Munasarjojen monirakkulaoireyhtymän (PCOS) aiheuttamia ongelmia voidaan hoitaa

18.08.2022

PCOS:n vaikutus hedelmällisyyteen

Epäsäännölliset kuukautiset tai pitkä kuukautiskierto saattavat liittyä monirakkulaisiin munasarjoihin (PCO). Kaikille PCO ei aiheuta mitään oireita, mutta toisilla oirekirjo voi olla hyvinkin laaja. 

Etenkin jos suunnittelet raskautta ja kuukautisesi ovat tavallisesta poikkeavat, suosittelen käymään gynekologin vastaanotolla. 

Monirakkulaisissa munasarjoissa hedelmällisyyden kapasiteettia on kyllä runsaasti, mutta raskaaksi tulemisessa ajoitus voi aiheuttaa haasteita. 


Olen Marika Mikola, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri sekä erikoistunut myös lapsettomuushoitoihin. Tässä artikkelissa ja videolla kerron mitä tarkoittaa PCO ja PCOS ja kuinka munasarjojen monirakkulaoireyhtymä vaikuttaa raskauden suunnitteluun.Monirakkulaiset munasarjat ovat yleinen hormonihäiriö

PCO eli polycystic ovary on yleinen hormonihäiriö, johon usein liittyy epäsäännölliset kuukautiset. Monirakkulaisissa munasarjoissa on tavallista enemmän rakkuloita, joissa munasoluja syntyy. Hormonihäiriön syytä ei tunneta, eikä kyseessä ole varsinaisesti tauti, vaan variaatio munasarjoista. 

"Kaikille monirakkulaiset munasarjat eivät aiheuta oireita."

PCO näkyy ultraäänitutkimuksessa

Mikäli monirakkulaisiin munasarjoihin liittyy oireita, puhutaan PCOS:stä (polycystic ovary syndrome) eli monirakkulainen munasarja -oireyhtymästä. PCOS-diagnoosi tehdään lähes aina gynekologin vastaanotolla ultraäänitutkimuksen yhteydessä. Ultraäänessä nähdään, ovatko munasarjat tavalliset vai monirakkulaiset.

Oikealla ultraäänikuvassa näkyy monirakkulainen munasarja ja vasemmalla näkyy normaali munasarja.
Oikealla ultraäänikuvassa näkyy monirakkulainen munasarja ja vasemmalla näkyy normaali munasarja.

PCOS:n oireiden taustalla on testosteroni

Vaikka kaikille monirakkulaiset munasarjat eivät aiheuta mitään oireita, voi toisilla oirekirjo olla hyvinkin laaja. Oireita ovat epäsäännöllisten kuukautisten ja ovulaation lisäksi lisääntynyt häpyalueen karvoitus ja hiustenlähtö, akne, insuliini resistanssi ja ylipaino. 

"Oireiden taustalla on hieman normaalia korkeampi testosteronipitoisuus." 

Oireista tyypillisimpiä ovat epäsäännölliset kuukautiset ja akne. Oireita hoidetaan tavallisimmin ns. yhdistelmäpillereillä. Niiden sisältämät estrogeeni- ja keltarauhashormonit tasaavat hormoni määriä ja pitävät kuukautiset säännöllisinä. Esimerkiksi aknen hoitoon ei välttämättä toimi kovin hyvään mikään aknelääke, mutta oikean pillerin avulla oireet häviävät.

PCOS ei tarkoita lapsettomuutta, koska sen vaikutusta hedelmällisyyteen voidaan hoitaa

PCOS ei suoraan tarkoita lapsettomuutta, mutta epäsäännöllinen ovulaatio voi vaikeuttaa raskauden suunnittelua. Kun kuukautiskierrot ovat pitkiä, eikä ovulaatiota tapahdu normaalin laskukaavan mukaisesti, on yhdyntöjä vaikea suunnitella. Ilman ovulaatiota munasolu ei luonnollisestikaan pääse hedelmöittymään. 

Epäsäännölliset kuukautiset on kuitenkin nykyään helposti korjattavissa lääkkeillä, joten suosittelen keskustelemaan asiasta vastaanotolla, jos kuukautiset ovat epäsäännölliset tai kierto hyvin pitkä ja raskaus on toiveissa. Lisää aiheesta artikkelissani ja videolla "Lapsettomuushuolien kanssa ei kannata jäädä yksin - apua lapsihaaveisiin kannattaa hakea matalalla kynnyksellä." 

Hedelmällisyyden kannalta voikin jopa sanoa, että monirakkulaiset munasarjat ovat hyvä asia, sillä kapasiteettia on enemmän kuin normaalissa munasarjassa. Kapasiteetti tulee vain saada käyttöön ja siihen on olemassa toimivat lääkkeet.


Marika Mikola

Gynekologi

Olen naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri sekä erikoistunut lapsettomuuden hoitoon. Vastaanotollani hoidan mielelläni kaikenlaisia gynekologisia potilaita ihan nuorista naisista jo kypsempään naisen ikään ehtineisiin. Vastaanotolleni voit tulla kaikenlaisten gynekologisten ongelmien ja vuoksi, kuten kuukautisongelmien, ehkäisyasioiden, hormoniheittelyiden tai vaihdevuosivaivojen vuoksi. Teen mm. kierukan asennuksia, ehkäisykapselin laittoja, munajohdinten aukiolotutkimuksia ja otan tarvittaessa kohdun limakalvonäytteitä. Hoidan myös lapsettomuuspotilaita ja teen raskaudenaikaisia tutkimuksia ja ultraääniä.

Ajan vastaanotolleni voit varata Terveystalon Kampin toimipisteeseen tai valita ajan Pihlajalinnan lääkärikeskukseen tai Espoossa Mehiläisen Matinkylän toimipisteeseen.