Rasvansiirto rintoihin on luonnollinen menetelmä

01.09.2022

Oman rasvan käyttö rintojen suurennukseen on jo vakiintunut menetelmä ja se on silikoni-implanteille luonnollinen vaihtoehto. Olen kirurgian ja plastiikkakirurgian erikoislääkäri Hilkka Peltoniemi. 

Kauan plastiikkakirurgin työtä tehneenä olen nähnyt paljon silikoni-implanttien aiheuttamia, hyvinkin ikäviä ongelmia. Olen iloinen, että nykyisin on olemassa myös muita vaihtoehtoja rintojen korjaukseen ja suurennukseen. 


Rinta-implantit ovat toki nopea ja tehokas tapa muuttaa rintojen muotoa, mutta aina väliaikainen ratkaisu. Lisäksi kehoon laitetaan vierasesine. Sen sijaan rasvansiirto on luonnollinen menetelmä ja sen tulos on pysyvä. Rasvansiirtoa harkitessa on kuitenkin tarpeellista ymmärtää biologisen menetelmän vaatimukset ja rajoitukset, jotta tulos vastaisi odotuksia. Tämän artikkelin videollani kerron rasvansiirrosta WAL-tekniikalla ja siihen liittyvistä tutkimustuloksista sekä näytän potilaskuvia.


Rasvansiirron ja implanttien ero?

Rasvansiirron ja implanttien tulos ja koko menetelmä on erilainen. Implantti on vierasesine, jolla rinnan muotoa voidaan muokata rajustikin. Rasvasiirre puolestaan tuo rintaan kerroksittain pehmeää muotoa, ja sillä saadaan suurempi muutos vain toistettuna riittävän monta kertaa. Rasvansiirrossa potilaan omia rasvasoluja siirretään esimerkiksi vatsanseudulta rintoihin. 

"Kehoon ei tule mitään vierasesineitä." 

Vesisuihkurasvaimutekniikalla (WAL) kerätty rasva siirretään pienempiin ruiskuihin. Rasva ruiskutetaan tiheästi erittäin ohuina noroina rinnan ihonalaiseen rasvaan ja rintarauhasen alle sekä rintalihakseen. Haavat suljetaan pienillä sulavilla ompeleilla ja teipataan kiinni. Rintaan ei tule mitään suuria arpia.

Yksinkertaistaen voidaan sanoa, että implantti on kuin täytekakun pohja, ja rasvasiirre on kuin kermavaahto. Kermavaahdolla on vaikea saada aikaan töröttävää ja jämäkkää tötteröä, kun taas täytekakun pohjasta voi halutessaan tehdä hyvinkin korkean. 

Mutta kermavaahdolla voidaan paksuntaa lässähtänyttä kakkua, loiventaa teräviä tai rypistyviä reunoja, peitellä kuoppia ja epämuotoisuuksia. Ja jos täytekakun pohja joudutaan ottamaan pois, voidaan kermavaahdolla yrittää paikata tilannetta, sen verran kuin kermaa riittää. 

"Rasvalla voidaan myös lähentää rintojen väliä ja pehmentää luisevaa rintakehää, mikä ei onnistu implanteilla."

Menetelmällä ja kokemuksella on merkitystä lopputulokseen

Rasvansiirto on tekniikkalaji. Sen voi tehdä hyvin tai huonosti, mikä vaikuttaa tulokseen. Tärkeää on, että rasvaa siirretään pieninä pisarajonoina terveen kudoksen lomaan, jolloin muodostuu "täytekakku", jossa on tiheästi kerroksittain alkuperäistä rinnan kudosta ja siirrettyä rasvaa. 

Tieteellisten tutkimusten ja noin 1000 leikkaamani potilaan perusteella, mielestäni WAL-menetelmä on tällä hetkellä markkinoilla olevista tekniikoista paras. WAL on kalliimpi kuin Colemanin yksinkertaisempi metodi, koska laitteet ja kertakäyttöiset letkustot maksavat. Voit lukea lisää vesisuihkurasvaimutekniikasta (WAL - water-assisted liposuction, Body-Jet) sekä itse leikkauksesta omilta verkkosivuiltani


Mitä rintojen rasvansiirrolla voidaan korjata?

Rasvaa siirretään rintarauhasen ympärille, sen päälle ja alle sekä rintalihakseen, mutta ei rauhaskudokseen. Tämä on eurooppalainen suositus. Näihin kerroksiin mahtuu rinnan koosta ja ihon venyvyydestä riippuen vaihteleva määrä rasvaa, karkeasti noin 250-400 ml. Nuppumaiseen, nuoreen rintaan ei mahdu määräänsä enempää, kun taas imetysten myötä löystyneeseen rintaan voi mahtua pehmeästi jopa 400 ml.

Rasvansiirtoa rintoihin suosittelen, jos:

  • imetyksen jälkeen rinnat ovat surkastuneet ja roikkuvat.
  • ongelma on pienirintaisuus tai rintojen kehittymättömyys.
  • kärsit rintojen epäsymmetriasta.
  • rintaimplantit poistetaan, niin rintaa täytetään omalla rasvalla.
  • jos rinnoissa on kehityshäiriö, kuten tubulaariset- eli putkirinnat.
  • rinnoissa on kiristäviä arpia, esimerkiksi sädehoidon jälkeen.
  • rinnoissa on ihovauriota, esimerkiksi raskausarpia, ohut ja rypistyvä tai auringon vaurioittama iho.
  • jos rintoja tarvitsee korjata rintasyöpäleikkauksen jälkeen.

Videollani kerron rintojen rasvansiirrosta ja näytän siihen liittyviä tutkimustuloksia. Näytän mitä rintojen rasvansiirrolla voidaan korjata ja kerron toimenpiteen tekniikasta. Videolla näytän potilaskuvia ennen leikkausta ja tuloksia leikkauksen jälkeen. Kuvissa näkyy rintoja, jonka vuoksi Youtube on rajoittanut sisällön yli 18-vuotiaille. Video on katsottavissa, kun olet kirjautunut sisään Google-tilin kautta. Linkki videon Youtubessa.

Hilkka Peltoniemi

LKT, kirurgian ja plastiikkakirurgian erikoislääkäri

Olen perehtynyt rasvansiirtoihin, rasvaimuun ja vartalon ja rintojen muovaamiseen ja korjaamiseen. Työssäni haluan auttaa ns. tavallisia ihmisiä sekä ratkaista perheenäitien murheita. Raskauksista palautuminen, rintojen synnynnäiset kehityshäiriöt tai esimerkiksi laihduttamiskierre, voivat aiheuttaa sekä terveyteen että hyvinvointiin vaikuttavia ongelmia ja haasteita. 

Pidän vastaanottoa ja leikkaan Eiran sairaalassa. Lisätietoja taustastani, tutkimustyöstäni ja leikkaustoimenpiteistä löydät omilta verkkosivuiltani.