Kitarisa- tai nielurisaleikkauksella voidaan ongelmatilanteissa parantaa elämänlaatua

25.07.2022

Kitarisaleikkaus koskee lähinnä lapsia ja toipuminen on yleensä nopeaa. Uusien tutkimusten perusteella leikkauspäätöstä ei tehdä yhtä helposti kuin aikaisemmin. Kitarisan poistosta on kuitenkin tietyissä tapauksissa vanhemmille lapselle merkittävää hyötyä, jolloin leikkaus on tarpeellinen.

Nielurisaleikkauksen kohdalla kynnys leikkauspäätökselle tulisi olla korkea, sillä leikkauksesta toipuminen vie aikaa. 

Nielurisaleikkauksella on kuitenkin mahdollista parantaa elämänlaatua. Leikkaus on aiheellinen, jos lapsen tai aikuisen sairastelua ja oireita ei muuten saada loppumaan.


Olen korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri, korvakirurgi Jussi Jero. Tässä artikkelissa ja videolla kerron, milloin nielurisa- ja kitarisaleikkaukset ovat aiheellisia.Lasten kitarisaleikkausten määrä on laskenut

Kitarisaleikkaus on tyypillisesti lasten leikkaus. Aiemmin leikkauksia tehtiin paljon korvatulehdusten ehkäisemiseksi, mutta nykyisin kitarisaleikkausten määrä on laskenut. Kitarisaleikkauksen yhteydessä korviin voidaan asentaa parin millimetrin kokoiset ilmastointiputket. 

Korvien putkittamisesta voit lukea enemmän blogiartikkelistani "Putkittamalla voi katkaista korvatulehduskierteen" ja katsoa videoni. 

Tänä päivänä tiedämme, että kitarisaleikkauksesta ei ole tutkitusti apua aivan pienimpien lasten hoidossa. Kuitenkin yli 2,5 vuoden iässä olevalle lapselle, jonka korvatulehduskierrettä korvien putkitus ei auta tai liimakorvatauti toistuu, leikkaus voi olla tarpeen.

Lapsen uniapnea kertoo kitarisojen ahtaudesta

Lasten uniapnea on yleistä ja liittyy lähes poikkeuksetta nielurisojen ja kitarisojen voimakkaaseen kasvuun, jotka aiheuttavat nielun ja nenänielun ahtautumista. Etenkin, jos lapsella on unen aikaisia hengityskatkoksia, voi nielurisojen leikkaaminen olla perusteltua.

"Kitarisoja ei kuitenkaan tulisi poistaa ilman harkintaa, sillä kitarisat tuottavat tärkeitä vasta-aineita lapsen ollessa pieni. "

Kitarisat poistuvat luonnostaan murrosikään mennessä ja usein myös korvatulehduskierre loppuu ajallaan. Joskus harvoin kitarisat eivät kuitenkaan häviä ja silloin on tarpeen harkita kitarisaleikkausta myös aikuiselle.

Nielurisaleikkauksesta toipuminen kestää viikkoja

Toistuvat tonsilliitit eli nielurisatulehdukset on syy poistaa nielurisat etenkin silloin, kun henkilöllä on myös uniapneaa. Myös toistuvat nielupaiseet kuuluvat leikkauskriteereihin.

Ennen leikkauspäätöstä käyn perusteellisen keskustelun potilaan kanssa. On tärkeää selvittää, kuinka yleisiä nielurisatulehdukset ovat ja liittyykö niihin kuumetta tai Streptokokki A -virusta. Jos etenkin kuumeisia nielurisatulehduksia on neljä puolessa vuodessa tai viisi vuodessa, on nielurisaleikkaus aiheellinen.

Mikäli mahdollista, niin lasten nielurisaleikkaukset pyritään tekemään kudosta säästäen. Toimenpidettä, jossa nielurisasta poistetaan vain osa, kutsutaan tonsillotomiaksi. Säilyttämällä osa nielurisasta, jatkuu tärkeiden vasta-aineiden tuotanto elimistössä leikkauksesta huolimatta.

Nielurisaleikkauksella voidaan parantaa elämänlaatua

Nielurisat voivat aiheuttaa hyvin ikäviä seurauksia potilaan elämään. Esimerkiksi pahanhajuinen hengitys ja nielurisojen pinnalta irtoavat valkoiset proput voivat myös olla syy nielurisaleikkaukselle. Yleensä tällaiseen leikkaukseen toive tulee potilaalta, jonka elämänlaatua tilanne heikentää merkittävästi.

"Nielurisaleikkausta tulee aina harkita tarkkaan, sillä siitä toipuminen kestää vähintään kaksi viikkoa ja kivut ovat suuret." 

Leikkaukseen voi kivun lisäksi liittyä myös muita ongelmia. Leikkauksen jälkeen voi ilmetä nielemisvaikeuksia ja muutoksia makuaistissa. Jälkiverenvuodon mahdollisuus on aikuisilla jopa 11 prosentin luokkaa. Verenvuodon voi yleensä tyrehdyttää kotikonstein, mutta jos tilanne ei helpota tai vuoto on voimakas, tulee ottaa yhteyttä päivystävään lääkäriin.

Tällä hetkellä myös oma tutkimusryhmämme etsii erilaisia uusia tekniikoita nielurisaleikkausiin, jotta voisimme vähentää jälkivuotoriskejä sekä leikkauksen jälkeisiä oireita. Näin sairausloman tarve olisi lyhyempi.


Jussi Jero

Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri

Olen korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri, professori ja korvakirurgi. Hoidan potilaita vauvasta vaariin. Korva-, nenä- ja kurkkutautien alalla hoidan erilaisia infektioita ja ongelmia, teen tutkimuksia sekä pieniä ja suuri toimenpiteitä. Minulla on laaja osaaminen korvakirurgiasta ja teen toimenpiteitä ja leikkauksia korvien putkituksesta kuulonparannusleikkauksiin. Lisäksi olen perehtynyt kallonpohjan kasvaimien hoitoon. 

Ajan vastaanotolleni voit varata verkkoajanvarauksen kautta Pihlajalinnan lääkärikeskuksiin ja Pikkujätin lastenlääkäriasemalle ja Mehiläisen lääkärikeskuksiin. Leikkauksia teen yksityisissä sairaaloissa.