Raskaus ja vaatteet

- haasteita raskausajan pukeutumisessa

Kaikki raskaana olevat naiset käyvät läpi kokonaisvaltaisen muutoksen. Jotkut nauttivat myllertävästä matkasta koko sydämellään, kun toiset eivät ole lainkaan sinut itsensä kanssa vartalon pyöristyessä. Yhdistävä tekijä kaikilla tulevilla äideillä on kuitenkin se, ettei turhia vaateostoksia haluta tehdä. 

Olen tyylikonsultti Annika Wallden ja tässä artikkelissa ja videoilla kerron omat vinkkini raskausajan pukeutumiseen.

Vierailen Sarin luona antamassa pukeutumisvinkkejä sekä raskauden aikana että raskauden jälkeen. Sarin raskausajan blogissa käsitellään viikkotasolla lähteiden ja perheeni.fi oman kätilön Riia Siivikon avulla, mitä odotusaikana kasvavan sikiön osalta tapahtuu. Tutustu raskausblogiin...

Pukeutuminen raskaana
Pukeutuminen raskaana

Raskausajan pukeutumisvinkit

- vaatteita raskaana oleville

Raskauden aikana vaatteiden käytännöllisyys sekä leikkauksien monipuolisuus ovat kaiken A ja O. Mikä vaate sitten on toimiva ja monikäyttöinen raskausajalle? Ja minkälaisia vaatteita voit hyödyntää omasta vaatekaapistasi? Tai millaisia vaateita voisi hankkia, joita voisi käyttää myös raskauden jälkeen? Eikä raskauden aikana luonnollisestikaan pidä kärsiä epämukavista vaatteista tai hikoilla epämiellyttävissä materiaaleissa. 

Katso 3 videon jaksoista, millaisia vinkkejä annan raskaana olevalle Sarille...

Videoiden kootut vinkit raskausajan pukeutumishaasteista

Pukeudu lempivaatteisiisi niin pitkään kuin niihin mahdut. Et tiedä millä tavalla vartalosi ja makusi muuttuvat tämän ihmeellisen seikkailun myötä, joten nyt kannattaa yhdistellä mielin määrin aarteita omasta kaapistasi.

Vinkki 1: Kuminauha housuihin

Ensimmäisen kolmanneksen aikana vatsasi pyöristyy hieman, mutta housusi alkavat luultavasti jo kiristää. Silloin paras ystäväsi voi olla kuminauha; tee lenkki reiän läpi ja vedä silmukka napin ympärille. Tämän näppärän niksin avulla saat housuihin taiottua lisää senttejä. Suosi kuitenkin housuja ja hameita, joissa on joustava ja leveä resori, ettei mikään purista vatsaasi ikävästi. Uteliailta katseilta vältyt valitsemalla yläosia, joissa on peplum-helma tai reippaasti laskoksia edessä.

Vinkki 2: Alusvaatteet

Vauvavatsa kasvaa alussa hitaasti ja koko ylävartalosi muuttaa pikkuhiljaa muotoaan. Oikean kokoiset ja kiristämättömät alusvaatteet ovat ehdottomasti tärkein hankintasi raskautesi aikana. Kaarituelliset rintaliivit voivat puristaa ikävästi, joten silloin urheiluliivit hyvällä tuella ovat toimivampi ratkaisu. Imetysrintaliivit tulisi ostaa vasta ihan loppumetreillä, jotta oikean koon valinta helpottuu. Tukisukkahousut auttavat, jos nestettä kertyy esimerkiksi jalkoihin.

Vinkki 3: Monipuolinen trikoohame

Joustavat materiaalit ja monipuoliset vaatteet helpottavat raskaana olevan pukeutumista. Trikoohame toimii joka päivä sellaisenaan tai sukkahousuihin yhdistettynä.

1. Saat luotua arkisia asukokonaisuuksia pitkillä topeilla ja kauluspaidoilla. Suosi paidoissa väljempää mallia, jotta stailaaminen onnistuu näyttävästi vatsaa korostaen. Lainaa mieheltäsi kauluspaita, jos omasi ovat tyköistuvampaa mallia. Stailaa asua käärimällä hihoja aina kyynärpäihin asti tai solmi paita vatsan päältä. Näin saat luotua kauniin ja kevyemmän siluetin.

2. Työasuna hame ja toppi -yhdistelmä toimii pitkän neuleen kanssa. Voit kiinnittää neuletakin hakaneulalla tai erillisellä vyöllä, jos haluat korostaa vatsaasi. Neuletakki imartelee muotojasi kauniisti, kun helma jää reippaasti lantion yläpuolelle tai ulottuu melkein polviin asti.

3. Juhlavan asun luot esimerkiksi kietaisuboleron upeilla hihoilla. Näyttävä korut lisäävät aina juhlan tuntua! Rusetin voit solmia kauniisti vatsan toiselle puolelle.


Vinkki 4: Leggarit ja pillifarkut ovat arjen pelastajat

Leggingsit tai pillifarkut kuuluvat tapahtumarikkaisiin arkipäiviin. Äitiysmalleissa on usein erittäin korkea ja joustava resori, joka toimii hyvin viimeisellä kolmanneksella tai heti kun vatsa on pyöristynyt kunnolla. Kapeilla lahkeilla korostat vauvavatsaasi kauniisti, mutta lievästi levenevä malli on myös imarteleva. 

Yläosaksi voit valita pitkän topin, puseron, neuleen tai vaikka tunikan. Iso huppari, jossa on riittävästi tilaa, on myös nappivalinta. Työpukeutumiseen lisäät ryhdikkyyttä esimerkiksi bikertakilla tai bleiserillä.

Luot skarpin kokonaisuuden yhdistämällä samanväriset housut ja paidan eriväriseen neuleeseen tai jakkuun. Suosi asuissa tyylikontrasteja ja yhdistä erilaisia materiaaleja keskenään.

Vinkki 5: Kengät

Mukavat kengät, jotka oikeasti tuntuvat hyvältä jalassa, edesauttavat jaksamista raskausaikana. Kengät viimeistelevät asukokonaisuutesi, joten joskus käytännöllisyys ei välttämättä ole tärkein kriteeri. Matalakin korko antaa kivasti ryhtiä koko olemukseesi. Tarkista kuitenkin, että korko tukee jalkoja kantapäistä ylöspäin polviin asti. Korokepohja- ja kiilakorkokengät toimivat mukavina vaihtoehtoina myös juhlapukeutumisessa.

Raskaana ollessa jalkasi saattavat turvota ja joudut ehkä kenkäostoksille. Valitse silloin esimerkiksi lenkkarityyliset kengät, joihin saat lisättyä pohjallisen myöhemmin, jos jalkasi koko palautuu. Joskus jalka voi olla raskauden jälkeen pysyvästi hieman aiempaa suurempi.


Vinkki 6: Mekot toimivat raskausajan arjessa

Mekoille on raskausaikana paljon käyttöä. Niissä on kätevästi ylä- ja alaosa samassa paketissa. Vatsan pyöristyessä ja rintojen kasvaessa löysemmät mallit toimivat paremmin. Kietaisumallit tai mekot, joissa on joustava materiaali, laskettu hartialinja tai raglanhihat, ovat myös toimivia valintoja. 

Pitkissä mekoissa pituus riittää hyvin pyöristyvän vatsan kanssa, kun taas lyhyemmät mekot toimivat raskausajan loppuvaiheessa paremmin tunikan tapaan.

Vyöllä saat stailattua mekollesi uuden mallin, jos mekossa on esimerkiksi valmiiksi korostettu vyötärölinja.

Vinkki 7: Ulkotakki

Raskausajan toimivin takkivalinta on tumma, väljä ja hieman pidempi malli, jossa on kiristysmahdollisuus vyötäröllä. Parkamallinen takki toimii erittäin hyvin raskausajan jälkeenkin. Iso kaulahuivi toimii hätätapauksessa lämmikkeenä, jos takkia ei saa kunnolla kiinni.

Pukeudu olotilaasi kuunnellen

Kokonaisvaltainen tyyli ei koostu pelkästään kaapissa olevista vaatteista ja asusteista. Toimiva henkilökohtainen pukeutumistyyli perustuu siihen, että sisäinen persoona (kuka minä olen ja miten minä voin) sekä ulkoinen olemus (miltä minä näytän ja miten haluan pukeutua) kohtaavat parhaalla mahdollisella tavalla. Oman tyylin löytäminen ei luonnistu kaikille perusarkenakaan - miten sitten raskaana ollessa voisi onnistua, kun kroppa muuttuu ja olotila sekä tunteet heittelehtivät?

Raskauden aikana minäkuva elää jatkuvasti

Sanomattakin on selvää, että tuleva äiti päättää itse, kuinka paljon haluaa panostaa pukeutumiseen. Oman tyylin ylläpitäminen raskauden aikana voi myös tuntua ihan turhanpäiväiseltä, mikä on ihan ymmärrettävää.

Kannustan kaikkia pukeutumaan olotilaansa kuunnellen aina mahdollisuuksien mukaan. Tämä voi raskaana olevalle olla erittäin voimaannuttava pukeutumistapa. Tutkimuksien mukaan vaatevalinnoilla on tieteellisesti sekä piristävä että rauhoittava vaikutus elämäämme (lähde: Psykologi Dawnn Karen -Dress Your Best Life). 

Vaatteilla viestimme itsestämme ja olotilastamme erittäin paljon. Juhlapukeutumisella loihdimme helposti upean tunnelman, mutta myös perusarkena kannatta valita vaatteita mieltä kuunnellen. 

Mieti itsellesi piristäviä vaihtoehtoja: värikkäät asukokonaisuudet ovat tiedettävästi erittäin energisoivia.

Voinko vaikuttaa olooni raskauden aikana pukeutumalla tietyllä tavalla?

Raskaushormonit voivat lisätä väsyneisyyttä ja joskus jopa alakuloisuutta. Väsymyksen iskiessä isot neuleet ja hupparit lohduttavat sinua lempeästi ja stressaantunut kehosi rauhoittuu pehmeissä olovaatteissa. Itsekriittisyys on pahin vihollinen kaikille naisille, ei pelkästään raskaana oleville.

Mieti milloin olet ollut parhaimmillasi ja mitä sinulla oli silloin päällä? Yritä loihtia asu uudelleen korostamalla vartalosi uusia naisellisia muotoja. Saatko luotua saman itsevarman olon itsellesi pelkästään vaatteita vaihtamalla?

Entä pukeutuminen raskauden jälkeen...

Raskauden aikana elimistössä tapahtuu paljon fyysisiä muutoksia. Synnytyksen jälkeen palautuminen on yksilöllistä. Suurimmalla osalla kuluu aikaa, kunnes vartalo tuntuu taas omalta. Monet kokevat haasteita keskivartalon alueella ja vatsa pömpöttää vielä kuukausia. Mahdollinen imetys vaikuttaa myös pukeutumiseen. Väsynyt äiti ei usein jaksa juurikaa keskittyä itseensä, puhumattakaan ulkonäköönsä. Joskus sitä kaipaa kuitenkin arkeen tai juhlaan hieman piristystä.

Katso videoilta parhaat vinkkini Sarille raskauden jälkeiseen pukeutumiseen...


"EWOKE = kukoista tietoisesti omalla tyylilläsi"