Raskausviikko 22

27.09.2021

4D-ultraäänitutkimus antoi meille paljon lisätietoa

Esikoista odottaessani olin päättänyt, että en mene 4D-ultraäänitutkimukseen, koska mielestäni tavallinen kunnallisen puolen tarjoama kätilön rakenneultraäänitutkimus olisi riittävä. 

Olin nähnyt mainoksia, joissa sikiön kasvoista oli lähes valokuvantarkkoja kuvia. Sikiön kasvu on kuitenkin vasta puolivälissä, ja tuntui siltä, että vatsaan ei saa kurkistaa liian aikaisin. Vielä on pitkä matka, joten ennenaikaisesti ei saa udella. Ikään kuin se tuottaisi huonoa onnea.

Raskausviikolla 22 otetut 4D-ultraäänikuvat 2014 vasemmalla ja 2020 oikealla
Raskausviikolla 22 otetut 4D-ultraäänikuvat 2014 vasemmalla ja 2020 oikealla

Toisin kävi! Esikoisen osalta päädyin kuitenkin menemään yksityiselle 4D-ultraäänitutkimukseen. Syy oli lopulta niinkin hassu kuin se, että kunnallisen puolen tutkimuksessa meille oli sanottu, että tulossa on luultavasti tyttö. Olimme miettineet, haluammeko tietää sukupuolen vai jäämmekö odottamaan tietoa. Kun lopulta kuitenkin halusimme tietää, ei sukupuolta saatukaan selvitettyä. 

Niin sanotun tavallisen rakenneultran (2D- sekä väri- ja energia-Doppler) lisäksi 4D-tutkimuksessa voidaan kuvata kolmiulotteisesti (3D) ja näyttää lisäksi reaaliaikaisesti liikkuvaa kuvaa (4D). Näin kaikki rakenteet nähdään tarkasti, eikä esimerkiksi ole mahdollista, että sukupuoli jäisi selviämättä. Tutkimusta tehtäessä havahduin siihen, kuinka tarkasti lääkäri kävi kaiken läpi. Sukupuolen selvittäminen tuntui siinä vaiheessa täysin triviaalilta, kun katsottiin tarkkaan, ettei kasvoissa, niskassa, selässä, lonkissa tai raajoissa ollut mitään poikkeavaa tai epämuodostumia. Ja tutkimuksen teki vielä kokenut lääkäri.

Eikä ainakaan omien lastemme kasvojen piirteet olleet niin tarkkoja, että niiden näkeminen olisi tuntunut pelottavalta. Lapsivesi muotoilee myös kasvoja, ja kuten yllä olevasta kuvasta näette, niin ainakin meidän tytöt ovat 4D-kuvissa näyttäneet ihan samanlaisilta. Eikä esikoisemme näyttänyt syntyessään yhtään samalta kuin ultraäänikuvassa.

Kun kävelimme mieheni kanssa sisälle, minua jännitti taas aivan hirveästi. Olin kuvitellut, että melko tuore rakenneultraäänitutkimus olisi saanut aikaan sen, että tähän tutkimukseen olisin saapunut rauhallisin mielin. Ehkä asiaan vaikutti myös edellisen viikon neuvolakokemus.

Kaikki näytti hyvältä, ja saimme tietää seuraavat asiat: 

  • Kallo on symmetrinen, ja kaikki aivoihin liittyvät asiat ovat normaalin näköisiä. Hammaskaaret, ylähuuli ja nenäluu ovat normaalit. Kasvojen piirteissä ei ole poikkeavuuksia.
  • Selkäranka on säännöllinen. Selän iho ja vatsanpeitteet ovat ehjiä ja napatyvi on normaali.
  • Vatsalaukun ja munuaisten koko, rakenne ja sijainti on normaali.
  • Sydämestä tutkittiin, että syke on säännöllinen ja verenkierto kulkee kammioiden läpi juuri niin kuin sen tulee tehdä. Huh, tämä oli helpotus. Myös sydämen sijainti, rakenne ja koko oli normaali.
  • Sikiöllä on kaksi kättä ja viisi sormea sekä kaksi jalkaa ja viisi varvasta. Ranteiden ja nilkkojen asento on normaali, ja ne liikkuvat ja ojentuvat oikealla tavalla. Kaikki raajojen 12 pitkää luuta löytyivät.
  • Lisäksi takaseinässä oleva istukka on muodoltaan ja rakenteeltaan normaali samoin kuin lapsiveden määrä ja napavaltimon veren virtaus. Sikiön painoarvio oli noin 600 g.

Vastaanottohuoneesta kävelivät ulos todella iloiset ja helpottuneet vanhemmat. Saimme myös kivoja kuvia ja videoita, joita voimme kotona näyttää tulevalle isosiskolle. Toistaiseksi hän on vain nähnyt mustavalkoisia UÄ-kuvia, joten nämä värilliset kolmiulotteiset kuvat tuovat varmaan hänelle vähän enemmän konkretiaa.

Huomioitavaa on, että yksityisen lääkäriaseman rakenneultraäänitutkimus on tehtävä raskausviikoilla 18-22, jos siitä haluaa Kela-korvauksen.