Kireä sektioarpi voi aiheuttaa kipua koko kroppaan

09.05.2022

Usein sektiota ei ole etukäteen suunniteltu, vaan leikkaus tulee äidille yllättäen. Kokemus voi olla raskas ja haavan hoitoon annetaan yleensä ohjeita, mutta sektioarven hoidosta puhutaan synnytyssairaalassa kovin vähän. 

Sektio on suuri leikkaus, jossa haavan jälkihoito on tärkeää, jotta arpi ei aiheuta jumeja ja kiputiloja.


Olen lantionpohjan fysioterapeutti ja seksuaalineuvoja Mari Camut. Tässä artikkelissa ja videolla annan vinkkejä sektioarven hoitoon. Videolla näytän myös esimerkin yhden potilaan sektioarven hoitamisesta


Sektioarpi on kuin puuvillalanka trikoovaatteessa

Kireä sektioarpi vaikuttaa koko kroppaan. Sanonkin usein vastaanotolleni tuleville, että arpi on kuin joustavaan trikoovaatteeseen ommeltu jämäkkä puuvillalanka.

Ihmiskeho koostuu lihaskalvoista, jotka risteilevät läpi kehon päästä varpaisiin. Joustavien lihaskalvojen keskellä oleva kireys voi aiheuttaa esimerkiksi niska-hartiaseudun jumeja, kun arpi vetää ryhtiä kumaraan. Niskojen hierominen voi auttaa hetkellisesti, mutta kun vatsassa oleva kireys saadaan pois, ryhtikin palautuu ja jumit helpottavat.

Arven hoitamisen voi aloittaa, kun haava on parantunut

Sektio on iso leikkaus, joten arven tulee antaa parantua rauhassa. Synnyttäjä saa kotiin ohjeet haavan hoitamiseen, mutta arven hoidosta ei yleensä puhuta.

Kun haava on parantunut kokonaan ja ompeleet poistettu, on aika hoitaa arpea. Arpi saattaa tuntua kovalta ja olla tunnoton, sillä leikkauksessa myös hermot vaurioituvat.

"Kireys ja turvotus aiheuttavat sen, että nesteet eivät pääse liikkumaan eikä alavatsaa saa aktivoitua. Selkäkin voi olla kipeä."

Sektioarven hoitaminen on sen hieromista. Hierominen aloitetaan pyörivällä liikkeellä ylävatsasta. Hieromiseen voi käyttää rasvaa tai hierontaöljyä. Pikkuhiljaa hierotaan lähempää arpea ja myös arven päältä.

Arpea voi hoitaa esimerkiksi suihkussa, jos arki on kiireistä

Moni saattaa ajatella raskaan synnytyskokemuksen jälkeen, että arven kireys ja pömpöttävä vatsa vain kuuluvat asiaan. Näin ei kuitenkaan ole. Tutustu myös artikkeliini ja videooni "Vatsalihasten erkauma on vaikea tunnistaa - apua on kuitenkin saatavilla"

Oikeaoppiseen arven hoitoon saat apua arpien hoitoon perehtyneeltä fysioterapeutilta. Omalla vastaanotollani muistutan, että jokainen synnytys, myös sektiolla tapahtuva, on omanlaisensa ja siksi jokaista sektioarpea tulee myös hoitaa yksilöllisesti.

"Lapsiperhearjen tiimellyksessä arven hoidolle voi kuitenkin olla vaikea löytää aikaa."

Kannustankin usein asiakkaitani hoitamaan arpea esimerkiksi suihkussa ollessaan. Kun fysioterapeutin kanssa on katsonut oikeanlaisen hoidon kuntoon, on myös kotona helpompi ottaa hetki itsensä hoitamiselle.


Videollani kerron ja näytän lisää sektioarven hoidosta sekä esimerkin yhden potilaan sektioarven hoitamisesta.

Mari Camut

Lantionpohjan fysioterapeutti, seksuaalineuvoja

Olenlantionpohjan toimintahäiriöihin ja vatsalihasten erkauman kuntoutukseen erikoistunut fysioterapeutti. Äitiyden myötä halusin erikoistua juuri lantionpohjan ja vatsalihasten erkaumien kuntoutukseen. Taustastani ja palvelutarjonnasta voit lukea lisää omilla verkkosivullani sekä instagramissa ja facebook-tililläni.

Ajan vastaanotolleni voit varata Helsingin keskustaan Femedan gynekologiselle erikoislääkäriasemalle ja Aavan Kampin lääkärikeskukseen sekä Espoossa Terveystalon Leppävaaran toimipisteeseen ja Aavan Tapiolan lääkärikeskukseen.