Hampaat kirkkaiksi soodalla vai valkaisuhoito?

18.11.2021


Hampaiden kirkastamiseen ja valkaisemiseen löytyy useita tapoja. Hampaiden väriä voidaan kirkastaa soodalla tai valkaista asteen tai kahden verran kevyemmällä karbamidiperoksidilla. Perinteinen ja tehokkain tapa on puolestaan vetyperoksidivalkaisu. 


Olen suuhygienisti Noora Liesinen ja tässä artikkelissa ja videolla kerron tarkemmin hampaiden kirkastamisen ja valkaisun vaihtoehdoista.


Miten valita oikea hoitovaihtoehto hampaiden valkaisuun?

Etenkin erilaiset ruoka- ja juomatuotteet aiheuttavat hampaisiin tummentumia. Toisille tummentumia tulee enemmän ja toisille vähemmän. Vaihtoehtoja hymyn kirkastamiseen on erilaisia. Tutustu myös vinkkeihin, kuinka hoitaa hampaita kotona.

Hampaiden kirkastamiseen käytetään soodapuhdistusta, joka on hellä "luomuvalkaisu". 

"Usein jo soodapuhdistus poistaa värjäymät hampaista." 

Mikäli soodapuhdistus ei kuitenkaan riitä, voidaan hampaan väriä muuttaa valkaisulla. Perinteinen tapa valkaista hampaita on vetyperoksidihoito, jolla hampaiden väriä on mahdollista vaalentaa useita asteita. 

Vetyperoksidin rinnalle tulleista vaihtoehdoista yksi suosituimmista on karbamidiperoksidilla tehtävä kevyempi ja hellävaraisempi vaalennusratkaisu.

Kevytvaalennuksen kohdalla voisi jopa puhua ennemmin hampaiden kirkastamisesta valkaisemisen sijaan, sillä lopputulos on luonnollinen ja lähellä hampaiden alkuväriä. Kevytvaalennus kirkastaa hampaan väriä maltillisesti ja on hellä valkaisumuoto, joka ei aiheuta vihlontaa.

Hampaat kuvataan ennen valkaisua ja sen jälkeen

Valkaisuprosessi alkaa asiakkaan hampaiden lähtösävyn määrittelystä. Tätä varten on olemassa sävylevy, johon hampaita verrataan. Itse kuvaan hampaat ennen valkaisuhoitoa suukameralla ja valkaisun jälkeen kuvaan samalla kameralla saavutetun lopputuloksen. 

"Valkaistuja hampaita verrataan lähtösävyyn ja näin voidaan kuvista suoraan nähdä, kuinka paljon hampaita on saatu hoidon avulla valkaistua."

Kun valkaisu tehdään suuhygienistin vastaanotolla, laitetaan asiakkaalle suuta auki pitävä muotti sekä suojataan ikenet. Kun valkaisugeeli on levitetty hampaiden pinnalle, se aktivoidaan lääketieteelliseen käyttöön tarkoitetulla sinisellä valolla.

Valkaisun jälkeen tulee välttää värjääviä ruokia ja juomia

Ennen hampaiden valkaisuun saapumista on hyvä syödä kunnolla, sillä valkaisun jälkeen on oltava syömättä noin kaksi tuntia. Valkaisutavasta riippuen hampaita värjääviä ruokia ja juomia tulee välttää 6-48 tuntia.

Etenkin kahvi ja tee, punaviini sekä soija ja vastaavat ruoka- ja juomatuotteet aiheuttavat tummentumia.

Kirkkaat hampaat myös kotona

Hoitotuloksen ylläpitämiseen hampaiden kirkastaminen on mahdollista tehdä myös kotona suuhygienistin vastaanotolla saatavien ohjeiden pohjalta. Kotihoitomuotti tehdään vastaanotolla asiakkaalle sopivaksi.

Lisäksi saatavilla on myös kotona käytettäviä pikamuotteja. Kotona käytettävässä valmiissa muotissa on valkaisuaine muotin sisällä. Se on edullinen ja sillä on mahdollista ylläpitää tehtyä valkaisua tai jopa saada hampaita valkaistua.

Lue lisää esteettisestä hammashoidosta hammaslääkäri Karri Åbergin artikkelista.

Videollani kerron lisää hampaiden kirkastamisesta ja esittelen valkaisuun käytettäviä välineitä.

Noora Liesinen

Suuhygienisti

Teen suuhygienistinä hammashoidon toimenpiteet hellävaraisesti ja huolellisesti. Pyrin luomaan asiakkaalle turvallisen ja positiivisen kokemuksen hammashoitokäynnistä ja hoidan mielellään myös pelkopotilaita. 

Ajan vastaanotolleni voit varata Herttoniemeen Hampaasi hammaslääkäriasemalle.