Raskausviikko 23

04.10.2021

Liikkuminen auttaa ilmavaivoihin ja turvotukseen

En usko, että minulla on varsinaisesti vielä liitoskipuja, mutta siitä huolimatta etenkin, kun istun pidempään, alkaa alavatsassa tuntua vähän epämiellyttävältä ja paineen tuntua. 

Tällöin minun pitää nousta nopeasti seisomaan, jotta saan selän ja vatsan alueen suoristettua. Yritän muistaa vaihtaa asentoja mahdollisimman usein ja tehdä päätetöitä myös seisten.

Raskausviikko 23
Raskausviikko 23

Ilmavaivaongelmat sen kuin jatkuvat. Todella ärsyttävää. Etenkin illalla vatsa turpoaa melkoisesti ja näyttää siltä kuin raskaus olisi jo paljon pidemmällä kuin sen perusteella, miltä vatsa näyttää aamuisin. Haluaisin syödä ihania syksyn omenoita, joihin on tullut oikein himo. Varmaan niiden raikkauden ja kirpeyden vuoksi. 

Mutta turha kuvitella, että söisin enemmän kuin korkeintaan yhden päivässä. Närästys ja ilmavaivat ovat muuten aivan liian pahoja. Ruisleipää olen myös syönyt paljon. Se on ollut loistava välipala ja pitää kylläisenä ja on vielä terveellistä. Mutta myös sen osalta joudun karsimaan. Kaksi palaa päivässä alkaa olla maksimimäärä, mitä uskallan syödä. 

Pitää todellakin karsia ruokavaliosta kaikki mahdolliset ilmavaivoja aiheuttavat ruoat. Ilman runsas muodostuminen ei ole ainoastaan kiusallinen vaiva, vaan illalla olo alkaa tuntua jo aika tukalalta, kun vatsa on kivikova. Supistuksia minulla ei kyllä onneksi vielä ole.

Pitää tsempata ja vähän ryhdistäytyä, jotta saan kehon liikkeelle. Liikkuminen auttaa paitsi ilmavaivoihin myös turvotukseen ja turhan nesteen kerääntymiseen elimistössä. Pystyn onneksi vielä hyvin käyttämään suosikki liikuntavälinettäni spinningpyörää ilman, että vatsa on tiellä. 

Kuntopyörä tai spinningpyörä oli myös suosikki liikuntamuotoni edellisen raskauden aikana. Hyppiminen ja kaikenlainen pomppiminen ei tuntunut hyvältä silloin, eikä tunnu tälläkään kertaa. Ja itse olen aina lopettanut juoksuharrastuksen heti raskauden alussa. Kaikki juoksemisessa tuntuu jotenkin epämiellyttävältä; hengitys, jalkojen rasitus ja tietenkin vatsan alue. 

Kävely on ihan kivaa ja hyvä tapa liikkua, mutta silloin ei saa samalla tavalla hikeä pintaan kuin spinningissä. Teen spinningtreenini omassa tahdissa, mutta tunnen oikein, miten nesteet lähtevät kropassa liikkeelle. Yleensä treenaan varmuuden vuoksi vain 30-40 minuuttia kerrallaan. Siksi teen harjoitukset itsenäisesti, en ohjatulla tunnilla. Toki sielläkin varmaan saisi tehdä omaan tahtiin.

Raskausajan fysioterapiasta ja liikunnasta, voit lukea lisää äitiys- ja lantionpohjan fysioterapeutti Janna Rosenqvistin blogista.

Sikiön liikkeet

Jihuuu, tunsin sikiön liikkeet ensimmäistä kertaa vatsan ulkopuolelta. Vaikka olin tuntenut liikkeitä jo vatsan sisällä, on tämä uusi vaihe jotenkin erilaista. Ikään kuin hän tulisi sieltä sisältä hetkeksi moikkaamaan ulkomaailmaa ja pikkiriikkisen hetken näyttäytymään, että vatsani sisällä on ihan oikeasti joku. Näkyvä pallovatsa ei ole vain äidin keho. 

Esikoistamme odottaessani mieheni halusi tosi mielellään tuntea sikiön liikkeitä vatsan päältä. Varmaan se hänellekin oli jotenkin konkreettinen ele. Mutta tällä kertaa mieheni ei tietenkään ehtinyt tuntea mitään. Odotimme käsi vatsalla, jospa hän olisi uudestaan antanut pienen merkin itsestään. Mutta ei. Aika tyypillistä...