Kuukautiskierto on kuin endometrioosin polttoaine

20.08.2022

Kohdun limakalvon sirottumatauti eli endometrioosi on yleinen sairaus, jota esiintyy noin kymmenellä prosentilla naisista. 

Endometrioosin diagnosointi onnistuu parhaiten asiaan perehtyneen gynekologin vastaanotolla oirekuvan perusteella. Endometrioosin hoito ajoissa on tärkeää, jotta se ei vaikuta hedelmällisyyteen.


Olen Marika Mikola, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri ja erikoistunut myös lapsettomuushoitoihin. Tässä artikkelissa ja videollani kerron endometrioosin hoidosta.



Endometrioosi muistuttaa kuukautiskipuja, mutta kipu voi säteillä jopa jalkateriin

Kohdun limakalvo muodostuu kudoksesta, joka paksuuntuu ovulaation aikana ja vuotaa pois kuukautisverenä. Endometrioosissa tätä kudosta muodostuu kohdun ulkopuolelle, esimerkiksi munasarjoihin ja suolistoon. Myös kohdun ulkopuolelle kasvanut kudos reagoi kuukautiskiertoon, mikä aiheuttaa kipua. 

Endometrioosin tyypillisin oire on kuukautiskipuja muistuttavat kivut, joita on muulloinkin kuin kuukautisten aikana. Kipuihin vaikuttaa se, mihin kudosta on muodostunut ja kipu voi olla eri puolilla elimistöä hyvinkin erilaista. 

Yleisemmin kipuja on kuukautiskierron puolivälistä kuukautisten alkuun. Kipu voi myös säteillä esimerkiksi jalkateriin saakka. Kipua kuvaillaan usein polttavaksi. Endometrioosiin liittyy usein myös yhdyntäkipuja, jotka tuntuvat syvällä. Myös tiputteluvuoto on yleistä.

Epämääräisten vatsakipujen taustalla voi olla endometrioosi

Usein epämääräisiä vatsakipuja on ehditty tutkia jo paljonkin ennen endometrioosin diagnosointia esimerkiksi gastroenterologin tai yleislääkärin toimesta. Kuitenkin vasta gynekologin vastaanotolla selviää kipujen oikea syy.

Diagnoosi tehdään yleensä oireiden perusteella. Toisinaan on myös tarpeen tähystää vatsaan. Diagnoosin jälkeen on tärkeää, että endometrioosia hoidetaan oikein. Vastaanotollani haluan aina kiinnittää paljon huomiota keskusteluun potilaan kanssa, jotta mahdolliset ongelmat saadaan ajoissa selvitettyä. 

Muistutan aina, että kipujen kanssa ei pidä jäädä yksin, sillä esimerkiksi endometrioosin kohdalla, ne voivat olla hyvinkin hankalia. Endometrioosi voi myös vaikuttaa hedelmällisyyteen, jos se pääsee vapaasti leviämään. Lisää aiheesta artikkelissani "Lapsettomuushuolien kanssa ei kannata jäädä yksin - apua lapsihaaveisiin kannattaa hakea matalalla kynnyksellä." 

Endometrioosin hoito

Endometrioosin polttoainetta on kuukautiskierto, joten endometrioosin hoidolla pyritään saamaan kuukautiskierto lepoon e-pillereillä, minipillereillä tai hormonikierukalla. Pillereitä voi syödä putkeen ja jättää kuukautiset välistä ilman huolta. 

Kerron tarkemmin eri ehkäisymenetelmistä ja niiden käytöstä kuukautiskipujen ja muiden oireiden hoitoon artikkelissani ja videolla "Hormonaalisesta ehkäisystä on apua monien oireiden ja ongelmien hoidossa."

Emme tiedä miksi osalla on endometrioosi, mutta on todettu, että se on ainakin osittain perinnöllinen. Ei siis pidä pohtia, onko itse tehnyt jotain väärin, sillä osalle endometrioosi tulee ja osalle ei, eikä osata varmaksi sanoa miksi näin on.



Marika Mikola

Gynekologi

Olen naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri sekä erikoistunut lapsettomuuden hoitoon. Vastaanotollani hoidan mielelläni kaikenlaisia gynekologisia potilaita ihan nuorista naisista jo kypsempään naisen ikään ehtineisiin. Vastaanotolleni voit tulla kaikenlaisten gynekologisten ongelmien ja vuoksi, kuten kuukautisongelmien, ehkäisyasioiden, hormoniheittelyiden tai vaihdevuosivaivojen vuoksi. Teen mm. kierukan asennuksia, ehkäisykapselin laittoja, munajohdinten aukiolotutkimuksia ja otan tarvittaessa kohdun limakalvonäytteitä. Hoidan myös lapsettomuuspotilaita ja teen raskaudenaikaisia tutkimuksia ja ultraääniä.

Ajan vastaanotolleni voit varata Terveystalon Kampin toimipisteeseen tai valita ajan Pihlajalinnan lääkärikeskukseen tai Espoossa Mehiläisen Matinkylän toimipisteeseen.