Raskausviikko 24

11.10.2021

Raskauden aikana tulisi huolehtia suun terveydestä

Olen joka kerta meinannut unohtaa huolehtia suun terveydestä käymällä hammaslääkärillä. Raskaus vaikuttaa myös suun terveyteen monella eri tapaa. 

Syljen koostumus muuttuu, mikä voi johtaa hampaiden reikiintymiseen. Ientulehduksia saa helpommin kuin normaalisti ja vaikka mitä muuta.


Muistan edellisestä raskaudestani sen, että aina, kun joku uusi vaihe, oire tai tunne alkaa, ei se yleensä mene ohi. 

Tarkoitan, että vatsa vaan jatkaa kasvamistaan, joten esimerkiksi kipeytynyt selkä, paineen tunne alavatsassa, liitoskipu, turvotus tai ilmavaivat eivät itsestään poistu. Jos mahdollista, on tehtävä muutoksia, jotta oireet helpottavat. 

Edellisellä viikolla kerroin, kuinka istuminen päätetyötä tehdessä oli alkanut tuottamaan haasteita. Päätin nopeasti, että minun on ostettava uusi työtuoli, jossa saisin vatsan korkeammalle ja selän suoremmaksi. Lisäksi uuden tuolin avulla saisin hyvää harjoitusta ristiselän lihaksille.

Tukivyö ja fysiologiset muutokset...

Päätin myös ottaa uuden tukivyöni käyttöön silloin, kun tuntuu, että vatsan alaosa ja selkä tarvitsevat lisää tukea. Ostin aika reilun kokoisen vyön, joten tällä hetkellä se on vielä hieman iso. Tulen kuitenkin tarvitsemaan vyön koko pituuden, kun vatsa on kasvanut. Jos käy samalla tavalla kuin esikoiseni kanssa, kasvaa vatsani suoraan eteen, vaikka se olisi kuinka suuri. 

Ihmettelin silloin, miten voi fysiologisesti olla mahdollista, että vatsa voi olla niin iso ilman, että kaadun eteenpäin. En kyllä yhtään ihmettele, että naisen vartalossa kaikki lihakset, nivelet, lihaskalvot ja jänteet ovat todella kovilla koko raskauden ajan. Puhumattakaan ihosta. Yritän muistaa rasvata vatsaa ja rintoja, jotta ihoparka ei ainakaan kuivana ja huonokuntoisena joudu venymään.

Suun terveys raskauden aikana

Olen joka kerta meinannut unohtaa huolehtia suun terveydestä käymällä hammaslääkärillä. Raskaus vaikuttaa myös suun terveyteen monella eri tapaa. Syljen koostumus muuttuu, mikä voi johtaa hampaiden reikiintymiseen. Ientulehduksia saa helpommin kuin normaalisti ja vaikka mitä muuta. Raskaana olevalla eikä vastasyntyneen äidillä kannata olla bakteereja suussa. Kun nämä asiat palautuivat taas mieleeni, suuntaan pikaisesti hammastarkastukseen perheemme luottohammaslääkäri Karri Åbergin vastaanotolle.

Perusteellisesta hammastarkastuksesta selviää, että onneksi kaikki suussani vaikuttaa olevan kunnossa. Karri kertoo tarkemmin omassa asiantuntijablogissaan, miten "Raskauden aikainen suun tulehdus voi vaikuttaa lapsen syntymäpainoon". Karrin blogista ja videoista löydät myös paljon tietoa sekä lasten että aikuisten suun terveydestä.

Hampaita ja suun terveyttä ei voi raskaana ollessa, eikä kyllä muutenkaan, hoitaa liian hyvin, joten käyn vielä samalla suuhygienisti Noora Liesisen luona tekemässä soodapuhdistuksen ja poistattamassa myös vähän hammaskiveä. Saan myös muistutuksen siitä, kuinka hampaita ja suuta tulisi hoitaa kotona. Jos itse kaipaat neuvoja, kannattaa katsoa Nooran blogivideoita ja artikkeleita.