Kipu lantion alueella voi alkaa äkillisesti ja helpottaa hetkessä – irronnut kasvutumake ei kuitenkaan parane viikossa

14.08.2022

Lonkan ja lantion alueen kasvutumakevammat ovat vähemmän tunnettuja, mutta huolestuttavan yleisiä.

Nuoren urheilijan kohdalla on hyvä muistaa, että nuori haluaa harrastaa ja jos hän valittaa kipua, tulee se ottaa vakavasti. 


Mistä lasten ja nuorten rasitusvammakivut johtuvat ja miksi ne ovat yleistyneet? Näistä asioista voit lukea tarkemmin artikkelissani "Kun urheileva lapsi valittaa kipua, on syytä kuunnella - kasvukivuista puhumisen voi unohtaa."

Olen liikuntalääketieteen erikoislääkäri Lauri Alanko. Tässä artikkelissa ja videolla, kerron nuoren urheilijan lonkan ja lantion alueen rasitusvammojen synnystä ja kerron, kuinka niitä tulisi hoitaa.



Lonkan alueen kipu alkaa yleensä äkillisesti

Palloilijoilla yleisempi lonkankoukistajan kasvutumakkeen kipu alkaa yleensä äkillisesti. Vamma voi olla traumaperäinen tai rasitusperäinen. Yleisimmin kyse on kuitenkin näiden yhdistelmästä, jolloin jo liiallisesta rasituksesta vaurioitunut kohta irtoaa esimerkiksi jalkapallossa vedon seurauksena. Vamma voi tulla joko vetojalkaan tai tukijalkaan.

Voimistelijoita ja luistelijoita vaivaava takareisivamma tulee vastaavasti niin kutsuttuun istuinkyhmyyn, johon takareiden lihakset kiinnittyvät. Vamman aiheuttama kipu saattaa loppua nopeasti, mutta vamma on kuitenkin edelleen olemassa ja kohta kipeytyy jälleen, kun kuormitusta lisätään.

"Toisin kuin esimerkiksi polven tai kantapään kasvutumakkeet, lonkan alueen kasvutumakkeet ovat usein irti paikaltaan, mikä pitkittää ja vaikeuttaa toipumista."

Kuvantamisella voidaan selvittää kuinka pahasta vammasta on kyse

Koska lonkan ja lantion alueen rasitusvammojen aiheuttama kipu tilapäisesti helpottaa lyhyellä levolla, saavutaan vastaanotolle usein vasta kun oireilua on kestänyt useamman kuukauden ajan.

Kuvantamisella saadaan selvitettyä, onko kyse kasvutumakkeen irtoamisesta ja kuinka pahasta vammasta on kyse.

Toipuminen kestää kolmisen kuukautta, silloin kun tavoitteena on päästä palaamaan urheilun pariin.

Yksipuolinen harjoittelu altistaa nuoren lonkan ja lantion alueen rasitusvammoille

Altistavia tekijöitä lonkan ja lantion alueen kasvutumakkeiden vammoille ovat yksipuolinen harjoittelu, kuormituksen liian nopea kasvattaminen sekä kireät etureidet, johon usein liittyy notkoselkäinen asento.

Kuntoutus on hyvä aloittaa neljän viikon levolla, jonka jälkeen ohjaan nuoren lajin tuntevalle fysioterapeutille kuntoutukseen. Usein nuori on kuntoutuksen jälkeen paremmassa kunnossa kuin ennen vamman syntymistä.


Lasten ja nuorten rasitusperäiset vammat ilmenevät yleensä alaraajoissa. Tarkempiin kuvauksiin erilaisten rasitusvammojen hoidosta, pääset tutustumaan alla olevien linkkien kautta.


Lauri Alanko

Liikuntalääketieteen erikoislääkäri

Olen toiminut liikuntalääketieteen erikoislääkärinä yli 15 vuoden ajan niin vastaanotolla kuin kentän laidallakin. Olen perehtynyt urheilun asettamiin vaatimuksiin hoidon ja kuntoutuksen suhteen, oli sitten kyseessä rasitusvamma tai tapaturma, ylikuormitus, astma tai muu liikkujan ongelma. Hoidan liikkujia harrastelijoista ammattiurheilijoihin, juniori-ikäisistä veteraaneihin. Kokemukseni eri lajeista on laaja, niin eri palloilu- kuin jäälajit mutta myös mm. miekkailu, voimistelu tai kestävyysurheilu ovat tuttuja. Toimin Suomen Palloliiton lääkintävaliokunnan jäsenenä sekä eri lajien joukkueiden lääkärinä. 

Ajan vastaanotolleni voit varata Pihlajalinnan tai Mehiläisen verkkoajanvaruksen kautta.