Raskausviikko 20

13.09.2021

Rakenneultra ja käynti HUSin sikiöseulontayksikössä Bulevardilla

Tällä viikolla edessä on rakenneultraäänitutkimus, joka on toinen ja normaalitapauksessa viimeinen kunnallisen puolen tarjoama ultraäänitutkimus. Koska edellisen ultraäänitutkimuksen ja NIPT-testin tulokset olivat normaalit, ei aikani tällä kertaa ollut Naistenklinikan Sikiötutkimuskeskukseen. 

Menin normaalin kaavan mukaisesti HUSin sikiöseulontayksikköön Bulevardilla. Rakennetutkimus tehdään viikoilla 19-21. 

Sen voi tehdä myös myöhemmin, mutta näiden viikkojen jälkeen raskauden keskeyttäminen rakennepoikkeavuuden vuoksi ei enää ole mahdollista.


Raskausviikko 20
Raskausviikko 20

Kokemuksia rakenneultraäänestä

Ultraäänen avulla tutkitaan sikiön pään, sisäelinten ja raajojen rakenteita, jotta voidaan selvittää mahdolliset poikkeavuudet. Sikiön rakenteiden ja kasvun lisäksi tutkimuksessa katsotaan istukan sijainti ja lapsiveden määrä. Niin halutessa tutkimuksessa voidaan myös yleensä kertoa sikiön sukupuoli.

Muutama päivä ennen tutkimusta alkoi taas jo tutuksi tullut hermostuneisuus ja jännitys. Vatsa oli kyllä kasvanut, ja muutenkin kaikki tuntui ja vaikutti normaalilta, mutta olihan edellisestä ultraäänitutkimuksesta kuitenkin jo seitsemän viikkoa.

Kävelin sisälle Bulevardin toimipisteeseen ja samalla tunsin aivan erilaista ahdistuneisuutta kuin mitä olin aikaisemmin tuntenut. Tajusin nopeasti, että edellisen kerran olin ollut samassa talossa noin kaksi vuotta sitten, kun saimme järkyttävät uutiset sikiön Edwards-syndroomasta .

En ollut ajatellut, että sen lisäksi, mitä aivoni tiedosti tulevan tutkimuksen sisällöstä, myös sydämeni reagoisi aikaisemmin koettuun menetykseen. Astuin sisään odotushuoneeseen ja kaduin, että mieheni ei ollut mukanani. Aikataulumme olivat menneet ristiin, ja olin sanonut hänelle, että voin hyvin mennä yksin. 

Tarkoitus oli tuoda miehelleni ja esikoisellemme katsottavaksi kuvia ja video. Olimme kuitenkin jo varanneet kahden viikon päähän yksityiselle klinikalle 4D-ultraäänitutkimuksen, johon menisimme yhdessä. Olimme käyneet esikoistamme odottaessani samaan aikaan 4D-ultrassa ja halusimme tehdä nyt samoin.

Kasasin itseni ja kävelin ilmoittautumisautomaatille. Rauhoittelin itseäni tiedolla, että ensimmäinen ultraäänitutkimus ja NIPT-testi oli jo tehty, eikä mitään edellisen kaltaista tulosta ollut odotettavissa. 

Kuinka rakenneultra eteni?

Luojan kiitos, kun vastaanottohuoneen ovi aukesi, minut tuli hakemaan aulasta aivan ihana kätilö. Hän varmaan näki, että minua jännitti ja hoiti tilanteen todella suurella ammattitaidolla. 

Tämä kätilö oli positiivinen ja keskittyi minuun, eikä vain tuijottanut mietteliäänä ultraäänen kuvaruutua. Tutkiessaan minua hän sanoi heti positiivisia asioita, kuten "hyvältä näyttää", "hienosti toimii", "kaikki on kunnossa". Pystyin yllättävän nopeasti edes jollain tasolla rentoutumaan.

Kätilö kertoi minulle koko ajan, mitä tutkii ja mittaa. Hän kävi tarkasti läpi sekä sikiön rakenteet että toiminnan aivoissa, sydämessä, vatsan alueella ja virtsarakossa. Lisäksi hän tutki ja mittaili selkärankaa, nilkkoja, varpaita, reisiluuta ja kyynärvartta. Sikiön kasvoista tarkistettiin myös, ettei sillä ole huulihalkiota. Napanuoran verisuonia ja niiden virtausta tutkittiin. 

Samalla itselleni selvisi, että yleensä napanuorassa on kolme suonta. Yksi ravintoa ja happea varten ja kaksi kuona-aineiden poistumista varten. Joskus suonia voi olla vain kaksi, mutta omalla kohdallamme löytyivät tyypilliset kolme.

Yllättävän nopeasti tutkimus oli tehty, ja sain iloisena laittaa miehelleni viestiä, että kaikki on kunnossa. Illalla katsoimme perheen kesken kuvia ja puhelimellani kuvaamani lyhyen alla olevan videon.