Raskausviikko 19

06.09.2021

Vihdoin saan kaivatun rautainfuusion

Nyt liikkeet tuntuvat selvästi jo useita kertoja päivässä. Kun esimerkiksi istun, voin tuntea sikiön liikkeet alavatsassa. Kaikki liikkeet tuntuvat vain sisälläni. En pysty vielä tuntemaan mitään liikkeitä vatsan päältä.

Vaikka vatsa on jo sen verran paljon kasvanut, että raskaus tuntuu todelliselta, ovat liikkeet itselleni se konkreettisin raskauteen liittyvä asia. 

Tunne, että sisälläni kasvaa ihan oikeasti uusi ihminen tulee nimenomaan siitä, että sikiö liikkuu itsenäisesti. 


Sikiö kasvaa sisälläni, mutta se on kuitenkin itsenäinen ja sen omassa kehossa on jo kyky muodostaa liike. Toki sikiö on liikehtinyt koko ajan, mutta se ei ole sama asia, kun en ole itse sitä tuntenut kädellä. Kun tunnen liikkeen, laitan automaattisesti käden vatsalleni ikään kuin tervehtien tai silittäen sikiötä. Jos olen yksin, saatan myös liikkeen tuntiessani puhua hänelle, mikä ei muuten tunnu minulle luonnolliselta.

Rautavarastot

Voimani alkavat jostain syystä olla aika lopussa, ja jotenkin minulla on vähän ryytynyt ja vetelä olo. Epäilen, että rautavarastot ovat aika tyhjiä. Itselläni raudan imeytyminen on aina ollut haasteellista. Lisäksi raskauden aikana kulutus vielä kasvaa, joten tiesin raudansaannin olevan itselleni yksi raskausajan haasteista. 

Aikoinaan parikymppisenä lopetin viideksi vuodeksi punaisen lihan syönnin. Söin kuitenkin terveellisesti ja monipuolisesti, eikä tavoitteenani ollut laihtuminen. Punaisen lihan tuotteet jäivät vähän vahingossa pois ruokavaliostani, mutta söin kuitenkin koko ajan sekä kanatuotteita että kalaa. Lisäravintona käytin erilaisia rautavalmisteita, sekä tabletteja että rautajuomia. Syystä tai toisesta imeytyminen ei ollut riittävää, ja hemoglobiinini laski anemian tasolle. 

Imeytymisongelmien lisäksi runsaat kuukautiset ovat teini-iästä asti olleet riesanani. Kuukautisvuodon takia kaikki suurella työllä saatu rauta poistuu elimistöstäni. Tällä kertaa en ole syönyt runsaasti punaista lihaa, mutta kuitenkin sen verran, että hemoglobiini on pysynyt tarpeeksi hyvällä tasolla.

Rautavarastoni eli ferritiini on aina ollut liian matala. Kävin laboratoriokokeissa noin vuosi ennen raskautta, ja ferritiiniarvoni oli vain 16 µg/l. Sen kuuluisi olla naisilla 15-125 µg/l. Toivottavaa olisi kuitenkin, että ferritiiniarvot olisivat vähintään 30.  Hemoglobiini on kuitenkin koko ajan ollut 125-130, joten mitään lääkitystä en ole kuukautisvuotoihini saanut. 

Lisäksi lähes kaikki lääkkeisiin perustavat hoidot ovat ehkäisyyn tarkoitettuja hormonivalmisteita, joten ne eivät tietenkään raskautta suunnitellessa ole vaihtoehto. Myös tulehduskipulääkkeitä käytetään hillitsemään vuotoa, mutta niitä en vatsavaivojeni vuoksi voi käyttää. 

Epäilen, että ehkäisystä ja runsaista kuukautisista johtuen, voi itselläni olla raskauden jälkeen edessä hormonikierukan laitto. Blogissaan gynekologi Marika Mikola kertoo ehkäisystä. En ole erityisen innostunut hormonivalmisteiden käytöstä, koska esimerkiksi ehkäisypillerit eivät sovi minulle. 

Tuntuu, että pääni menee sekaisin niiden aiheuttamista runsaista mielialanvaihteluista. Alan olla jo sen verran vanha, että tämän raskauden jälkeen lapsilukumääräni on omasta mielestäni täynnä. Myös kohdunpoisto voi olla tässä iässä itselleni jossain vaiheessa ajankohtainen, jos en saa ongelmaani ratkaistua kierukalla, tai jos minulle tulee myös myoomia tai muita ongelmia kohdun kanssa. Blogissaan gynekologi Jari Sjöberg kertoo asiasta lisää.

Olin toivonut, että raskaus olisi sujunut ilman raudan puutostilaa, kun kuukautisvuotoja ei ole ja keskityn ruokavaliossani raudansaantiin. Kokeilin myös useita erilaisia rautavalmisteita. 

Lisäravintona erilaisia rautavalmisteita löytyy vaikka kuinka paljon ja lukuisissa eri muodoissa. Olen raskauden aikana kokeillut kolmea eri vatsaystävällistä kapseli- tai tablettivalmistetta, suun limakalvoille imeytyvää rautasuihketta sekä erilaisia rautajuomia.

Valmisteista minulle tulee joko niin kipeä vatsa, valtavasti ilmavaivoja sekä vatsan turvotusta tai ummetusta, että niiden käyttö on täyttä tuskaa. Suihkeesta en saanut pahan maun aiheuttaman pahoinvoinnin lisäksi muita oireita. Suihke tai muut valmisteet eivät tuoneet kuitenkaan helpotusta jaksamiseen.

Epätoivoisena käännyin gynekologi puoleen. Neuvolakäynnillä sormenpäästä mitattu hemoglobiini oli laskenut alkuraskauden 128:sta jo 116:een. Neuvolassa ei mitata ferritiiniä, vaikka toimintaan kuuluu seurata äidin rauta-arvoja raskauden aikana.

 Kävin itse yksityisellä mittaamassa ferritiiniarvoni. Tulos oli 19 µg/l. Raskauden vuoksi rauta-arvoni olivat huonot, eikä siis ruokavalioista, raudan lisävalmisteista ja kuukautisvuodon poisjäännistä ollut apua. Ei ihme, että heikotti, eikä voimia ollut edes päivällä. Nukahdin heti sohvalle, jos yritin lukea tai katsoa jotain ohjelmaa tai ihan vain selailla puhelinta.

Gynekologini suositteli raudan suonensisäistä tankkausta, kun mikään muu ei auttanut. Imeytymisen ja vatsaongelmien lisäksi kärsin gastriitista, jonka vuoksi vatsalaukkuni ei siedä happamia tuotteita. Näin esimerkiksi raudan imeytymistä parantavan C-vitamiinin käyttö ei minun kohdallani ollut vaihtoehto. Raudan suonensisäisen hoidon vaikutukset kestävät noin kolme kuukautta. 

Sain lääkäriltä lähetteen ja menin parin päivän päästä yksityiselle lääkäriasemalle rautatankkaukseen. Käteeni laitetiin kanyyli, ja noin puolessa tunnissa tiputus oli ohi. Varotoimenpiteenä vointiani seurattiin ennen kuin pääsin kotiin. Sormet ja varpaat ristiin, että tämä toimii ja antaisi vihdoin helpotuksen tähän uupumiseen.