Raskausajan fysioterapia auttaa nauttimaan ainutlaatuisesta raskaudesta

26.05.2022

Raskausajan fysioterapiasta saat apua niin turvotukseen, virtsankarkailuun kuin liitoskipuihinkin. 

Myös monia muita raskauden aikaisia kipuja ja arkea häiritseviä tekijöitä voidaan helpottaa fysioterapialla manuaalisin käsittelyin, rentouttaen ja helpottaen ainutlaatuisesta ajasta nauttimista.


Olen äitiys- ja lantionpohjan fysioterapeutti Janna Rosenqvist ja tässä artikkelissa ja videolla kerron, milloin raskausajan fysioterapiaan voi tulla ja mitä fysioterapiassa tapahtuu.


Apua niin liitoskipuihin kuin raskauden aikaiseen virtsankarkailuun

Yhdeksän kuukauden aikana elimistössä tapahtuu paljon. Raskaudenaikaisia liitoskipuja on yli puolella raskaana olevista. Liitoskivut kertovat muuttuvasta kehosta ja moni ajatteleekin, että ne vain kuuluvat asiaan. Kipuja voidaan kuitenkin helpottaa fysioterapialla.

Vastaanotolla tutkin aina asiakkaan päästä varpaisiin, sillä raskaus ei vaikuta vain lantion alueella vaan koko kehossa. 

"Ryhtimuutosten, turvotuksen ja raajojen puutumisen helpottamiseen, käytän erilaisia manuaalisia käsittelyitä ja lempeitä liikkeitä." 

Selän ja lantion alueen kipujen lisäksi vastaanotolle saavutaan esimerkiksi raskauden aikaisen virtsankarkailun vuoksi. Raskauden aikana monet kärsivät tavallista enemmän närästyksestä. Vatsan kasvaessa oireet usein pahenevat. Ruokavalion ja ateriarytmin suunnittelun ohella, voidaan närästystä helpottaa fysioterapialla.

Käsittelyjen ja kotihoito-ohjeiden avulla keho saadaan rentoutumaan ja näin pystytään helpottamaan raskaana olevan arkea. Tarvittaessa myös jännittyneet purentalihakset saadaan rennoiksi vastaanotolla.

Raskausfysioterapiaan voi hakeutua läpi raskauden

Raskausfysioterapiaan voit saapua vain kerran tai tarpeen ja vaivojen mukaan. Hoitojakso suunnitellaan aina sinun toiveidesi ja tarpeidesi mukaan. Sarjahoitona raskausfysioterapia toimii myös ennaltaehkäisevästi. Ajan voit varata milloin vain raskauden aikana. Tärkeintä on, että haet apua, etkä jää yksin. 

"Usein pystyn auttamaan tai ainakin vähintään lieventämään tulevan äidin vaivoja ja näin helpottamaan oloa ja arjen sujuvuutta."

Tärkeä osa fysioterapiaa on ammattilaisen tuki tulevalle vanhemmalle. Vastaanotolla käyn asiakkaan kanssa läpi myös aiemmat raskaudet, terveydentilaan vaikuttavia asioita, ruokavaliota ja liikuntatottumuksia. Keskustelemme myös arjen voimavaroista ja voinnista yleisesti. Fysioterapiassa keskeinen asia on asiakkaan odotukset ja toiveet, joiden pohjalta suunnittelen hoidon.

Fysioterapiasta saat vinkkejä oikeanlaiseen liikuntaan

Moni raskaana oleva pohtii mitä uskaltaa raskaana ollessa tehdä ja kuinka kannattaa liikkua. Liikuntaa ei tarvitse välttää vaan liikkua voi yleisten suositusten mukaisesti noin 150 minuuttia viikossa, mikäli raskaus sujuu ongelmitta ja oma olo on hyvä. Liikkua voi esimerkiksi kymmenen minuuttia kerralla tunnin sijasta.

"Raskauden edetessä liikunnan muotoa, sen tehoa ja kestoa on hyvä sopeuttaa vallitsevan tilanteen mukaan." 

Esimerkiksi kuntosalilla voi turvallisesti harjoitella raskauden aikana, kun muokkaa harjoitteluasentoja, vähentää toistomääriä ja muistaa pitää taukoja. Mikäli omassa liikuntalajissasi on vaarana kaatua, saada iskuja tai harjoittelussa on liian kova teho, suosittelen pitämään taukoa siitä raskauden aikana.

Tärkeintä on löytää hyvän olon liikunnan muotoja. Raskausaikana onkin hyvä keskittyä kunnon ylläpitämiseen kunnon kohottamisen sijasta.

Fysioterapian tueksi voidaan kehoa rentouttaa ja valmistella synnytystä varten raskaushieronnalla. 

Vyöhyketerapeuttisella synnytyksen stimulointihoidolla voidaan vuorostaan auttaa käynnistämään synnytystä. Näistä aiheista kerron lisää toisessa artikkelissani ja videoissa.

Videollani kerron lisää ryhtimuutosten aiheuttamista kivuista, annan vinkkejä raskaudenaikaiseen liikuntaan ja kerron, kuinka turvotusta voidaan helpottaa raskausfysioterapialla.

Tutustu seuraaviin blogikirjoituksiini...

Raskaus on pitkä aika myös vauvalle. Tutustu blogiartikkeliini kuinka vyöhyketerapeuttinen vauvahieronta helpottaa vatsavaivoja ja helpottaa monia kipuja.

Lisää meidän blogikirjoituksia lantionpohjan fysioterapiasta.

Janna Rosenqvist

Äitiys- ja lantionpohjan fysioterapeutti

Äitiyden myötä halusin erikoistua lantionpohjan ja sen toimintahäiriöihin sekä äitiysfysioterapiaan. Hoidoista ja taustastani kerron lisää facebook-tililläni ja instagramissa

Olen tällä hetkellä äitiyslomalla. Kun palaan takaisin töihin, jatkan vastaanottoani Helsingin keskustassa Femedan gynekologisella erikoislääkäriasemalla ja Lauttasaaressa äitien ja vauvojen hoitoon erikoistuneessa hoitolassa Organic spirit.