Heikot takareidet yhdessä kireiden etureisien kanssa voivat aiheuttaa nuorelle polven rasitusvamman

17.08.2022

Nuorella urheilijalla polvikivun aiheuttaa yleisimmin Osgood shlatterin tauti tai Sinding-Larsen-Johanssonin tauti, joka tunnetaan paremmin nimellä nuoren urheilijan hyppääjän polvi.

Nuoren urheilijan kohdalla on hyvä muistaa, että nuori haluaa harrastaa ja jos hän valittaa kipua, tulee se ottaa vakavasti. 


Mistä lasten ja nuorten rasitusvammakivut johtuvat ja miksi ne ovat yleistyneet? Näistä asioista voit lukea tarkemmin artikkelissani "Kun urheileva lapsi valittaa kipua, on syytä kuunnella - kasvukivuista puhumisen voi unohtaa."

Olen liikuntalääketieteen erikoislääkäri Lauri Alanko ja tässä artikkelissa ja videollani kerron, kuinka polven rasitusvamma syntyy ja kuinka sitä voidaan ennaltaehkäistä. 



Reisilihaksen ojennusvoima tuntuu polvessa

Nuoren urheilijan tavallisimpien polven rasitusvammojen syy löytyy reidestä ja polven alueen kasvutumakkeista.

Nelipäinen reisilihas on iso lihas, joka osallistuu sekä lonkan koukistukseen että polven ojennukseen. Reisilihas kiinnittyy polvilumpioon, josta lähtee jänne, joka kiinnittyy sääriluun kyhmyyn. Sinne ohjautuu kaikki polven ojennusvoima.

"Sekä sääriluun kyhmystä että polvilumpion yläpäästä löytyvät kasvutumakkeet, jotka nuorella urheilijalla ovat kovilla rasituksen kasvaessa."

Sääriluun alueella esiintyvä Osgood-Schlatter on yleisin polvikivun aiheuttaja

Jokainen ponnistus, suunnanvaihto, alastulo ja käännös kiskoo kasvutumakkeita irti, mikä lopulta aiheuttaa rasitusvamman. Sääriluun alueella esiintyvä Osgood-Schlatterin tauti on yleisin nuoren urheilijan polvikivun aiheuttaja.

Kasvutumakkeet eivät onneksi voi lähteä irti vahingossa, mutta kipua on syytä kuunnella. Jos polvi on kipeä, tulee harjoittelua ja kuormitusta vähentää.

Nuoren urheilijan polvikipua hoidetaan kuormituksen keventämisellä

Polven rasitusvamman hoito aloitetaan levolla. Paikallishoidoista voivat lievittää kipua. Rasitusvamman taustalla saattaa olla ongelmat lonkan alueen lihastasapainossa sekä etureisien kireys yhdessä takareisien heikkouden kanssa. Tällöin fysioterapiasta on apua kuntoutuksessa, jotta syy saadaan selvitettyä ja hoidettua.

Toipumisaika vaihtelee suuresti. Toisinaan nuori on takaisin pelikunnossa neljässä viikossa, mutta toipuminen saattaa pitempäänkin, joskus harvoin parikin vuotta. Viimeistään kasvutumakkeiden luutuminen ratkaisee ongelman ja pysyviä oireita harvemmin jää.

Lasten ja nuorten rasitusperäiset vammat ilmenevät yleensä alaraajoissa. Tarkempiin kuvauksiin erilaisten rasitusvammojen hoidosta, pääset tutustumaan alla olevien linkkien kautta.

Lauri Alanko

Liikuntalääketieteen erikoislääkäri

Olen toiminut liikuntalääketieteen erikoislääkärinä yli 15 vuoden ajan niin vastaanotolla kuin kentän laidallakin. Olen perehtynyt urheilun asettamiin vaatimuksiin hoidon ja kuntoutuksen suhteen, oli sitten kyseessä rasitusvamma tai tapaturma, ylikuormitus, astma tai muu liikkujan ongelma. Hoidan liikkujia harrastelijoista ammattiurheilijoihin, juniori-ikäisistä veteraaneihin. Kokemukseni eri lajeista on laaja, niin eri palloilu- kuin jäälajit mutta myös mm. miekkailu, voimistelu tai kestävyysurheilu ovat tuttuja. Toimin Suomen Palloliiton lääkintävaliokunnan jäsenenä sekä eri lajien joukkueiden lääkärinä. 

Ajan vastaanotolleni voit varata Pihlajalinnan tai Mehiläisen verkkoajanvaruksen kautta.