Kohdunpoistoleikkaus voi merkittävästi parantaa elämänlaatua

19.05.2022

Kohdunpoistolla hoidetaan monia vaivoja kuten kohdun hyvänlaatuisia lihaskasvaimia, vuotohäiriöitä ja kohdun laskeumia. Potilas voi leikkauksen avulla parantua täysin oireista ja toipua työkykyiseksi jo parissa viikossa. 

Myös hoitomenetelmät ovat kehittyneet vuosien varrella. Menetelmä valitaan aina potilaan oireiden ja löydöksen mukaan, mutta valtaosa kohdunpoistoista tehdään tänä päivänä alakautta eli vaginaalisesti.


Olen naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Jari Sjöberg. Tässä artikkelissa ja videolla kerron kohdunpoiston syistä ja milloin kohdunpoistoa voidaan suositella.



Mistä syistä kohdunpoisto tehdään?

Tavallisin syy kohdunpoistolle on myoomat eli kohdun hyvänlaatuiset lihaskasvaimet. Myös vuotohäiriöt tai kohdun laskeuma voivat tyypillisesti johtaa kohdunpoistoon. Lisäksi kohdun poistolle löytyy muita syitä kuten kohdun pahanlaatuiset kasvaimet. 

Ennen kohdunpoistoa potilas kärsii tavallisimmin vuoto-oireista, mahdollisista alavatsakivuista, painon tunteesta sekä suuren kohdun aiheuttamista virtsaamisvaivoista.

Kuinka kohdunpoisto tehdään?

Kohdunpoiston hoitomenetelmät ovat kehittyneet vuosien aikana. Aiemmin kohtu poistettiin avaamalla vatsanpeitteet, mutta jo viimeisen kolmenkymmenen vuoden ajan suurin osa poistoista on tehty tähystyksellä. Päätös kohdunpoiston menetelmästä tehdään oireiden perusteella. Esimerkiksi laskeumassa kohtu poistetaan kokonaisuudessaan alakautta eli vaginaalisesti. 

Lue lisää laskeumaleikkauksesta artikkelissani "Gynekologinen laskeumaleikkaus tuo helpotuksen monen naisen elämään" 

Käytännössä tässä menetelmässä kohtu irrotetaan tähystysputkien avulla, jotka viedään vatsaonteloon vatsanpeitteisiin tehtävien pienten reikien kautta.

Toipuminen leikkauksen jälkeen

Toipuminen kohdunpoistoleikkauksesta on erittäin nopeaa. Toipumisaika riippuu kuitenkin siitä, millä menetelmällä leikkaus on tehty. Tähystysmenetelmässä tai emättimen kautta tehdyssä toimenpiteessä sairaalahoidossa ollaan yleensä vain yksi vuorokausi. 

Joskus kohdunpoistoon riittää myös päiväkirurginen toimenpide, jolloin voi kotiutua jo leikkauspäivänä. Tyypillinen sairausloma kohdunpoiston jälkeen on noin 2-3 viikkoa.

Kohdunpoiston riskit

Vaikka kaikissa leikkauksissa on aina olemassa riskejä, ovat ne kohdunpoistossa hyvin pienet. Esimerkiksi tulehduksia voidaan ehkäistä tehokkaasti antamalla potilaalle antibioottia jo leikkauksen aikana. Muita mahdollisia riskejä ovat vuoto ja joskus virtsatieinfektio leikkauksen jälkeen. 

Vakavimmat riskit ovat virtsarakkoon, virtsanjohtimiin ja suolistoon kohdistuvat mahdolliset komplikaatiot, mutta ne ovat erityisen harvinaisia.

Potilas hyötyy usein leikkauksesta

Kohdunpoisto tehdään tavallisimmin 40-60-vuotiaille. Toisinaan vastaanotolle tulee kuitenkin myös nuorempia naisia, jotka ovat jo synnyttäneet itselleen mieleisen määrän lapsia.

Kohdunpoistosta on monia hyötyjä, joista merkittävin on oireiden katoaminen. Esimerkiksi leikkausta edeltävät vuotohäiriöt tai isosta kohdusta johtuva painon tunne tai kipu katoavat kokonaan toimenpiteen jälkeen. 

Lopullinen päätös toimenpiteestä tehdään yhdessä potilaan kanssa. Kun hoitotarve on todettu vastaanotolla, saa potilas usein leikkauksesta merkittävää apua.

Kohtua säästävä toimenpide

Joissain tapauksissa potilas voi haluta kohdunpoiston sijaan säästävän toimenpiteen, jolloin myyomat poistetaan ilman kohdunpoistoa. Tämä tulee usein kyseeseen esimerkiksi silloin, kun potilas haluaa vielä saada lapsia. Toimenpide on mahdollinen, mutta usein teknisesti suurempi.


Jari Sjöberg

Gynekologi

Olen naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri ja erityisosaamiseni ovat gynekologiset leikkaukset. Teen esimerkiksi kohdun ja munasarjojen leikkauksia, laskeumaleikkauksia, virtsankarkailuleikkauksia ja endometrioosileikkauksia. Pääsääntöisesti pidän yleisgynekologin vastaanottoa Helsingin keskustassa Femedan lääkäriasemalla, leikkaan ja pidän vastaanottoa Terveystalon Kampin toimipisteessä.