Urheilijan astma on usein lievä ja jää siksi tunnistamatta

20.05.2022

Astma on yleinen sairaus. Väestöstä astmaa sairastaa noin 5-10 prosenttia. Urheilijoilla astmaatikkojen määrä on 10-15 prosenttia. Urheilijan astma jää kuitenkin helposti huomaamatta.


Olen liikuntalääketieteen erikoislääkäri Lauri Alanko. Tässä artikkelissa ja videollani kerron, kuinka urheilijan astman voi tunnistaa.



Kun kehitys junnaa paikallaan ja suorituskyky laskee, saattaa syynä olla astma

Treeni ei kulje. Juoksussa treeni menee hyvin, mutta viimeinen kisassa rutistus jää puuttumaan. Pukuhuoneessa vaivaa yskä ja lievää sairastelua on toistuvasti. Suorituskyky laskee eikä kehitystä tapahdu, vaikka treenejä hiotaan ja kuormitusta kasvatetaan suunnitelmallisesti.

Urheilijan astma on usein lievä, minkä takia nämä merkit jäävät usein huomaamatta. Astma on kuitenkin yleinen sairaus, joten sen mahdollisuus on syytä pitää mielessä, jos urheilijan kehitys junnaa paikallaan tai suorituskyky yllättäen laskee.

Nuorten urheilijoiden suorituskyvyn laskuun erikoistunut lääkäri osaa määrätä oikeat kokeet

Myös liman erityksen määrä rasituksen yhteydessä voi kertoa astmasta, mutta usein astmaan liitettyä hengityksen vinkumista taas ei useinkaan esiinny. Lääkäri määrää tavanomaiset astmakokeet, mutta mitään ei löydy.

Lieväoireinen urheilijan astma ei yleensä näy perinteisissä astmakokeissa, kuten spirometriassa ja PEF-seurannassa. 

"Nämäkin kokeet on hyvä ottaa, mutta niiden lisäksi tarvitaan usein keuhkoputkien altistuskoe astman toteamiseksi." 

Kun kehitys jumittuu ja ottaa takapakkia, on hyvä varata aika nuorten urheilijoiden suorituskyvyn laskuun erikoistuneelle lääkärille, jotta astma saadaan nopeasti kiinni.

Astma ei kaada urahaaveita

Ajatus astmasta saattaa pelottaa nuorta ja aiheuttaa huolta uran päättymisestä, jo ennen kuin se on kunnolla edes alkanut. Astma ei kuitenkaan tarkoita urahaaveista luopumista ja moni urheilija pärjää ilman raskasta lääkitystä. 

Lieväoireisuutensa vuoksi urheilijan astma on useimmiten helppohoitoinen. Kovaa rasitusta vaativissa lajeissa saatetaan tarvita vahvempaa lääkitystä, mutta tyypillisesti astma ei urheilijan uraa estä.


Videollani kerron tarkemmin urheilijan astman tunnistamisesta ja nuoren hengitysvaikeuksista.

Kun puhutaan nuoren urheilijan vammoista tulisi muistaa, että nuori haluaa harrastaa ja jos hän valittaa kipua, tulee se ottaa vakavasti. Mistä lasten ja nuorten rasitusvammakivut johtuvat ja miksi ne ovat yleistyneet? Näistä asioista voit lukea tarkemmin artikkelissani " Kun urheileva lapsi valittaa kipua, on syytä kuunnella - kasvukivuista puhumisen voi unohtaa". 

Lasten ja nuorten rasitusperäiset vammat ilmenevät yleensä alaraajoissa. Tarkempiin kuvauksiin erilaisten rasitusvammojen hoidosta, pääset tutustumaan alla olevien linkkien kautta.

Lauri Alanko

Liikuntalääketieteen erikoislääkäri

Olen toiminut liikuntalääketieteen erikoislääkärinä yli 15 vuoden ajan niin vastaanotolla kuin kentän laidallakin. Olen perehtynyt urheilun asettamiin vaatimuksiin hoidon ja kuntoutuksen suhteen, oli sitten kyseessä rasitusvamma tai tapaturma, ylikuormitus, astma tai muu liikkujan ongelma. Hoidan liikkujia harrastelijoista ammattiurheilijoihin, juniori-ikäisistä veteraaneihin. Kokemukseni eri lajeista on laaja, niin eri palloilu- kuin jäälajit mutta myös mm. miekkailu, voimistelu tai kestävyysurheilu ovat tuttuja. Toimin Suomen Palloliiton lääkintävaliokunnan jäsenenä sekä eri lajien joukkueiden lääkärinä. 

Ajan vastaanotolleni voit varata Pihlajalinnan tai Mehiläisen verkkoajanvaruksen kautta.