Jos lääkehoito ei auta, voi leikkaus olla vaihtoehto endometrioosin hoitoon

18.05.2022

Endometrioosi on melko yleinen hedelmällisessä iässä olevien naisten tauti. Se on erityisen hankala ja monimuotoinen vaiva, jonka diagnoosi usein viivästyy. 

Moni kärsiikin endometrioosista tietämättään useitakin vuosia, koska tauti on erityisen vaikea diagnosoida. Tätä usein kivuliasta tautia voidaan kuitenkin hoitaa. 

Lääkehoito auttaa monia oireiden hillitsemisessä, mutta leikkaus on usein hyvin hankalan endometrioosin tehokkain hoitokeino. Oireet ja hoitomenetelmä riippuvat endometrioosin laajuudesta.


Olen naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Jari Sjöberg. Tässä artikkelissa ja videolla kerron endometrioosin hoitovaihtoehdoista sekä sen leikkaushoidosta.



Oireita voidaan helpottaa lääkehoidolla tai leikkauksella

Endometrioosi on erityisen vaikea diagnosoida, mistä johtuen monet potilaat kärsivät sen aiheuttamista vaivoista useita vuosia ennen kuin oireiden syy löydetään. Endometrioosin tyypillisimpiä oireita ovat muun muussa kuukautiskivut sekä muut erinäiset kivut kuukautiskierron eri vaiheissa kuten ulostuskivut, tärinäkivut ja yhdyntäkivut.

Endometrioosia voidaan hoitaa joko lääkityksellä tai kirurgisella hoidolla. Lääkehoito lievittää usein oireita ja voi mahdollisesti estää taudin voimakkaan leviämisen. Leikkaushoito on hyvä vaihtoehto, jos potilaan oireet ovat erityisen voimakkaat tai lääkehoidolla ei saavuteta tyydyttävää tulosta.

Endometrioosi voi aiheuttaa myös vaikeuksia tulla raskaaksi. Kun kyseessä on erityisen hankala endometrioosi, kirurgisen toimenpiteen on monessa tapauksessa todettu parantavan raskaaksi tulon mahdollisuutta. Tämä riippuu kuitenkin siitä, minkä tasoinen endometrioosi potilaalla on. Lisää lapsettomuuden hoidosta Marika Mikolan blogiartikkelissa. 

Endometrioosin hoitomenetelmä riippuu potilaan oireista ja taudin tasosta

Hoitolinja valitaan aina potilaan oireiden sekä löydöksen mukaan. Jos oireet ovat lieviä, voidaan nuoren endometrioosia hoitaa esimerkiksi ehkäisypillereillä, hormonikierukalla tai muilla hormonihoidoilla. Niiden avulla kuukautiset saadaan käytännössä loppumaan kokonaan, jolloin oireet myös vähenevät tai katoavat täysin. Ne kuitenkin usein palaavat melko pian lääkehoidon lopettamisen jälkeen.

Endometrioosileikkaus tehdään yleensä tähystystoimenpiteenä, ja sen laajuus riippuu taudin tasosta. Vatsakalvon endometrioosipesäkkeet pyritään tuhoamaan leikkaamalla tai polttamalla. Munasarjan endometrioosikystat eli endometriooma pyritään puolestaan poistamaan kokonaisuudessaan munasarjoista. 

Pidemmälle edenneessä eli syvässä endometrioosissa voidaan pahimmassa tapauksessa joutua tekemään jopa suolen typistysleikkaus tai virtsarakon leikkaus. Tällöin kyse on useimmiten äärimmäisestä ja todella pitkälle edenneestä endometrioosista.

Tärkeintä endometrioosin hoidossa on se, että potilas hakeutuu mahdollisimman ajoissa tutkimuksiin. Tällöin lääkäri pystyy yhdessä potilaan kanssa tekemään päätöksen siitä, mikä on paras hoitomuoto juuri kyseiselle potilaalle.



Endometrioosin hoidosta voit lukea lisää lapsettomuushoitoihin erikoistuneen gynekologin Marika Mikolan blogiartikkelista "Kuukautiskierto on kuin endometrioosin polttoaine" sekä artikkelista naisen lapsettomuuteen vaikuttavat tekijät.


Jari Sjöberg

Gynekologi

Olen naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri ja erityisosaamiseni ovat gynekologiset leikkaukset. Teen esimerkiksi kohdun ja munasarjojen leikkauksia, laskeumaleikkauksia, virtsankarkailuleikkauksia ja endometrioosileikkauksia. Pääsääntöisesti pidän yleisgynekologin vastaanottoa Helsingin keskustassa Femedan lääkäriasemalla, Leikkaan ja pidän vastaanottoa Terveystalon Kampin toimipisteessä