Raskausviikko 21

20.09.2021

Odottajan aika on pitkä...tarkastuskäynti neuvolassa

Esikoista odottaessani vatsani kasvoi lähes suoraan eteen. Vaikka raskaus oli edennyt jo melkein loppuun saakka, ei sitä oikeastaan edes huomannut takaapäin. 

Nyt tämän toisen tai oikeastaan kolmannen raskauden edetessä vatsa alkaa jo olla sen verran kookas, että vaatteiden mallista riippumatta raskauden kyllä jo huomaa. 

Enää kukaan ei luule, että olen vain vähän pyöristynyt vyötärön ympäriltä. Ilmeisesti ensimmäisen raskauden jälkeen seuraavat raskaudet näkyvät usein vähän nopeammin.

Raskausviikko 21
Raskausviikko 21

Tällä viikolla vuorossa on taas neuvolakäynti. Itselläni ei ole tällä hetkellä mielessä asioita, joita haluaisin neuvolasta kysyä, mutta tarvitsen ainakin lähetteen sokerirasitukseen. Painon tiesin nousseen viime kerrasta, ja nyt lisäkiloja on jo ehtinyt kertyä viisi. 

Verenpaineeni on edelleen todella matala, 98/65. Sain ohjeeksi muistaa juoda. Ainakin pissaamiskertojen perusteella juon mielestäni aika paljon. Tuntuu kuin juoksisin vessassa ihan koko ajan...

Keskustelimme neuvolassa myös raudansaannista ja omasta tilanteestani. Kerroin käynnistäni gynekologilla ja rautatankkauksesta. Julkisella puolella ei ymmärtääkseni mitata ferritiiniä, mutta terveydenhoitaja piti kuitenkin todella matalaa ferritiiniä hälyttävänä. 

Rautatankkauksen jälkeen oloni on mielestäni huomattavasti parantunut ja tunnen itseni melko virkeäksi. Minulta mitattiin pika-hb sormenpäästä. Se oli ihme kyllä laskenut viime kerran 118:sta vain 112:een. Lähtötilanteeni oli kuitenkin 128. 

Sain lähetteen sokerirasitukseen sekä laboratoriolähetteen verikokeisiin. Sormenpäästä otettu näyte ei välttämättä ole niin luotettava, joten hemoglobiiniarvo ja muut veriarvot varmistetaan vielä laboratorionäytteellä. Terveydenhoitaja teki minulle myös todistuksen raskaudesta, jonka tarvitsen Kelan äitiys- ja vanhempainrahan sekä äitiysavustuksen hakemuksia varten. Todistuksen antaa lääkäri tai kätilö.

Sikiön sydänäänet 

Oman neuvolamme terveydenhoitajilla ei ole käytössä ultraäänilaitetta, vaan ainoastaan hyvin vanhanaikaisen näköinen doppler-laite. Kyseisellä laitteella etsitään sikiön sydänäänet ja lasketaan syke. 

Laitteessa on vain ääni, joten terveydenhoitajan pitää löytää vatsan päältä sopiva kohta, jotta virtauksen voi kuulla. Ihmettelin jo esikoistani odottaessani kyseistä laitetta, kun tänä päivänä on kuitenkin olemassa niin paljon hienoja teknisiä ratkaisuja. 

Sydänäänet ja loppuraskaudessa liikkeet ovat usein ne asiat, jotka aiheuttavat tulevalle äidille huolenaiheita. Oma sykkeeni nousee joka kerta, kun tämä vanhanaikainen laite käynnistetään, ja tietenkin tällä kertaa se tapahtui. Sikiön sydänääniä ei kunnolla löydetty. 

Terveydenhoitaja sai kuulumaan istukan verenvirtauksen ja päätteli sen perusteella, että sikiöllä on kaikki hyvin. Odottavalle äidille tämä tieto ei tuntunut tarpeeksi luotettavalta. Jäin pohtimaan, mitä minun kannattaisi tehdä. Seuraava neuvolakäynti on vasta kuukauden kuluttua. En millään voi odottaa sinne asti. Ryntäänkö siis seuraavaksi yksityiselle lääkärille?

Käyttämiäni yksityisiä palveluja raskauden seurantaan 

Huomasin onneksi kalenteristani, että olin itse asiassa varannut ajan seuraavalle viikolle sikiön 4D-ultraäänitutkimukseen. Yritin aikaistaa ajanvaraustani, mutta vapaita aikoja ei löytynyt. Rahoittelin itseäni, että reilun viikon päästä olen rakenneultrassa. Tiedän silti, kuinka nopeasti tilanne voi yhtäkkiä muuttua. 

Päätin lopulta hillitä hermoni ja pakottaa itseni odottamaan seuraavaan viikkoon. Otin samalla selvää, mitä muita mahdollisuuksia minulla olisi ollut, jos esimerkiksi jo suunnittelemani 4D-ultraäänitutkimus ei olisi ollut näin lähellä neuvolassa sattunutta tapahtumaa. 

Naisen terveyteen ja raskauteen erikoistuneet yksityiset lääkäriasemat tarjoavat myös usein äitiysneuvolapalveluja. Näin esimerkiksi julkisen puolen neuvolatoimintaan lisäpalveluja kaipaava äiti voi itse ostaa lisätutkimuksia tai hakea tukea yksityisen neuvolan kätilöiltä. 

Tässä tapauksessa olisin voinut varata ajan kätilön vastaanotolle, ja hän olisi voinut tarkistaa sydänäänet ultraäänilaitteella. Tämä on huomattavasti halvempaa kuin lääkärin vastaanotto. Jos olet samanlainen hermoilija kuin minä, niin asiaan voit itse perehtyä yksityisen kätilön asiantuntijablogista.

Nukkuminen

Olisiko vilkas hormonitoiminta vähän tasaantunut, kun nukkuminen sujuu yhtäkkiä näin hyvin. Minun pitää toki nukkua sivuttain ja tukea vatsaa erilaisilla tyynyillä, mutta yöt sujuvat oikein hienosti. Tästä pitää nauttia ja yrittää levätä. Koskaan ei tiedä, milloin tilanne taas muuttuu.

Raskauden eteneminen kuvana

Raskauden eteneminen vatsassa, sikiön kehitys raskausviikolla 21
Raskauden eteneminen vatsassa, sikiön kehitys raskausviikolla 21