Kannuttaminen on hyvä tapa putsata nenä ja päästä eroon aivastelusta

23.07.2022

Aivastuttaa ja nenä kutiaa? Nenän limakalvoille kertyvät ilman epäpuhtaudet ja keväällä ja kesällä myös allergeenit aiheuttavat yhdelle jos toisellekin kutisevan nenän. Kuten ihoa, myös nenän limakalvoja on tärkeää putsata ja kosteuttaa. 

Ylläpitohoito onnistuu hyvin nenäkannulla, johon suolavesiliuoksen voi tehdä itse. Vaihtoehtona toimii myös apteekissa myytävät merisuolasuihkeet, jotka ovat käteviä erityisesti lapsille.


Olen korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri, korvakirurgi Jussi Jero ja tässä artikkelissa ja videolla, annan vinkkejä nenän huuhteluun ja ylläpitohoitoon. Nenäongelmien hoidosta ja leikkauksista kerron lisää toisessa artikkelissa ja videossa.



Kannuttaminen putsaa koko nenänielun

Talvella kuiva sisäilma ja keväällä aurinkoon heräävä luonto laittavat nenän limakalvot koville. Etenkin allergikkojen on tärkeää puhdistaa epäpuhtaudet nenän limakalvoilta säännöllisesti ja pitää huolta nenän kostuttamisesta.

Aikuisille on saatavilla useita nenän limakalvoja hoitavia apteekkituotteita. Sarvikuonoksi kutsuttu nenänhuuhtelukannu on mielestäni erittäin hyvä vaihtoehto. 

"Niin sanotusti kannuttamalla nenän ja nenänielun saa huuhdeltua ja putsattua kunnolla."

Kannuttaminen on menetelmä, jossa nenäkannun avulla nenäkäytäviin kaadetaan suolaliuosta. Suolaliuoksen voi tehdä itse lisäämällä teelusikallisen suolaa litraan vettä.

Jäähtynyttä suolaliuosta kaadetaan nenäkannulla vuorotellen molempiin sieraimiin niin, että neste pääsee valumaan toisesta sieraimesta ulos. Liuos kiertää nenänielun kautta putsaten tehokkaasti limakalvot. Huuhtelu myös kostuttaa limakalvoja.


Nuhaisen tai allergisen lapsen nenää on helpoin hoitaa merisuolasuihkeella

Flunssaisen tai allergisen lapsen nukkuminen ja syöminen vaikeutuu, jolloin nenän putsaaminen ja kostuttaminen on tärkeää.

Pienen nenän putsaaminen kannulla voi kokemukseni mukaan olla hankalaa ja toimenpide on lapselle ikävä. Hyvä vaihtoehto lasten nenän hoitoon suolasuihkeella on kuitenkin apteekista saatava valmis merisuolasuihke.

Perheen pienimmille tarkoitettu suihke kosteuttaa nenän limakalvoja ja puhdistaa kuivan karstan, jolloin lapsen on helpompi nukkua. 

"Suosittelen suihketta myös vauvoille, joille löytyy omia baby-malleja, joissa on pieneen nenään sopiva pää."

Supistavia nenätippoja ei tule käyttää kymmentä vuorokautta pidempään

Nenän verisuonia supistavat nenätipat- ja suihkeet saavat aikaan nopean helpotuksen tukkoiseen nenään. Ksylometatsoliini ja oksimetatsoliini sisältäviä suihkeita löytyy apteekista monella eri kauppanimellä. 

Suihkeiden käytössä olisi tärkeää muistaa, että ne ovat tarkoitettu vain lyhytaikaiseen käyttöön, eikä niitä tule käyttää kymmentä vuorokautta pidempään. Pitkään käytettynä syntyy kierre, jossa suihkeeseen jää koukkuun ja suihke lopulta ylläpitää nenän tukkoisuutta.

Mikäli nenäsuihketta käytetään pidempään esimerkiksi allergiseen nuhaan tai tukkoisuuteen, on silloin oikea valinta steroidisuihke.


Jussi Jero

Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri

Olen korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri, professori ja korvakirurgi. Hoidan potilaita vauvasta vaariin. Korva-, nenä- ja kurkkutautien alalla hoidan erilaisia infektioita ja ongelmia, teen tutkimuksia sekä pieniä ja suuri toimenpiteitä. Minulla on laaja osaaminen korvakirurgiasta ja teen toimenpiteitä ja leikkauksia korvien putkituksesta kuulonparannusleikkauksiin. Lisäksi olen perehtynyt kallonpohjan kasvaimien hoitoon. 

Ajan vastaanotolleni voit varata verkkoajanvarauksen kautta Pihlajalinnan lääkärikeskuksiin ja Pikkujätin lastenlääkäriasemalle ja Mehiläisen lääkärikeskuksiin. Leikkauksia teen yksityisissä sairaaloissa.