekä ratkaista perheenäitien murheita. Raskauksista palautuminen, rintojen synnynnäiset kehityshäiriöt tai esimerkiksi laihduttamiskierre, voivat aiheuttaa sekä terveyteen että hyvinvointiin vaikuttavia ongelmia ja haasteita. 

Pidän vastaanottoa ja leikkaan Eiran sairaalassa. Lisätietoja taustastani, tutkimustyöstäni ja leikkaustoimenpiteistä löydät omilta verkkosivuiltani.