Gynekologinen laskeumaleikkaus tuo helpotuksen monen naisen elämään

19.05.2022

Gynekologisessa laskeumassa naisen lantionpohjan kudosrakenne on heikentynyt, jolloin emättimeen tai emättimen ulkopuolelle voi syntyä pullistumia. 

Erilaiset laskeumat ovat melko yleisiä ja niitä voi esiintyä sekä nuorilla että iäkkäämmillä naisilla. Niiden todennäköisyys kuitenkin kasvaa iän myötä. 

Laskeumat oireilevat eri tavalla, mutta toisilla oireet vaikuttavat elämään niin paljon, että niiden vuoksi hakeudutaan lääkäriin. Laskeumaa on mahdollista hoitaa ja tyypillisesti se korjataan leikkaushoidolla.


Olen naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Jari Sjöberg. Tässä artikkelissa ja videolla kerron naisten laskeumavaivoista sekä niiden leikkaushoidosta.



Miten gynekologinen laskeuma oireilee?

Laskeuma on melko tavallinen naisten vaiva, joka ilmenee yleensä ikääntyessä. Vastaanotolle voi vaivan takia kuitenkin tulla myös nuorempia naisia, yleensä vaikeiden synnytysten jälkeen. 

Tyypillisimpiä laskeumia ovat kohdun laskeuma, emättimen etuseinämän eli virtsarakon laskeuma ja emättimen takaseinämän eli peräsuolen laskeuma.

Laskeuma voi oireilla monella tavalla. Tavallisia merkkejä ovat painon ja paineen tunne sekä pullotus alapäässä. Yleensä potilas myös huomaa itse, että joko kohtu tai peräsuoli pullottaa emättimestä tai on jopa kokonaan ulkona. Usein laskeuma oireilee myös virtsaamis- ja ulostusvaivoina.

Minkälainen toimenpide on laskeuman leikkaus?

Leikkaus tehdään näissä mainituissa laskeumatapauksissa aina alateitse. Kun korjataan kohdun laskeumaa, toimenpiteessä kohtu poistetaan emättimen kautta ja emättimen pohja kiristetään, jolloin laskeuma saadaan korjattua.

Jos laskeumaleikkauksessa on tehty kohdunpoisto, ei leikkaushoidon jälkeen voi enää tulla raskaaksi. Lue lisää aiheesta kohdunpoiston leikkaushoito.

Jos kyseessä on etuseinämän tai takaseinämän laskeuma, tehdään korjaus tavallisemmin potilaan omilla tukikudoksilla. Kohdun etu- ja takaseinä kiristetään joko leikkauksen yhteydessä tai kohdunpoiston jälkeen. 

Kun leikkauksessa on korjattu vain emättimen etuseinämän tai takaseinämän laskeuma, on raskaus edelleen mahdollinen. Leikkauksen jälkeen synnytystavaksi suositellaan kuitenkin keisarileikkausta, koska tavallinen alatiesynnytys todennäköisesti palauttaa laskeuman ennalleen.

Leikkauksen jälkeen 

Laskeuman leikkaus onnistuu yleensä erittäin hyvin, ja potilas pääsee toimenpiteen jälkeen nopeasti vaivoistaan. Sairauslomaa annetaan pari viikkoa, jonka jälkeen potilas on täysin työkykyinen. 

Laskeuman leikkaustarve arvioidaan aina tapauskohtaisesti potilaan vaivojen ja löydöksen perusteella. Lääkäri arvioi vastaanotolla tilanteen, jonka jälkeen hän tekee potilaan kanssa yhdessä päätöksen leikkaustavasta sekä leikkauksen laajuudesta.


Jari Sjöberg

Gynekologi

Olen naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri ja erityisosaamiseni ovat gynekologiset leikkaukset. Teen esimerkiksi kohdun ja munasarjojen leikkauksia, laskeumaleikkauksia, virtsankarkailuleikkauksia ja endometrioosileikkauksia. Pääsääntöisesti pidän yleisgynekologin vastaanottoa Helsingin keskustassa Femedan lääkäriasemalla, leikkaan ja pidän vastaanottoa Terveystalon Kampin toimipisteessä.