Nenän tukkoisuus voi estää uniapnean hoidon

18.07.2022

Uniapnea on erittäin yleinen ja vakava vaiva, jonka hoitoa nenän tukkoisuus usein vaikeuttaa. Kun hengittäminen nenän kautta on vaikeaa, lentää uniapnean hoitoon käytettävä CPAP-laite helposti nurkkaan.

Nenäongelmia voidaan kuitenkin hoitaa tehokkaasti leikkaushoidolla. 


Olen korva-, nenä ja kurkkutautien erikoislääkäri, korvakirurgi Jussi Jero. Tässä artikkelissa ja videolla, kerron nenän väliseinän leikkauksesta, nenäkuorikoiden hoidosta sekä nenäpolyypeista. Videolla selostan nenäleikkaustekniikoita piirtämällä. Nenäkuorikoiden turpeus johtuu yleensä allergiasta

Uniapneassa käytettävän ylipainemaskin käyttöä vaikeuttaa usein nenän tukkoisuus, jonka taustalla voi olla rakenteelliset viat, nenäpolyypit tai allergia. Toisinaan nenää joudutaan korjaamaan kirurgisesti, jotta uniapnean hoito onnistuisi ja potilaan elämänlaatu paranisi.

"Yleisimmin ongelman taustalla on nenäkuorikoiden hyperplasia eli kuorikkoturpeus." 

Nenäkuorikot ovat kolmessa tasossa ja ne muodostavat suuren osan nenäontelosta. Ennen kun suunnittelemme leikkaushoitoa, on tärkeää selvittää mistä turpeus johtuu. Yleensä taustalla on allergia. Jos allergian hoitaminen ei helpota oloa, voidaan turvautua leikkaushoitoon.

Kuorikkoturpeutta hoidetaan RFA-hoidolla, jossa kuorikoihin annetaan kuumennushoitoa pienillä neuloilla. Hoidon seurauksena kuorikot arpeutuvat ja supistuvat ja nenään tulee lisää tilaa. 

Nenän väliseinä on tarpeen korjata, jos ilmankierto on heikentynyt

Nenävammojen seurauksena syntyviä rakenteellisia vikoja on usein tarpeen korjata leikkauksella. Nenän väliseinän vinous voi olla myös synnynnäinen eikä siihen aina liity vammaa.

"Nenän väliseinän leikkaus on tarpeen, jos ilmankierto on heikentynyt selvästi."

Väliseinän leikkauksesta toipuminen kestää yli kuukauden ja vasta nenän parannuttua selviää, oliko leikkauksesta apua. Tulokset leikkauksista ovat yleensä hyviä ja potilaani ovat tyytyväisiä.

FESS-leikkauksella voidaan poistaa nenäpolyypit ja helpottaa ilmankulkua poskionteloihin

Nenäpolyypit ovat nestemäisiä, pehmeitä ja sormimaisia ulokkeita nenän limakalvoilla. Polyyppitauti liittyy usein astmaan ja allergiaan, mutta polyyppeja voi tulla muutenkin.

Ensisijainen hoito nenäpolyyppeihin on kortisonisuihke- tai tipat. Tarvittaessa voidaan antaa myös lyhytaikainen kuuri suun kautta otettavaa kortisonia. Kortisonihoidon teho on yleensä hyvä eikä leikkausta tarvita.

"Jos kortisoni ei kuitenkaan auta ja tauti on aktiivinen, voidaan tehdä FESS-leikkaus."

FESS on nenän sivuonteloiden tähystysleikkaus, jossa polyyppimassa poistetaan. Toimenpiteessä käytetään imuun kytkettyä pyörivää terää.

Nenäpolyyppien toteamisen yhteydessä on tärkeää varmistaa, ettei potilaalla ole kroonista poskiontelotulehdusta ja rakenteellisia alttiuksia tulehduksille. Tämä on helppo varmistaa kliinisellä tutkimuksella korvalääkärin vastaanotolla ja kartiokeila-TT-tutkimuksella (KKTT). 

KKTT:lla saan hyvin selvyyden nenän rakenteesta ja tietoa ilmankulkuaukkojen avoimuudesta. Jos ilmankulkuaukot poskionteloihin on tukossa, se altistaa poskiontelotulehduksille.

Ilmankulkua poskionteloihin voidaan helpottaa FESS-leikkauksella, jossa luonnollista ilmankulkuaukkoa laajennetaan ja saadaan ilma liikkumaan poskiontelossa paremmin ja näin helpotettua tulehduksia.

Tutustu myös blogiartikkeliini, jossa annan vinkkejä nenän huuhteluun ja ylläpitohoitoon.

Jussi Jero

Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri

Olen korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri, professori ja korvakirurgi. Hoidan potilaita vauvasta vaariin. Korva-, nenä- ja kurkkutautien alalla hoidan erilaisia infektioita ja ongelmia, teen tutkimuksia sekä pieniä ja suuri toimenpiteitä. Minulla on laaja osaaminen korvakirurgiasta ja teen toimenpiteitä ja leikkauksia korvien putkituksesta kuulonparannusleikkauksiin. Lisäksi olen perehtynyt kallonpohjan kasvaimien hoitoon. 

Ajan vastaanotolleni voit varata verkkoajanvarauksen kautta Pihlajalinnan lääkärikeskuksiin ja Pikkujätin lastenlääkäriasemalle ja Mehiläisen lääkärikeskuksiin. Leikkauksia teen yksityisissä sairaaloissa.