Lapsettomuushuolien kanssa ei kannata jäädä yksin 

09.05.2022

- apua lapsihaaveisiin kannattaa hakea matalalla kynnyksellä

Pitkään on tiedetty, että naisen hedelmällisyys lähtee laskuun 35 vuoden iässä. Ikävuosien 38 ja 42 välillä raskauden mahdollisuus laskee radikaalisti. 

Mitä korkeampi naisen ikä on, sitä matalammalla kynnyksellä kannattaa hakeutua lapsettomuusklinikalle. Myös monet muut tekijät, kuten endometrioosi tai epäsäännölliset kuukautiset ovat syy suunnata vastaanotolle.


Olen Marika Mikola, lapsettomuuden hoitoon erikoistunut naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri. Tässä artikkelissa ja videolla kerron naisen lapsettomuuteen vaikuttavista tekijöistä ja lapsettomuushoitojen mahdollisuuksista.



Raskaaksi tulemista voivat hankaloittaa naisen ikä ja ovulaation häiriöt

Naisten lapsettomuuden taustalla ovat yleisimmin naisen ikä sekä nuoremmilla naisilla ovulaatio häiriöt. Lapsettomuutta aiheuttavat myös esimerkiksi endometrioosi sekä mieheen liittyvät häiriöt, joita on syytä tutkia naisen lapsettomuuden yhteydessä. Noin 30 prosentissa tapauksista lapsettomuuden taustalla on vain mieheen liittyvät tekijät.

Ovulaatioaika vaihtelee ja jos kuukautiset ovat epäsäännöllisiä, se voi olla merkki ovulaatiohäiriöstä. 

"Ovulaation tutkiminen kuuluu lapsettomuushoitojen ensiaskeliin." 

Apuna käytetään ultraäänitutkimusta, ovulaatiotestiä ja erilaisia verikokeita.

Ovulaation lisäksi myös kohdun limakalvon osalta oikealla ajankohdalla on suuri merkitys alkion kiinnittymiseen. Kohdun vastaanottokyvystä saadaan tietoa ERA-tutkimuksella, josta kerron toisessa artikkelissani. 

Naisen ikä on yksi yleisimmistä ja parhaiten tunnetuista syistä, mihin lapsihaaveet meinaavat kaatua. Munasarjat ja munasolut ovat yhtä vanhoja kuin nainen itse ja kuten muutkin solut elimistössämme ne vanhenevat vuosien kuluessa. Munasolujen määrä vähenee ja niiden laatu heikkenee, joilla on vaikutusta onnistuneen raskauden mahdollisuuteen.

Yleisesti tiedetään, että naisen hedelmällisyys laskee selvästi 35 vuoden iässä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että jokaisen 35-vuotiaan kohdalla raskaaksi tuleminen olisi haasteellista ja moni tuleekin iästä huolimatta ongelmitta raskaaksi. 

"Useimmilla kriittinen ikä hedelmällisyyden suhteen on 38-42 vuoden välillä." 

Tuolloin suurimmalla osalla raskauden mahdollisuus romahtaa hyvältä tasolta ja lähemmäs nollaa. Naisen iän lähestyessä 40 vuotta meillä voi koeputkihedelmöityksessä olla apua alkiodiagnostiikasta, josta kerron lisää toisessa artikkelissani.

Endometrioosi ei tarkoita lapsettomuutta, mutta lapsihaaveiden kanssa ei kannata odottaa

Lapsettomuuden kannalta endometrioosi on moniulotteinen asia eikä voida yksiselitteisesti sanoa sen aiheuttavan lapsettomuutta. Monet endometrioosia sairastavat naiset tulevat raskaaksi ongelmitta.

On kuitenkin tiedossa, että endometrioosi myös vaikeuttaa raskaaksi tuloa. Sen vuoksi endometrioosin hoidossa lääkärin tulisikin tuoda esille, että raskaaksi yrittämistä ei pidä jättää iän osalta kovin myöhäiseksi.

Endometrioosille kuukautiset ovat polttoainetta ja yleisesti käytetty hoitomuoto onkin kuukautisten pitäminen poissa. Tällaisessa tapauksessa e-pillereitä on hyvä syödä aina niin pitkälle, että lasta halutaan yrittää. Kun e-pillerit sitten jätetään pois, voidaan jopa suoraan lähteä koeputkihedelmöityshoitoon, jotta endometrioosi ei pääse lainkaan aktivoitumaan.

Mikäli tietää tai epäilee sairastavansa endometrioosia, kannattaa gynekologin tai lapsettomuuslääkärin vastaanotolle hakeutua jo ennen raskauden yrittämistä. Oman tilanteen voi kartoittaa asiantuntijan kanssa ja tehdä suunnitelman tulevaisuutta varten. Lisää aiheesta toisessa artikkelissani "Kuukautiskierto on kuin endometrioosin polttoaine".

Suurimmalla osalla lapsettomuushoidot johtavat raskauteen

Lapsettomuushoitojen tulokset ovat hyviä. Hoitoihin hakeutuvista pareista tai itsellisistä naisista noin 80 prosenttia tulee hoitojen avulla raskaaksi. Toisilla polku on luonnollisesti raskaampi ja monimutkaisempi kuin toisilla, mutta selvästi suurin osa pääsee toivottuun lopputulokseen.

Omassa työssäni gynekologina yritän aina korostaa, että raskautta ei pitäisi jäädä yrittämään vuosikausiksi ilman apua. 

"Tänä päivänä apua on saatavilla laajalla skaalalla ja erilaisia menetelmiä on monia."

Lapsettomuushoitoihin hakeutuminen ei kaikkien kohdalla tarkoita raskaimpia hoitomuotoja, vaan kaikki hoitosuunnitelmat ovat yksilöllisiä. Monelle pienikin apu lapsen hankinnassa on ollut riittävä ja olemme saaneet raskauden alkamaan.



Marika Mikola

Gynekologi

Olen naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri sekä erikoistunut lapsettomuuden hoitoon. Vastaanotollani hoidan mielelläni kaikenlaisia gynekologisia potilaita ihan nuorista naisista jo kypsempään naisen ikään ehtineisiin. Vastaanotolleni voit tulla kaikenlaisten gynekologisten ongelmien ja vuoksi, kuten kuukautisongelmien, ehkäisyasioiden, hormoniheittelyiden tai vaihdevuosivaivojen vuoksi. Teen mm. kierukan asennuksia, ehkäisykapselin laittoja, munajohdinten aukiolotutkimuksia ja otan tarvittaessa kohdun limakalvonäytteitä. Hoidan myös lapsettomuuspotilaita ja teen raskaudenaikaisia tutkimuksia ja ultraääniä.

Ajan vastaanotolleni voit varata lapsettomuushoitoihin Pihlajalinna Dextra lapsettomuusklinikalle tai gynekologin vastaanotolle  Terveystalon Kampin toimipisteeseen tai Espoossa Mehiläisen Matinkylän toimipisteeseen.

Lisätietoa lapsettomuushoidoista Dextra lapsettomuusklinikan sivuilta.